fbpx

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ PEN ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ PEN ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
Ο συγγραφέας Διονύσης Μουσμούτης αναδείχτηκε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης ποιητών, δραματουργών, επιμελητών, δοκιμιογράφων και μυθιστοριογράφων με την επωνυμία PEN.

Το ΡΕΝ International έχει έδρα στο Λονδίνο και διαθέτει 144 κέντρα σε 104 χώρες. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη της επαφής και της συνεργασίας των συγγραφέων παγκοσμίως, έτσι ώστε να προαχθεί η διεθνής συνεννόηση και να υποστηριχθούν τα αιτήματά τους για ελεύθερη έκφραση και δημιουργία. Στις καταστατικές αρχές του υποστηρίζεται η ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης, της επικοινωνίας και του Τύπου, καθώς και ο ανεξάρτητος και κριτικός ρόλος του συγγραφέα, τονίζοντας ότι η αναπόφευκτη πορεία του κόσμου προς μια οργανωμένη πολιτική και οικονομική τάξη καθιστά απαραίτητη την ελευθερία στην κριτική των κυβερνήσεων, των διοικήσεων και των θεσμών. Τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο το ΡΕΝ είναι γλωσσικά, συμπαράστασης και αποφυλάκισης διωγμένων συγγραφέων, καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων, στέρησης δημοκρατικών ελευθεριών και προστασίας πολιτιστικών μνημείων από βάρβαρες επιδρομές και επιχειρηματικές ασυδοσίες. Από τους υποψήφιους να εισέλθουν στο PEN απαιτείται όχι μόνο να είναι αξιόλογοι και αναγνωρισμένοι πνευματικοί δημιουργοί, αλλά και να κατέχουν γλώσσες και γνώσεις πολλαπλές για ζητήματα της χώρας τους, ώστε να την εκπροσωπούν σε διεθνή fora.

Κάθε χρόνο το PEN Ελλάδος απονέμει το Βραβείο Δοκιμίου στο καλύτερο έργο του είδους, καθώς και ειδικά βραβεία σε εξαιρετικές περιστάσεις. Από το 2012 καθιέρωσε και Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Δοκιμιογράφου.

Ο Διονύσης Μουσμούτης είναι συγγραφέας με πλούσιο έργο, κριτικός και διευθυντής του περιοδικού Ιστορία. Το 2011 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη για το βιβλίο του Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα.

[επιμέλεια: Ρ.Μπ.]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.