fbpx
«Γνωμικά» της Ιωάννας Καρατζαφέρη

«Γνωμικά»

Κατά γενικό κανόνα, δεν υπήρξα φίλη ή οπαδός γνωμικών ή ρητών. Έρχονται, όμως, γεγονότα που με υποβάλλουν σε ερωτήματα γι’ αυτήν μου τη στάση.

Πολλά από αυτά αντιστρέφονται. Τότε αναρωτιέμαι αν η ισχύς τους είναι θέμα διάρκειας και αντοχής χρόνου, φυλετικής ή θρησκευτικής πηγής, ιστορικών γεγονότων που τα επαλήθευσαν, τα ενίσχυσαν ή τα υιοθέτησαν και άλλοι λαοί, εξαιτίας κοινών εμπειριών.

Τα χρόνια που έζησα ως πολίτης σε διάφορες χώρες και υπό διαφορετικά πολιτικά καθεστώτα, άκουσα την ίδια γνωστή του Λένιν ρήση σε διαφορετικές γλώσσες: «Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», κυρίως τη δεκαετία του ’60, για διάφορες εξεγέρσεις, ανατροπές, συγκρούσεις και αναστολές.

Ο μήνας που διανύουμε έχει ένα μονολεκτικό ιστορικό χαρακτηρισμό, Ιουλιανά, που πέρασαν τον μισό αιώνα, και θα μπορούσαν να επαναφέρουν τη ρήση προς ανασκόπηση. Αν τα κεφαλαιοποιήσουμε σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά και τα συγκρίνουμε με τα τρέχοντα, πιθανόν τα βήματα που έγιναν στις δεκαετίες που μεσολάβησαν να την επαληθεύσουν. Και αν δεν πρόκειται για ένοπλη επανάσταση ή επίσημα κηρυγμένο πόλεμο, τότε ας τα διερευνήσουμε στα εργασιακά, απεργιακά, μισθολογικά, συνταγματικά θέματα, στις ανατροπές κυβερνήσεων ή στους διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς και τις εξαγγελίες τους.

Βέβαια, τα προαναφερθέντα κεφάλαια διασπώνται σ’ εκείνα της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και γενικότερα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων όσων συγκροτούν ένα οργανωμένο σύνολο, λαό, έθνος, κράτος, που τελικά παράγουν έναν πολιτισμό.

Παρακολουθώντας τα γεγονότα μέσα από τις ειδήσεις, ως πολίτης χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποια βήματα πήγαν μπροστά και ποια γύρισαν πίσω και ποιοι ευεργετήθηκαν.

Αν, για παράδειγμα, έστω και προσωρινό, η Αγγλία με το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα βήμα μπροστά, και αν αυτό ανατραπεί με διάφορους τρόπους, τα επόμενα δύο βήματα θα είναι πίσω; Και ποιος θα επωφεληθεί από τη μια ή την άλλη κατεύθυνση;

Αυτό τον Ιούλιο του 2016, ποια είναι τα εμπρός και ποια τα πίσω βήματα; Ποιος τα έκανε και ποιος τον στήριξε;

Καλόν Αύγουστο

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.