«Η Εκκλησία… ξαναχτυπά!» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη
«Η Εκκλησία… ξαναχτυπά!» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη

«Η Εκκλησία… ξαναχτυπά!» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη

Όλα αυτά τα καυτά ερωτήματα, η Ι. Μ. Πειραιά, τα αντιπαρέρχεται –απορία ψάλτου βηξ– ψελλίζοντας αποπροσανατολιστικές κι ασθενέστατες δικαιολογίες του τύπου: Δεν θα ασχοληθούμε με όλα αυτά, διότι δεν γράφει τίποτε περισσότερο από τα τετριμμένα αντιεκκλησιαστικά λιβελογραφήματα του παρελθόντος.

Αποτελεί λυπηρό γεγονός η ανακοίνωση αυτή της Μητρόπολης Πειραιά, επειδή, μεταξύ πολλών άλλων, αυτοανακηρύσσεται ως ο φορέας λογοκρισίας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση της παγκόσμιας κοινωνίας των ανθρώπων. Επιχειρεί να καταδικάσει κάθε διαφορετικότητα προβαίνοντας ταυτόχρονα σε παιδαριώδεις νουθεσίες προς τους πολίτες (το χριστεπώνυμο πλήρωμά της), επιδιώκοντας να συγκρατήσει την προοδευτικά αυξανόμενη δυσπιστία του κόσμου προς τα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά θέσφατα.

Δεν απαντά με επιχειρήματα στη διαφορετικότητα, αλλά με ακαταλαβίστικα δογματικά συνθήματα κι άσχετα εδάφια του Αποστόλου Παύλου. Για ενδυνάμωση δε των επιχειρημάτων της βάζει, κατά αδέξιο τρόπο, και λίγο… Πλούταρχο.Παραμένει κολλημένη σε στερεότυπα κι αρνείται να δει την πραγματικότητα. Θεωρεί και δηλώνει στο άρθρο της ότι «η πίστη αντί να εξασθενεί, γιγαντώνεται, και αυτό είναι που ενοχλεί και ανησυχεί τους αθεϊστές και εκκλησιομάχους».Αγνοεί η Ι. Μ. ότι με τα τερτίπια και τη μισαλλοδοξία διαφόρων δεσποτάδων (αυτών που πράγματι αποκαλώ ταλιμπάν της Χριστιανοσύνης), απομακρύνει τους πολίτες από τη θρησκεία. Αγνοεί την πραγματικότητα που δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση για τη θρησκευτικότητα των Ελλήνων.

Είναι πράγματι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς την αδιαλλαξία και τη μισαλλοδοξία να εκδηλώνονται σε τέτοιο βαθμό. Είναι ακόμα θλιβερότερο να παρατηρείται αυτό το αβυσσαλέο μίσος ακόμα και για τα άλλα δόγματα της ίδιας θρησκείας, δηλαδή του Χριστιανισμού, αναγορεύοντας τη διαφορετικότητα σε φρικτές παρεκτροπές του παπισμού και του προτεσταντισμού.Λησμονούν οι συντάκτες του «Σχολίου σε Αντιεκκλησιαστικό Παραλήρημα» τις αθλιότητες και τα εγκλήματα των ταγών της ανατολικής Εκκλησίας που αναγορεύθηκαν σε Μεγάλους και ανυψώθηκαν σε Αγίους!

Το αναπάντητο ερώτημα που τίθεται από κάθε λειτουργούντα ανθρώπινο εγκέφαλο είναι: Για ποιο λόγο ο Θεός αποκάλυψε τη μοναδική του αλήθεια στους πιστούς του ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος κι άφησε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη στην άγνοια και ως εκ τούτου στις ορέξεις του αντιπάλου του; Πώς θα κριθούν όλοι αυτοί οι αδαείς και παραπλανημένοι, οι οποίοι θα κριθούν δίνοντας εξετάσεις πάνω σε άγνωστη ύλη; Γιατί η δική μας αλήθεια είναι η πραγματική αλήθεια, τη στιγμή που όλα τα θρησκευτικά δόγματα πιστεύουν, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι και η δική τους αλήθεια είναι η πραγματική και αδιαμφισβήτητη;

Είναι, πιστεύω, προφανές ότι κάθε δόγμα παραλύει την κριτική ικανότητα. Το δόγμα δεν επιχειρηματολογεί ποτέ. Συνθηματολογεί μόνο και θεωρεί εχθρό κάθε αντιφρονούντα. Επί πάρα πολλά χρόνια προσπαθώ να διαλεχθώ καλόπιστα με δογματικά πιστούς που διαθέτουν, μάλιστα, διανοητική επάρκεια. Δυστυχώς είναι αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς να προκαλέσω μίσος και αφορισμούς για τη βλάσφημη διαφορετικότητά μου. Είμαι, απλά, ένας αχρείος Παναθηναϊκός για όλους αυτούς που αισθάνονται βαθύτατα Ολυμπιακοί.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τίτος Πατρίκιος: ο ποιητής της οφειλής» της Τασούλας Καραγεωργίου

Ο Τίτος Πατρίκιος είναι ο ποιητής που είδε την ποιητική δημιουργία ως πράξη πολιτική, ως ευθύνη ηθική, ως πνευματική παρέμβαση ενός ενεργού πολίτη, χειραφετημένου από άνωθεν εντολές και αλλότριες...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το Εργαστήριο Διόρθωσης-Επιμέλειας κειμένων του ΙΑΝΟΥ» του Δημήτρη Θάνα

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να διασαφηνίσω ότι το Εργαστήριο Διόρθωσης-Επιμέλειας κειμένων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Βιβλίου» στον IANO και φέτος συμπληρώνει 12 συνεχόμενα έτη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: