fbpx

ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

 

Επί εκατοντάδες χρόνια, τα παραμύθια ταξιδεύουν καθημερινά τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς, πλέον όμως έχουν βρει και με άλλον τρόπο τη θέση τους στην καθημερινότητά μας: πολλοί χαρακτήρες παραμυθιών έχουν γίνει γλυπτά και κοσμούν πλατείες και κήπους. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο γνωστά αγάλματα που βασίζονται σε χαρακτήρες από τον μαγευτικό αυτόν κόσμο μικρών και μεγάλων παιδιών.

Η Μικρή Γοργόνα της Κοπεγχάγης
Το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας βρίσκεται στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Το μικρό μπρούντζινο άγαλμα, που αναπαριστά την ηρωίδα του ομότιτλου παραμυθιού του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης από το 1913.

Η Μικρή Γοργόνα της Κοπεγχάγης

Photo credit

Ο Πίτερ Παν στους Κήπους του Κένσινγκτον, στο Λονδίνο
Ο μικρός Πίτερ Παν, «Το αγόρι που δεν θα μεγαλώσει ποτέ», βρίσκεται από το 1912 στους Κήπους του Κένσινγκτον, δίπλα στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Ο συγγραφέας του παραμυθιού, Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, επέλεξε το σημείο όπου θα τοποθετούνταν το άγαλμα, διότι εκεί στάθηκε ο Πίτερ Παν όταν πέταξε πρώτη φορά έξω από το νηπιαγωγείο.

Πίτερ Παν

Photo credit

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης
Ίσως το πιο αγαπημένο γλυπτό του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Το χάλκινο άγαλμα απεικονίζει τους χαρακτήρες από το κλασικό παραμύθι του Λιούις Κάρολ (1865) Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Το γλυπτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχικές εικόνες του Τζον Τένιελ, που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη έκδοση του βιβλίου.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Photo credit

Τα παπάκια της Βοστώνης
Στους δημοτικούς κήπους της Βοστώνης, μπορούμε να βρούμε μια αγριόπαπια που οδηγεί τα οκτώ μικρά παπάκια της, έργο βασισμένο στο παιδικό βιβλίο Make Way for Ducklings [Κάντε χώρο να περάσουν τα παπάκια] του Robert McCloskey (1941).

Τα παπάκια

Photo credit

Οι μουσικοί στη Βρέμη της Γερμανίας
Το χάλκινο γλυπτό, που είναι βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι των Αδελφών Γκριμ (1857), βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Δημαρχείου της Βρέμης. Ο γάιδαρος, ο σκύλος, η γάτα και ο κόκορας στέκονται εκεί από το 1951.

Οι μουσικοί

Photo credit

Ο αυλητής του Χάμελν, στο Χάμελν της Γερμανίας
Η πόλη του Χάμελν (στον ποταμό Βέσερ, Κάτω Σαξονία) έγινε γνωστή από έναν μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, όταν η πόλη κατακλύστηκε από ποντίκια, ένας μουσικός με τον μαγικό του αυλό κατόρθωσε να τα μαγνητίσει, να τα οδηγήσει στο ποτάμι και να τα πνίξει. Όμως, ο δήμαρχος αρνήθηκε να του πληρώσει τη συμφωνημένη αμοιβή και τότε ο αυλητής υπνώτισε όλα τα παιδιά του χωριού και τα οδήγησε σε μια σπηλιά. Ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη από γλυπτά του αυλητή και των ποντικιών.

Ο αυλητής του Χάμελν

Photo credit

[επιμέλεια: Γ.Φ.]


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.