fbpx
«Η Μόρφω δεν συμμορφώνεται» του Dr. Πινόκιο

«Η Μόρφω δεν συμμορφώνεται»

Η μη συμμόρφωση στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής δεν συναπαντάται μόνο στους ψυχιατρικούς ασθενείς. Είναι πολύ διαδεδομένη σε όλες τις ειδικότητες. Από στατιστικές μελέτες έχει καταγραφεί (μέσω ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα μπουκαλάκια με τα χάπια, σαν το σύστημα που έχουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία για την κατανάλωση των ποτών και αναψυκτικών στο μίνι μπαρ του δωματίου σας), πως η λήψη των φαρμακευτικών δισκίων φτάνει δεν φτάνει το εβδομήντα μόλις τοις εκατό, της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ασθενών κάθε ειδικότητας που δεν συμμορφώνεται στις ιατρικές οδηγίες. Ο Ιωσήφ Μπρόντσκι και ο Θανάσης Κωσταβάρας δεν συμμορφώθηκαν, η Μόρφω επίσης.

Ο Ιωσήφ Μπρόντσκι, παρ' όλες τις συστάσεις του καρδιολόγου του, δεν έκοψε το κάπνισμα: συνέχισε να καπνίζει τα κίτρινα Κάμελ (με και χωρίς φίλτρο), το τσιγάρο που το πρωτόμαθε στα δεκαέξι του στη Ρωσία, κι ήταν πολύ δύσκολο να το βρίσκει σε καθημερινή βάση, δεν μπορούσε να το κόψει τώρα που κατεβαίνοντας στην πρώτη γωνία του Μανχάταν μπορούσε να αγοράσει όσες κούτες ήθελε. Τον βρήκαν εκεί στο διαμέρισμά του δυο-τρεις μέρες μετά τον θάνατό του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, στα πενήντα πέντε του χρόνια. Μετά τον θάνατό του, ο τελευταίος του καρδιολόγος δήλωσε πως τον είχε αποκηρύξει από ασθενή του (στην Αμερική ένας γιατρός μπορεί να μη δέχεται επίσημα τον ασθενή του από τη στιγμή που εκείνος δεν τον υπακούει...), τα δύο τελευταία χρόνια.

Με δική του θέληση, λοιπόν, ο Ιωσήφ Μπρόντσκι δεν συμμορφώθηκε στις ιατρικές εντολές. Έχοντας σώας τας φρένας, ένας άλλος μέγας –Έλληνας τούτη τη φορά– ποιητής διέκοψε τη φαρμακευτική του αγωγή μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης του συζύγου. Όντας γιατρός και ο ίδιος και εν πλήρη συνειδήσει, αποφάσισε να την ανταμώσει μια ώρα αρχύτερα. Πέθανε μόλις έναν χρόνο μετά την αποχώρησή της, στην πολυθρόνα ενός φιλικού σπιτιού, όπου είχε πάει να παρακολουθήσει κάποιο ματς για το Ουέφα. Παρέμεινε πιστός στη στατιστική που θέλει τους άρρενες να πεθαίνουν έναν χρόνο μετά την απώλεια της συζύγου. Τα θηλυκά μετά τον θάνατο του συντρόφου τους, αντιθέτως, ζουν ζωή χαρισάμενη και μακροημερεύουν...

Η Μόρφω δεν γνώριζε ούτε τον νομπελίστα, ούτε τον Έλληνα ποιητή: πουλούσε αγγουράκια στη λαϊκή – καλυβιώτικα και καλαβρέζικα τα διαλαλούσε παιγνιδιάρικα, κι ας ήταν από το περιβόλι της στην Αγυιά κι ούτε φανταζόταν πως κάποια μέρα θα πήγαινε η ίδια «ξεβράκωτη στ' αγγούρια» ή πως «θα σηκώνονταν τ' αγγούρια να γαμήσουν τον μανάβη», όπως μας πληροφορεί ο Νίκος Σαραντάκος στη λεξικογραφία του. Η αλήθεια είναι πως η Μόρφω ξέχασε τον άντρα της, τα τέσσερα παιδιά τους, τους γονείς της, τα πεθερικά της και όλο της το σόι, για μια παρεξήγηση: πήγαινε στη λαϊκή και άκουγε να την κουτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη της. Άκουγε να τη φωνάζουν πουτάνα και καταφερτζού. Οι άντρες στέκονταν μπροστά της και χάιδευαν το μόριό τους επιδεικτικά μέσα από τα παντελόνια. Οι γυναίκες τής έβγαζαν τη γλώσσα σε ένα αργόσυρτο γλωσσόφιλο. Τα παιδιά της έκλεβαν τα αγγουράκια από τον πάγκο και τα έχωναν τρέχοντας το ένα στον πισινό του άλλου. Η Μόρφω δέχτηκε να έρθει μία και μοναδική φορά στο ιατρείο. Δεν άκουγε τι της έλεγα. Δεν πήρε ποτέ τη φαρμακευτική αγωγή που της έγραψα. Η Μόρφω δεν συμμορφώθηκε, αλλά σε αντίθεση με τα ευγενή παραδείγματα που ανέφερα πιο πάνω κατέληξε στο ψυχιατρείο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.