ΣΤΟΝ JUAN GABRIEL VÁSQUEZ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ IMPAC DUBLIN

ΣΤΟΝ JUAN GABRIEL VÁSQUEZ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ IMPAC DUBLIN

ΣΤΟΝ JUAN GABRIEL VÁSQUEZ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ IMPAC DUBLIN

Το μυθιστόρημα Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν του Κολομβιανού συγγραφέα Juan Gabriel Vásquez απέσπασε το International IMPAC DUBLIN Literary Award 2014. Το βραβείο αυτό, με χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ –το μεγαλύτερο παγκοσμίως–, που απονέμεται σε μυθιστόρημα στην αγγλική γλώσσα, θεσμοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου και απονέμεται στον συγγραφέα αλλά και τον μεταφραστή. Τα υποψήφια βιβλία προτείνονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο βιβλιοθηκών.

Ο Juan Gabriel Vásquez έζησε 16 χρόνια στην Ευρώπη προτού επιστρέψει στη γενέτειρά του, την Μπογκοτά της Κολομβίας. Έχει δημοσιεύσει ακόμη δύο μυθιστορήματα, Οι πληροφοριοδότες και Μυστική ιστορία της Κοταγουάνας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

Το μυθιστόρημά του βραβεύτηκε έπειτα από αξιολόγηση 152 τίτλων που προτάθηκαν από 150 βιβλιοθήκες σε 39 χώρες. Η βραχεία λίστα των δέκα μυθιστορημάτων που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή περιλάμβανε βιβλία από πέντε ηπείρους, ενώ ο Vásquez είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο στη 19χρονη ιστορία του.

Σχολιάζοντας τη βράβευσή του, ο Juan Gabriel Vásquez δήλωσε: «Για μένα, σημαντικά είναι τα ονόματα: τα ονόματα των συγγραφέων που έλαβαν το ίδιο βραβείο πριν από μένα και των οποίων τη δουλειά θαυμάζω και εκτιμώ, όπως ο James Joyce. Έχω πει στο παρελθόν πως δύο βιβλία με έκαναν να θέλω να γίνω συγγραφέας: τα Εκατό χρόνια μοναξιάς, που διάβασα στα 16 μου, και ο Οδυσσέας, που διάβασα τρία χρόνια αργότερα. Πάντα ένιωθα οικεία με το Δουβλίνο και την ιρλανδική λογοτεχνία και, κατά κάποιον τρόπο, αυτό το βραβείο είναι ένα είδος καλωσορίσματος».

Το μυθιστόρημα του Vásquez έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία Premio Alfaguarra 2011, English Pen Award 2012, Prix Roger Caillois 2012, Premio Von Rezzori 2013.
Η ελληνική έκδοση, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: