fbpx

Η ΣΚΑΡΛΕΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΑΛΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η ΣΚΑΡΛΕΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΑΛΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΜήνυση κατά ενός Γάλλου συγγραφέα που χρησιμοποίησε το όνομά της και τα χαρακτηριστικά της σε ένα βιβλίο του κατέθεσε η γνωστή ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, ζητώντας μάλιστα να μην επιτραπεί η μετάφραση του βιβλίου σε άλλες γλώσσες, καθώς και τυχόν μεταφορά του στον κινηματογράφο.

Στο βιβλίο του με τίτλο La première chose qu’on regarde («Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε»), ο Γκρεγκουάρ Ντελακούρ περιγράφει μία γυναίκα που μοιάζει εκπληκτικά στη Σκάρλετ Γιόχανσον, τόσο που ο μηχανικός αυτοκινήτων στον οποίο απευθύνεται στην αρχή του βιβλίου χρειάζεται περίπου… 60 σελίδες για να καταλάβει ότι δεν είναι η γνωστή ηθοποιός, αλλά μία γυναίκα ονόματι Ζανίν Φουκαπρέζ.
Αν και ο συγγραφέας έχει ξεκαθαρίσει πως επέλεξε τα χαρακτηριστικά της Σκάρλετ Γιόχανσον ως κοπλιμέντο, αλλά και «φόρο τιμής» προς τη γνωστή ηθοποιό, αυτή εκτιμά ότι στο βιβλίο γίνεται «παραβίαση και παράνομη χρήση των προσωπικών της δικαιωμάτων».

Ο συγγραφέας δηλώνει όχι μόνο έκπληκτος από την εξέλιξη αυτή, αλλά και λυπημένος. «Ήλπιζα ότι ίσως μου έστελνε λουλούδια, γιατί το βιβλίο είναι κατά κάποιον τρόπο ένα μανιφέστο για την αγάπη. Είναι αρχέτυπο ομορφιάς για την εποχή μας, πολύ ανθρώπινη και συγκινητικά εύθραυστη. Είναι μία θαυμάσια ηθοποιός», δηλώνει, σημειώνοντας πως ένα μυθιστόρημα είναι έργο λογοτεχνικό, και άρα θα πρέπει οι λογοτέχνες να μπορούν να ακολουθούν τη φαντασία τους.

«Επίσης περιγράφω κάποιον που τραυματίζεται όταν ο αερόσακος του αυτοκινήτου του δεν ενεργοποιείται. Θα μου κάνουν μήνυση οι κατασκευαστές αερόσακων;», διερωτάται ο Ντελακούρ.

[επιμέλεια: Σπύρος Πιστικός]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.