ΕΠΑΣΧΕ Ο ΔΑΝΤΗΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ;

ΕΠΑΣΧΕ Ο ΔΑΝΤΗΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ;

ΕΠΑΣΧΕ Ο ΔΑΝΤΗΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ;Διαβάζοντας κανείς τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλές αναφορές στον ύπνο, στα όνειρα, και γενικά στη διαδικασία του ύπνου. Ένας Ιταλός επιστήμονας υποστηρίζει τώρα πως οι περιγραφές αυτές ίσως να ήταν κάτι παραπάνω από λογοτεχνικά τεχνάσματα: Ίσως να ήταν αυτοβιογραφικές αναφορές του Δάντη, επειδή έπασχε από ναρκοληψία.

«Φαίνεται να είναι πιστευτή η υπόθεση ότι ο ύπνος, τα όνειρα, οι παραισθήσεις και οι πτώσεις του Δάντη αποτελούν ενδείξεις για μία μακροχρόνια παθολογική ασθένεια, και ότι ο Δάντης είτε γνώριζε είτε υπέφερε από αυτήν τη σπάνια πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος», υποστηρίζει ο Τζιουζέπε Πιάτσι από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Σε άρθρο του σε ειδικό επιστημονικό περιοδικό, ο Πιάτσι παραθέτει πολλά αποσπάσματα της Θείας Κωμωδίας στα οποία υπάρχει αναφορά από τον αφηγητή Δάντη σε συμπτώματα που σήμερα γνωρίζουμε ότι προκαλεί η ναρκοληψία. Όπως παρατηρεί, τα στοιχεία για τη ζωή του Δάντη είναι ελάχιστα και άρα μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς γι’ αυτόν, όμως τα γραπτά του αποτελούν έχουν χαρακτήρα αυτοβιογραφίας, καθώς σε αυτά πρωταγωνιστεί ο ίδιος.

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: