fbpx
«Στα “ναι” της Κυριακής...» του Νίκου Μαθιουδάκη

«Στα “ναι” της Κυριακής...» του Νίκου Μαθιουδάκη

Στη ζωή μου δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ή κατά κανενός κομματικού μηχανισμού. Πάντα ασκούσα το δικαίωμα της ελεύθερης ψήφου όπως επιτρέπει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας. Εδώ και μέρες διαβάζω και ακούω φωνές από παντού για το επικείμενο ελληνικό «δημοκρατικό» δημοψήφισμα, υπέρ ή κατά των «καλών/κακών» θεσμών που «κατακυριεύουν» και «καταδυναστεύουν» την πατρίδα, καθώς «αιμοδιψούν» για τους πολίτες της και την εθνική τους ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Χρέος, λοιπόν, των μορφωμένων ανθρώπων και των πεπαιδευμένων πολιτών είναι η άμεση τοποθέτηση απέναντι σε ένα «δημοκρατικό» δημοψήφισμα εξαίρετης δημιουργικής ασάφειας. Αιτιολόγηση: Όντως το δημοψήφισμα αποτελεί μέγιστο δημοκρατικό τρόπο έκφρασης της άμεσης λαϊκής βούλησης. Παρούσας όμως της ανεξέλεγκτης δημιουργικής ασάφειας που διακατέχει το ερώτημα του δημοψηφίσματος, η διαδικασία κάθε άλλο από τη δημοκρατία προάγει και λαϊκή βούληση επιζητά.

Κάθε άνθρωπος –και κατ’ επέκταση κάθε χώρα– είναι μέλος μιας κοινωνίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της κοινωνίας των εθνών της Ευρώπης και σε τούτη την κοινωνία πιστεύω πως πρέπει να συνεχίσει να ανήκει. Μιας Ευρώπης δίκαιης· μιας Ευρώπης δημοκρατικής· μιας Ευρώπης απέναντι στην οποία κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει και δικαιώματα και υποχρεώσεις – όχι όμως μονομερώς απαιτητά το ένα ή το άλλο.

Δεκάδες επιστήμονες και ακαδημαϊκοί –ανάμεσά τους και εγώ– αποφάσισαν να παραμείνουν στην πατρίδα μας προκειμένου με κάθε μέσο, από κάθε θέση, να προάγουν την έρευνα στην επιστήμη και στην εκπαίδευση, κυρίως εντός ελλαδικού χώρου· με τις δυνατότητες που αποκτήσαμε σπουδάζοντας, αγωνιστήκαμε, αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον αειφόρα ελπιδοφόρο. Για το καλό της Ελλάδας. Για το καλό της Ευρώπης. Για το καλό του Κόσμου.

Θέλουμε μια Ελλάδα της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ελλάδα του Κόσμου. Άραγε, γιατί πρέπει να αναζητώ και να συντάσσομαι με μια Ελλάδα της Ελλάδας για να λέγομαι υπερήφανος ανυπότακτος πατριώτης; Αλήθεια, η υπερηφάνεια ή η υποταγή ή ο πατριωτισμός είναι μεγέθη αντικειμενικά μετρήσιμα, που να έχουν τη δύναμη να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους, να κατατάσσουν τους πολίτες σε ομάδες προκαλώντας έναν (εθνικό) διχασμό;

Το ναι και το όχι αποτελούν την αρχή και το τέλος για διχαστικές και παραταξιακές αποφάσεις. Και όπως σημειώνει ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης: «Είστε υπέρ ή κατά; Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι. Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί, πιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε... Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Έστω με ναι ή όχι. Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση. Μια λέξη μόνο. Εμπρός λοιπόν: Είστε υπέρ ή κατά;»

Μάλλον μια λέξη μόνο επιζητάνε οι αίτιοι και παρακινητές των διλημματικών ερωτημάτων· Ναι! Όχι! Δεν έχει σημασία. Οι πόλοι δύο: θετικός και αρνητικός, δίχως ουσία. Μία μόνο λέξη οι αίτιοι ζητούν: διχασμό ή ανυπαρξία.

Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ: επιλέγουμε το ναι στο εμείς και το όχι στο εγώ. Ομόνοια και αλληλεγγύη ενάντια στη διχόνοια και τον εγωκεντρισμό. Απορρίπτουμε κάθε φόβο, κάθε αμφιβολία και κάθε ανασφάλεια, προάγοντας την πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που μοχθούν. Γιατί ο μόχθος, η προσπάθεια και η θέληση αποτελεί τη μοναδική λαϊκή δύναμη που χτίζει και δεν γκρεμίζει, που δημιουργεί και δεν καταστρέφει. Επιλέγουμε Ελπίδα για το Μέλλον. Όραμα για την Πρόοδο. Ναι. Μένουμε στην Ευρώπη. Ναι. Μένουμε στον Πολιτισμό.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.