fbpx
«Τσακ Μπέρι (1926-2017)» του Γιώργου Χουλιάρα

«Τσακ Μπέρι (1926-2017)» του Γιώργου Χουλιάρα

Αν ήθελες να πεις κάπως αλλιώς το ροκ εν ρολ, θα μπορούσες να το πεις Τσακ Μπέρι, είχε εξηγήσει κάποτε ο Τζον Λένον για τον Αφρο-Αμερικανό μουσικό Chuck Berry (Charles Edward Anderson Berry Sr), που τερμάτισε στα ενενήντα, έστω και αν δεν είχε κάπου συγκεκριμένα να πάει (No Particular Place to Go), ούτε καν στην Καλιφόρνια, όπου δραπετεύει από τον αμερικανικό Νότο ο πρωταγωνιστής στη Γη της επαγγελίας (Promised Land).

Δύναμη της φύσης είχε χαρακτηρίσει τον «πατέρα» του ροκ εν ρολ ο Μπομπ Ντίλαν, προσθέτοντας ότι όσο υπάρχει ο Τσακ Μπέρι, όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Στην ασύγκριτη επιρροή του αναφέρθηκαν οι Ρόλινγκ Στόουνς, τονίζοντας ότι υπήρξε όχι μόνον σπουδαίος κιθαρίστας, τραγουδιστής και εκτελεστής, αλλά κορυφαίος στιχουργός. Ο οργανισμός PEN Νέας Αγγλίας του είχε απονείμει το πρώτο ποτέ βραβείο για Στίχους Τραγουδιού Λογοτεχνικής Αριστείας.

Ποτέ δεν ξέρεις (You Never Can Tell) σε πόσες λέξεις συνοψίζεται η ζωή για ένα νεόνυμφο ζευγάρι που Επίπλωσαν γρήγορα απ’ τις εκπτώσεις ένα δυάρι / Με ετοιματζίδικα γεμίζοντας φαγητά και τζιτζιμπύρα το ψυχρό φανάρι (Theyfurnishedoffanapartmentwithatwo-roomRoebucksale / ThecooleratorwascrammedwithTVdinnersandgingerale).

Απόψεις εξωγήινων δεν είναι ακόμη γνωστές για τις απατηλά απλές μελωδίες του, αν και τραγούδι του (Γιάννη, κάτσε καλά: Johnny B. Goode) περιλαμβάνεται ως το μοναδικό ροκ σε δίσκους με μουσική από τη Γη που εκτοξεύθηκαν το 1977, μαζί με τα δύο διαστημόπλοια Voyager που ήδη βρίσκονται εκτός ηλιακού συστήματος.

Εξαναγκάζοντας ιμπρεσάριους να τον πληρώνουν πλήρως και σε ρευστό πριν από κάθε συναυλία, ο Τσακ Μπέρι πέρασε τρία χρόνια σε αναμορφωτήριο στην εφηβεία του και φυλακίστηκε το 1961 με τη κατηγορία μεταφοράς ανηλίκου, μιας 14χρονης σερβιτόρας, από πολιτεία σε πολιτεία, ενώ το 1979 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή.

Οι παππούδες των γονιών του ήταν δούλοι. Το ροκ είναι το παιδί μου και ο παππούς μου, έχει πει ο κιθαρίστας με τα ασυνήθιστα μεγάλα χέρια. Η άποψή μου παραμένει πως δεν αξίζω όλους τους επαίνους που μου απευθύνονται για επιτεύγματα που πιστώνονται στην πλευρά της μουσικής ροκ εν ρολ, έγραψε στην αυτοβιογραφία του το 1987.

Ο Μάντι Γουότερς (Muddy Waters) τον είχε στείλει να ηχογραφήσει τα πρώτα του τραγούδια το 1955. Το 2016 ανακοινώθηκε ότι ολοκλήρωσε καινούριο δίσκο, τον πρώτο μετά από 38 χρόνια, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη. Είναι αφιερωμένος στη γυναίκα του για 68 χρόνια Τόντι.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για “Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή: Μικρή βιωματική ανάγνωση» της Εριφύλης Μαρωνίτη

Αν ζούσε εκείνος –ο νονός, ο μπαμπάς– θα έκλεινε φέτος τον Απρίλη τα 95. Η Άννα, η βαφτισιμιά, θα γινόταν 65. Στη ζωή και στο βιβλίο. Το νήμα, ωστόσο, των κοινών γενεθλίων στις 22 Απριλίου των...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και “ποίησης” στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

Για τον γλωσσολόγο ως φορέα επιστημονικού λόγου με αντικείμενο τη γλώσσα, εν αρχή ην ο Λόγος. Αν αναρωτηθούμε πότε και με ποια κυρίαρχη συνθήκη γεννιέται συνειδητά το ανθρώπινο πλάσμα, η απάντηση...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Χουάν Χέλμαν (1930-2014), η φωνή και η συνείδηση της Αργεντινής» του Πάνου Νιαβή

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Diastixo.gr δημοσίευσε δυο ποιήματα του Χουάν Χέλμαν (Juan Gelman) σε δική μου απόδοση στα ελληνικά (δείτε εδώ). Μ’ εκείνη τη δημοσίευση, επιχείρησα να συστήσω στους λάτρεις της ποίησης έναν από τους...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.