«Η Ασπασία και η Αλίκη, ψυχιατρίνες»
«Η Ασπασία και η Αλίκη, ψυχιατρίνες»

«Η Ασπασία και η Αλίκη, ψυχιατρίνες»

Προχθές βράδυ, σε ένα ιστορικό ροκ μπαρ της Λάρισας, πρόσεξα πως ο βοηθός μπάρμαν, ο Νίκος, καθώς είχε μείνει για λίγο μόνος του, έκανε τρεις συγκεκριμένες κινήσεις: έβαζε τα ποτά, σήκωνε το φανελάκι κι έτριβε τον αφαλό του, και τρίτον έβαζε μουσική (από σιντί). Όταν με το καλό γύρισε το αφεντικό, το αστείο ήταν πως έκανε κι εκείνος τις τρεις συγκεκριμένες κινήσεις: έβαζε ποτά, έτριβε τον αφαλό του επιδεικτικά σηκώνοντας το φανελάκι του, κι έβαζε μουσική από σιντί.

Ολοφάνερα, ο βοηθός μπάρμαν είχε αντιγράψει και σημειολογικά το αφεντικό του, επιτυγχάνοντας την απόλυτη ταύτιση μαζί του. Το φαινόμενο, γνωστό και ως μίμηση προτύπου, που παρατήρησα προχθές, μου έφερε στο νου δυο καλές συναδέλφους, ψυχιατρίνες, που στα δυο άκρα του Λεκανοπεδίου κάνουν κάθε μέρα τις ίδιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις χωρίς να το ξέρουν.

Η μία, η Ασπασία, ζει στο Κολωνάκι, είναι 73 χρόνων και εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακατάπαυστα. Δεν έχει προσωπική ζωή. Τρώει αποκλειστικά καπνιστό σολομό στο σπίτι της, και κατά προτίμηση σε κυριλέ εστιατόρια και ψαροταβέρνες (συνήθως καλεσμένη από τις φαρμακευτικές εταιρείες). Η μόνη της συναισθηματική διέξοδος είναι η φροντίδα και η αγάπη που τρέφει για την ανιψιά της, κόρη του αδελφού της. Στα νιάτα της είχε δημιουργήσει «σκάνδαλο» με τις επαναλαμβανόμενες σχέσεις της αποκλειστικά με πολύ μεγαλύτερούς της, πάντα μεγαλογιατρούς και πάντα παντρεμένους.

Η άλλη, η Αλίκη, ζει στο Περιστέρι, είναι 37 χρόνων και εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακατάπαυστα. Δεν έχει προσωπική ζωή. Τρώει αποκλειστικά γύρο και σουβλάκια στο σπίτι της, και κατά προτίμηση σε αρχοντοταβέρνες και ψαροταβέρνες της γειτονιάς (συνήθως καλεσμένη από τις φαρμακευτικές εταιρείες). Η μόνη της συναισθηματική διέξοδος είναι η φροντίδα και η αγάπη που τρέφει για τα ανίψια της: δυο από τον αδελφό της και δυο από την αδελφή της. Στην πρώτη της νεότητα έκανε σχέσεις αποκλειστικά με συναδέλφους (ειδικευόμενους) και το πολύ επιμελητές – πάντα παντρεμένους.

Η Αλίκη είχε συναντήσει κάποτε την Ασπασία σε μια κλινική όπου δούλεψε ένα φεγγάρι ως εφημερεύων ιατρός. Τίποτα δεν την έκανε να σκεφθεί πως κάποια μέρα θα γινόταν ο ακριβής της κλώνος. Η αντιπάθειά της για την Ασπασία ήταν αυθόρμητη και οριστική. Έπειτα άνοιξε το ιατρείο της στο Περιστέρι κι αντέγραψε ασυνείδητα το στυλ ζωής κι εργασίας της μεγαλύτερης.

Συναντιούνται ακόμη, σε επιστημονικές ημερίδες. Ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις, αλλά ούτε η μία ούτε η άλλη έχουν ξεπεράσει την αμοιβαία τους αντιπάθεια. Η καθεμία πιστεύει για λογαριασμό της πως κάνει «μια μοναδική ζωή που δεν έχει το όμοιό της»!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: