fbpx

ΟΙ 11 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΤΣΑΪ

ΟΙ 11 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΤΣΑΪΤον γνωρίζουμε περισσότερο για τα εμβληματικά έργα του 1984 και Η Φάρμα των Ζώων, όμως ο Τζορτζ Όργουελ στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής του καριέρας έγραψε και πολλά άρθρα και δοκίμια, σε ένα εκ των οποίων παρουσιάζει τους έντεκα «χρυσούς κανόνες» του για το τέλειο τσάι.
Το δοκίμιο αυτό δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1946 στην εφημερίδα
Evening Standard, με τίτλο «Μία Καλή Κούπα Τσάι».
Ποιοι είναι λοιπόν οι έντεκα κανόνες του Όργουελ; Είναι οι εξής:


1. Το τσάι πρέπει να είναι από την Κεϋλάνη ή την Ινδία. Το κινέζικο τσάι, λέει, είναι πιο φθηνό και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς γάλα, όμως «δε νιώθει κανείς πιο σοφός, πιο γενναίος ή πολύ αισιόδοξος αφού το πιει».

2. Το τσάι πρέπει να παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες, δηλαδή σε μία τσαγέρα, κατασκευασμένη από πορσελάνη ή κεραμικό υλικό. Οι μεταλλικές τσαγέρες παράγουν κατώτερης ποιότητας τσάι, υποστηρίζει.

3. Το δοχείο στο οποίο παρασκευάζεται το τσάι θα πρέπει να έχει θερμανθεί από πριν.

4. Το τσάι πρέπει να είναι δυνατό. «Μία δυνατή κούπα τσαγιού είναι καλύτερη από είκοσι αδύναμες», σημειώνει, προσθέτοντας ότι όλοι οι αληθινοί λάτρεις του τσαγιού όχι μόνο το προτιμούν δυνατό, αλλά το πίνουν όλο και πιο δυνατό καθώς περνούν τα χρόνια.

5. Το τσάι πρέπει να μπει στο δοχείο κατευθείαν, χωρίς να «παγιδεύεται» από ειδικά καλαθάκια, φακέλους ή άλλα μέσα.

6. Το νερό θα πρέπει να βράζει την ώρα που θα μπαίνει μέσα το τσάι, που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμένει στη φωτιά την ώρα εκείνη.

7. Μετά την παρασκευή θα πρέπει να ανακατέψουμε το τσάι, επιτρέποντας στα φύλλα του να ανακαθίσουν.

8. Το τσάι πρέπει να πίνεται σε κλασική κυλινδρική κούπα πρωινού, καθώς σε πιο επίπεδες και ρηχές κούπες το τσάι «είναι ήδη σχεδόν κρύο πριν καν αρχίσει να το πίνει κανείς».

9. Η πέτσα πρέπει να απομακρύνεται από το γάλα πριν χρησιμοποιηθεί στο τσάι, καθώς το κρεμώδες γάλα δίνει μια άσχημη γεύση στο τσάι.

10. Το γάλα πρέπει να προστίθεται στην κούπα του τσαγιού και όχι στην τσαγέρα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να ρυθμίσει ακριβώς το πόσο γάλα θα βάλει, ενώ αλλιώς διατρέχει κίνδυνο να ρίξει υπερβολική ποσότητα.

11. Τέλος, το τσάι πρέπει να πίνεται χωρίς ζάχαρη. «Ξέρω πολύ καλά ότι αποτελώ μειοψηφία εδώ, αλλά πώς μπορείς να λες ότι είσαι αληθινός λάτρης του τσαγιού αν καταστρέφεις το άρωμα του τσαγιού σου ρίχνοντας ζάχαρη μέσα; Είναι τόσο παράλογο, όσο το να ρίξεις αλάτι ή πιπέρι μέσα. Το τσάι πρέπει να είναι πικρό, όπως και η μπίρα πρέπει να είναι πικρή. Αν το γλυκάνεις, δε γεύεσαι πια το τσάι, γεύεσαι μόνο τη ζάχαρη. Θα μπορούσες να φτιάξεις ένα παρόμοιο ρόφημα απλά διαλύοντας ζάχαρη σε σκέτο ζεστό νερό», ισχυρίζεται.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.