fbpx

Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ - diastixo.grΜία «μαγική» επιρροή φαίνεται πως ασκεί στους βιβλιόφιλους η μυρωδιά της σοκολάτας, προς όφελος των βιβλίων μαγειρικής και, κυρίως, των ρομαντικών μυθιστορημάτων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας στο Βέλγιο, οι οποίοι μελέτησαν τη συμπεριφορά 201 πελατών σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, για δέκα μέρες, όπου κατά διαστήματα άφηναν να αναδίδεται μία διακριτική μυρωδιά σοκολάτας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν κατά 3,48 φορές πιο πιθανό οι πελάτες να αναζητήσουν βιβλία μαγειρικής και ρομαντικά μυθιστορήματα όταν υπήρχε η ανεπαίσθητη μυρωδιά της σοκολάτας, αλλά και κατά 5,93 φορές πιο πιθανό να αγοράσουν τα βιβλία αυτά. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μυρωδιά της σοκολάτας ενθαρρύνει την ελεύθερη αναζήτηση βιβλίων, αποπροσανατολίζοντας τους πελάτες που έχουν ήδη κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο στο μυαλό τους.

«Όταν οι καταναλωτές μυρίζουν σοκολάτα, οι έννοιες που συνδέονται μ’ αυτήν, όπως η μαγειρική, γίνονται πιο άμεσα προσβάσιμες στο μυαλό τους και τους κάνουν να αντιδρούν διαφορετικά όταν βλέπουν ένα βιβλίο μαγειρικής απ’ ό,τι αν δεν είχαν μυρίσει σοκολάτα», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο συγγραφέας της έρευνας, Λιέβ Ντουσέ.

Αντίθετα με τα ρομαντικά μυθιστορήματα και τα βιβλία μαγειρικής, τα άλλα είδη βιβλίων δε φαίνονται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη μυρωδιά της σοκολάτας. Βέβαια, και στις άλλες κατηγορίες βιβλίων η μυρωδιά της σοκολάτας έκανε πιο πιθανές τις αγορές, αλλά ελάχιστα, μόλις κατά 1,2 φορές σε σχέση με τα διαστήματα που η μυρωδιά δεν υπήρχε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν ουσιαστικά αυτό που αρκετές ακαδημαϊκές έρευνες έχουν καταδείξει στο παρελθόν: Ότι η σοκολάτα επηρεάζει θετικά τη διάθεση, προκαλώντας ικανοποίηση και ενθουσιασμό στην πλειοψηφία των καταναλωτών και μεταβάλλοντας τη συμπεριφορά τους ώστε να παραμείνουν περισσότερο στο κατάστημα και να μελετούν τα προϊόντα στα ράφια για περισσότερο χρονικό διάστημα.

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.