ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΝΤΥΝΟΥΝ» ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΝΤΥΝΟΥΝ» ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ «ΝΤΥΝΟΥΝ» ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣΜία ενδιαφέρουσα, αν και μάλλον αμφιλεγόμενη, καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα, με λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ, τρένα και μετρό να «ντύνονται» με στίχους του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.
Στίχοι όπως «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις», «Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή» και «Ξένος εγώ ξένος πολύ» ταξιδεύουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, στο οποίο και έχει περιέλθει το αρχείο του ποιητή, ενώ η εικαστική μεταφορά των στίχων του Καβάφη γίνεται με την ξεχωριστή ματιά του βραβευμένου δημιουργικού γραφείου
Beetroot.

Ωστόσο, η καμπάνια αυτή έχει συναντήσει ήδη κάποιες έντονες αντιδράσεις, κυρίως για τον στίχο «Είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», για τον οποίο σχολιάζουν πως εκλαμβάνεται εσφαλμένα πως αναφέρεται στη βία, ενώ στο έργο του Καβάφη αναφέρεται στη βιασύνη (Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός/ Να μη βιαζόμεθα/ είνʼ επικίνδυνον πράγμα η βία).

 

Πολλοί θεωρούν την απομόνωση του συγκεκριμένου στίχου πολιτική παρέμβαση και διαστρέβλωση του νοήματος που ήθελε να δώσει ο ποιητής.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως στο έργο του Καβάφη είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μεμονωμένους στίχους, καθώς η ποίησή του δεν προσφέρεται για απομόνωση στίχων, όπως ενδεχομένως συμβαίνει με άλλους ποιητές.
Ευχή όλων, πάντως, είναι η καμπάνια αυτή να ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους να μελετήσουν τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή.

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: