fbpx

Η ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ diastixo.grΌταν το 1933 έγινε γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φοιτητές σε γερμανικά πανεπιστήμια σκόπευαν να κάψουν πολλά βιβλία που είχαν κριθεί «αντιγερμανικά», η Έλεν Κέλερ, αυτό το σύμβολο ανθρώπινου θάρρους και επιμονής που κατάφερε να καταξιωθεί, αν και είχε γεννηθεί κουφή και τυφλή, αποφάσισε να τους στείλει ένα γράμμα.

Εξάλλου, το βιβλίο της Πώς Έγινα Σοσιαλίστρια ήταν ένα από τα βιβλία που βρίσκονταν στη λίστα των «απαγορευμένων» βιβλίων.

Η συγκλονιστική επιστολή της ανέφερε τα εξής:
«Η ιστορία δε σας έχει μάθει τίποτα αν νομίζετε ότι μπορείτε να σκοτώσετε τις ιδέες. Οι τύραννοι προσπάθησαν συχνά να το κάνουν αυτό στο παρελθόν, και οι ιδέες έγιναν δυνατότερες και τους κατέστρεψαν.
Μπορείτε να κάψετε τα βιβλία μου και τα βιβλία των καλύτερων μυαλών της Ευρώπης, αλλά οι ιδέες μέσα τους έχουν περάσει μέσα από ένα εκατομμύριο κανάλια και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν άλλα μυαλά. Έδωσα όλα τα έσοδα των βιβλίων μου στους Γερμανούς στρατιώτες που τυφλώθηκαν στον Αʼ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς άλλη σκέψη, παρά μόνο αγάπη και συμπόνια για το γερμανικό λαό.
Αναγνωρίζω τις θλιβερές καταστάσεις που σας οδήγησαν στην έλλειψη ανοχής, αλλά ακόμα περισσότερο καταδικάζω την αδικία και την επιπολαιότητα του να περνάτε σε αγέννητες γενιές το στίγμα των πράξεών σας.
Μη νομίζετε πως οι βαρβαρότητές σας εναντίον των Εβραίων είναι άγνωστες εδώ. Ο Θεός δεν κοιμάται, και θα σας κρίνει. Θα ήταν καλύτερο για σας να δένατε μια πέτρα γύρω από το λαιμό σας και να βουλιάζατε στη θάλασσα, παρά να σας μισούν και να σας σιχαίνονται όλοι».

[επιμέλεια: Σπύρος Πιστικός]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.