fbpx
«Η Εκκλησία… ξαναχτυπά!» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη

«Η Εκκλησία… ξαναχτυπά!» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη

Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν

Ο εκκλησιαστικός σκοταδισμός επεκτείνεται τώρα και στη λογοκρισία των βιβλίων. Με ανακοίνωση-λίβελο, η Μητρόπολη Πειραιά λογόκρινε τη συνέντευξή μου στην εφημερίδα Το Καρφί, εξαπολύοντας μύδρους ευθέως κατά του συγγραφικού προσώπου μου, του έργου μου κι εμμέσως, πλην σαφώς, κατά της εφημερίδας η οποία φιλοξένησε τη συνέντευξη.

Η Ι. Μ. Πειραιά βλέπει παντού εχθρούς της Εκκλησίας και πολέμιους της Χριστιανοσύνης. Μιλάει για λυσσαλέο πόλεμο και εκκλησιομάχους συγγραφείς, θεωρώντας κάθε διαφορετική φωνή αιρετική, κακόβουλη, κακόπιστη και επικίνδυνη για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Της μόνης αλήθειας επί της γης. Επιπλήττει τον συγγραφέα που συγκαταλέγει και τη Χριστιανοσύνη στις θρησκείες του κόσμου, ενώ θεωρεί τον Χριστιανισμό –άκουσον άκουσον– μη θρησκεία!

Ασχολείται με αφοριστικές δηλώσεις και αντιπαρέρχεται όλα τα διαχρονικά ερωτήματα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, όπως: Τι είναι ο Θεός; Πού βρίσκεται; Έχει εγκέφαλο; Έχει κατάστιχα και καταγράφει τις πράξεις μας; Ανταποκρίνεται σε προσευχές και με ποιο κριτήριο; Ανταμείβει την πίστη και τιμωρεί την αμφιβολία; Συναλλάσσεται ο Θεός; Είναι μνησίκακος ο Θεός; Έχει φύλο ο Θεός; Τι ξέρουμε για τις άλλες θρησκείες του κόσμου και γιατί του καθενός είναι η μεγάλη αλήθεια; Γιατί, άραγε, ο Θεός διάλεξε εμάς ν’ αποκαλύψει την αλήθεια κι άφησε δισεκατομμύρια «παιδιά» του στην καταδίκη της άγνοιας ή στο έλεος του αντιπάλου του; Υπάρχει αντίπαλη, πονηρή δύναμη και γιατί ο παντοδύναμος Θεός δεν την εξαλείφει;

Όλα αυτά τα καυτά ερωτήματα, η Ι. Μ. Πειραιά, τα αντιπαρέρχεται –απορία ψάλτου βηξ– ψελλίζοντας αποπροσανατολιστικές κι ασθενέστατες δικαιολογίες του τύπου: Δεν θα ασχοληθούμε με όλα αυτά, διότι δεν γράφει τίποτε περισσότερο από τα τετριμμένα αντιεκκλησιαστικά λιβελογραφήματα του παρελθόντος.

Αποτελεί λυπηρό γεγονός η ανακοίνωση αυτή της Μητρόπολης Πειραιά, επειδή, μεταξύ πολλών άλλων, αυτοανακηρύσσεται ως ο φορέας λογοκρισίας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση της παγκόσμιας κοινωνίας των ανθρώπων. Επιχειρεί να καταδικάσει κάθε διαφορετικότητα προβαίνοντας ταυτόχρονα σε παιδαριώδεις νουθεσίες προς τους πολίτες (το χριστεπώνυμο πλήρωμά της), επιδιώκοντας να συγκρατήσει την προοδευτικά αυξανόμενη δυσπιστία του κόσμου προς τα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά θέσφατα.

Δεν απαντά με επιχειρήματα στη διαφορετικότητα, αλλά με ακαταλαβίστικα δογματικά συνθήματα κι άσχετα εδάφια του Αποστόλου Παύλου. Για ενδυνάμωση δε των επιχειρημάτων της βάζει, κατά αδέξιο τρόπο, και λίγο… Πλούταρχο.Παραμένει κολλημένη σε στερεότυπα κι αρνείται να δει την πραγματικότητα. Θεωρεί και δηλώνει στο άρθρο της ότι «η πίστη αντί να εξασθενεί, γιγαντώνεται, και αυτό είναι που ενοχλεί και ανησυχεί τους αθεϊστές και εκκλησιομάχους».Αγνοεί η Ι. Μ. ότι με τα τερτίπια και τη μισαλλοδοξία διαφόρων δεσποτάδων (αυτών που πράγματι αποκαλώ ταλιμπάν της Χριστιανοσύνης), απομακρύνει τους πολίτες από τη θρησκεία. Αγνοεί την πραγματικότητα που δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση για τη θρησκευτικότητα των Ελλήνων.

Είναι πράγματι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς την αδιαλλαξία και τη μισαλλοδοξία να εκδηλώνονται σε τέτοιο βαθμό. Είναι ακόμα θλιβερότερο να παρατηρείται αυτό το αβυσσαλέο μίσος ακόμα και για τα άλλα δόγματα της ίδιας θρησκείας, δηλαδή του Χριστιανισμού, αναγορεύοντας τη διαφορετικότητα σε φρικτές παρεκτροπές του παπισμού και του προτεσταντισμού.Λησμονούν οι συντάκτες του «Σχολίου σε Αντιεκκλησιαστικό Παραλήρημα» τις αθλιότητες και τα εγκλήματα των ταγών της ανατολικής Εκκλησίας που αναγορεύθηκαν σε Μεγάλους και ανυψώθηκαν σε Αγίους!

Το αναπάντητο ερώτημα που τίθεται από κάθε λειτουργούντα ανθρώπινο εγκέφαλο είναι: Για ποιο λόγο ο Θεός αποκάλυψε τη μοναδική του αλήθεια στους πιστούς του ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος κι άφησε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη στην άγνοια και ως εκ τούτου στις ορέξεις του αντιπάλου του; Πώς θα κριθούν όλοι αυτοί οι αδαείς και παραπλανημένοι, οι οποίοι θα κριθούν δίνοντας εξετάσεις πάνω σε άγνωστη ύλη; Γιατί η δική μας αλήθεια είναι η πραγματική αλήθεια, τη στιγμή που όλα τα θρησκευτικά δόγματα πιστεύουν, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι και η δική τους αλήθεια είναι η πραγματική και αδιαμφισβήτητη;

Είναι, πιστεύω, προφανές ότι κάθε δόγμα παραλύει την κριτική ικανότητα. Το δόγμα δεν επιχειρηματολογεί ποτέ. Συνθηματολογεί μόνο και θεωρεί εχθρό κάθε αντιφρονούντα. Επί πάρα πολλά χρόνια προσπαθώ να διαλεχθώ καλόπιστα με δογματικά πιστούς που διαθέτουν, μάλιστα, διανοητική επάρκεια. Δυστυχώς είναι αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς να προκαλέσω μίσος και αφορισμούς για τη βλάσφημη διαφορετικότητά μου. Είμαι, απλά, ένας αχρείος Παναθηναϊκός για όλους αυτούς που αισθάνονται βαθύτατα Ολυμπιακοί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η ελληνική γλώσσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Ο ρόλος της εκπαίδευσης» του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη

Παγκοσμιοποίηση και κριτική σκέψη Η παγκοσμιοποίηση (αγγλ. globalization, νεολογισμός του 1961, γαλλ. globalisation, 1968) ως όρος της πολιτικής αναφέρεται στο πολυδιάστατο σύνολο κοινωνικών διεργασιών μέσω των οποίων...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για “Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή: Μικρή βιωματική ανάγνωση» της Εριφύλης Μαρωνίτη

Αν ζούσε εκείνος –ο νονός, ο μπαμπάς– θα έκλεινε φέτος τον Απρίλη τα 95. Η Άννα, η βαφτισιμιά, θα γινόταν 65. Στη ζωή και στο βιβλίο. Το νήμα, ωστόσο, των κοινών γενεθλίων στις 22 Απριλίου των...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και “ποίησης” στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

Για τον γλωσσολόγο ως φορέα επιστημονικού λόγου με αντικείμενο τη γλώσσα, εν αρχή ην ο Λόγος. Αν αναρωτηθούμε πότε και με ποια κυρίαρχη συνθήκη γεννιέται συνειδητά το ανθρώπινο πλάσμα, η απάντηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.