fbpx

ΣΤΗΝ ΑΛΙΣ ΜΑΝΡΟΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΑΛΙΣ ΜΟΝΡΟ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣΜία από τις μεγαλύτερες εν ζωή διηγηματογράφους του κόσμου, η Καναδή Άλις Μανρόου, είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Σουηδική Ακαδημία, που απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο, χαρακτήρισε την 82χρονη Μονρό «δεξιοτέχνη του σύγχρονου διηγήματος», ενώ ο μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας, Πέτερ Ένγκλουντ, σχολίασε: «Πήρε μία μορφή τέχνης, το διήγημα, που είχε την τάση να μένει κάπως στη σκιά του μυθιστορήματος, και το έχει καλλιεργήσει σχεδόν σε επίπεδο τελειότητας».
Η ίδια η συγγραφέας δήλωσε έκπληκτη από την απόφαση αυτή. «Ήξερα ότι ήμουν υποψήφια, ναι, αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι θα κέρδιζα», παραδέχθηκε στον καναδικό Τύπο.

Η Μονρό είναι μόλις η 13η γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στα 112 χρόνια ιστορίας του θεσμού, και η πρώτη συγγραφέας από τον Καναδά.

Η Καναδή συγγραφέας χαρακτηρίζεται από πολλούς «σύγχρονος Τσέχοφ», για τη ζεστασιά, το πάθος και το βάθος των χαρακτήρων της, ενώ ήδη από τον Ιούνιο έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να γράφει, λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας της, με την τελευταία συλλογή διηγημάτων της, τη 14η κατά σειρά, να έχει εκδοθεί το 2012, με τίτλο DearLife.

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν δυο βιβλία της: Μ' αγαπάει δεν μ' αγαπάει (2003) και Πάρα πολλή ευτυχία (2010).

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.