fbpx

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΕΙΜΟΥΣ ΧΙΝΙ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΕΙΜΟΥΣ ΧΙΝΙΣε ηλικία 74 χρονών έφυγε από τη ζωή, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ο μεγαλύτερος σύγχρονος Ιρλανδός ποιητής, Σέιμους Χίνι.

Ο Χίνι είναι γνωστός για το πλούσιο μεταφραστικό του έργο, το οποίο περιλαμβάνει αποδόσεις και ερμηνείες αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών έργων, αλλά και μεταφράσεις σύγχρονων έργων. Μάλιστα, το έργο του TheCureatTroy, που αποτελεί μεταφορά στη Βόρειο Ιρλανδία έργου του Σοφοκλή που διαδραματίζεται την εποχή του Τρωικού Πολέμου, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή του, με στίχους που συχνά «δανείζονται» πολιτικοί σε ομιλίες τους.

Δύο από αυτούς είναι ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, που σε ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν τον Χίνι «περισσότερο από λαμπρό καλλιτέχνη», σημειώνοντας: «Το μυαλό, η καρδιά και το μοναδικά ιρλανδικό χάρισμά του στη γλώσσα  τον κατέστησαν τον καλύτερο ποιητή των ρυθμών της καθημερινής ζωής και μία ισχυρή φωνή για την ειρήνη. Ήταν καλός και αληθινός φίλος. Τον αγαπούσαμε και θα μας λείψει».

Παρά το εγκεφαλικό που είχε υποστεί το 2006, ο Χίνι συνέχιζε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις σε σεμινάρια και πανεπιστημιακές εκδηλώσεις, εμπνέοντας σεβασμό σε όσους τον έβλεπαν από κοντά.

Το 2011 δώρισε το σύνολο των αρχείων του, που περιλαμβάνουν όλα τα χειρόγραφα και γραμμένα με γραφομηχανή έργα, καθώς και τις αναθεωρήσεις τους, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιρλανδίας, ενώ το ίδιο έκανε και με τις αμέτρητες μεταφράσεις ξένων συγγραφέων.

Η δική μας Εταιρεία Συγγραφέων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο θάνατος του βραβευμένου με Νομπέλ Λογοτεχνίας Ιρλανδού ποιητή και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων Σέιμους Χίνι (Seamus Heaney) αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την ποίηση και την Ιρλανδία, αλλά επίσης και για την Ελλάδα, της οποίας υπήρξε θερμός και συνεπής φίλος. Αν και «Η ιστορία λέει, Μην ελπίζεις / Από αυτή την πλευρά του τάφου / Όμως, κάποια φορά σε αυτή τη ζωή / Το πιο μεγάλο παλιρροιακό κύμα δικαιοσύνης μπορεί να σηκωθεί / Και η ελπίδα και η ιστορία ομοιοκαταληκτούν», είχε γράψει ο Χίνι.

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.