A+ A A-

«H 5η επέτειος ίδρυσης της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.» του Φίλιππου Φιλίππου

«H 5η επέτειος ίδρυσης της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.» του Φίλιππου Φιλίππου
Τον Απρίλιο του 2010, 25 συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας ίδρυσαν την Ε.Λ.Σ.Α.Λ. (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας) με σκοπούς κυρίως πολιτιστικούς: την προώθηση, ενθάρρυνση και διάδοση αστυνομικών έργων, καθώς επίσης τη συλλογή και την καταγραφή σχετικών πληροφοριών. Προηγουμένως, κι επί πολλούς μήνες, ορισμένοι από τους συγγραφείς αυτούς (Αθηνά Κακούρη, Τιτίνα Δανέλλη, Φίλιππος Φιλίππου, Ανδρέας Αποστολίδης, Ανδρέας και Τεύκρος Μιχαηλίδης, Χρύσα Σπυροπούλου, Γιάννης Ράγκος) συναντιόνταν στο κέντρο της Αθήνας (κυρίως στο καφέ Sofia's της οδού Βαλαωρίτου) και συζητούσαν σχετικά με τη δημιουργία της Λέσχης.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2010, η Ε.Λ.Σ.Α.Λ. διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την πρώτη «κεντρική» της εκδήλωση, μια ημερίδα με θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της αστυνομικής λογοτεχνίας» και συντονιστή τον Τεύκρο Μιχαηλίδη. Για το θέμα μίλησαν οι συγγραφείς Ανδρέας Αποστολίδης («Το αστυνομικό αφήγημα, χθες και σήμερα»), Φίλιππος Φιλίππου («Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του»), Νίνα Κουλετάκη («Η εμφάνιση και η εξέλιξη της γυναίκας-ντετέκτιβ στην αστυνομική λογοτεχνία»), Τιτίνα Δανέλλη («Γυναίκες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας»), Κώστας Κυριακόπουλος («Αστυνομικό ρεπορτάζ και νουάρ λογοτεχνία – Πόσο κοντά είναι η ειδησεογραφία και η μυθοπλασία στην Ελλάδα;»), Γιάννης Πανούσης («Έγκλημα και τιμωρία στις ποινικές επιστήμες και το αστυνομικό μυθιστόρημα») και Πέτρος Μαρτινίδης («Τα μυστήρια στην τέχνη»).

Στις 8 Απριλίου 2011, οργάνωσε πάλι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων εκδήλωση για τον Γιάννη Μαρή. Μίλησαν οι Ανδρέας Αποστολίδης, Άλκη Ζέη, Πέτρος Μάρκαρης, Δημήτρης Παναγιωτάτος και Φίλιππος Φιλίππου. Συντόνισε ο Κώστας Καλφόπουλος. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο γιος του συγγραφέα, Άγγελος Τσιριμώκος, κάτοικος Βρυξελλών, που ήρθε στην Αθήνα με τη γυναίκα και την κόρη του αποκλειστικά για την εκδήλωση.

Η Άλκη Ζέη αναφέρθηκε στη φιλία της με τον Μαρή και τη σύζυγό του, Αθηνά. Είπε πως στη διάρκεια του Εμφυλίου στο πατρικό της σπίτι, στην οδό Λευκωσίας, μαζεύονταν οι αριστεροί φίλοι της και γίνονταν βεγγέρες. Πίστεψαν. Ανάμεσα στις εξομολογήσεις που έκανε η Ζέη στο ακροατήριο ήταν και κάτι περίεργο, αν και εύκολα ερμηνεύσιμο: η ίδια και οι φίλοι της, όλη η αριστερή παρέα του Μαρή, ο οποίος στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής βρισκόταν στο βουνό, αγωνιζόμενος με το ΕΑΜ, δεν διάβαζαν τα βιβλία του διότι τα θεωρούσαν παραλογοτεχνία. Πέρασαν, είπε, πολλά χρόνια ώσπου να τα προσέξουν και να τα εκτιμήσουν.

Ο Γιώργος Λεονταρίτης, φίλος και συνεργάτης του Μαρή στην Ακρόπολι, τόνισε την επικοινωνιακή του ικανότητα που τον έκανε δημοφιλή στις παρέες, καθώς και τη γενναιοδωρία του. Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος, που τον επισκέφτηκε στην Ακρόπολι, επισήμανε επίσης τη γενναιοδωρία του. Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης της Ατλαντίδας, Βασίλης Πεχλιβανίδης, ενώ από το ακροατήριο παρενέβη ο Ριχάρδος Σωμερίτης, ο οποίος τον γνώρισε στη Μάχη, όταν ήταν δόκιμος δημοσιογράφος. Εκεί τον αποκαλούσαν «ο Γιάννης του βουνού». Παρενέβη και ο Απόστολος Δοξιάδης, φίλος των βιβλίων του Μαρή, ο οποίος επισήμανε ορισμένα λάθη στην πλοκή κάποιων μυθιστορημάτων του.

Εκτός από τις δύο αυτές ημερίδες, η Ε.Λ.Σ.Α.Λ. έχει διοργανώσει ακόμη δεκάδες μεμονωμένες εκδηλώσεις ή κύκλους εκδηλώσεων («Αναγνώσεις στην Εστία» – 2010, «Μικρές συναντήσεις» – 2013 κ.ά.), σε βιβλιοπωλεία και χώρους τέχνης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Καβάλα και την Καλαμάτα, ενώ μέλη της τακτικά αρθρογραφούν και παρουσιάζονται σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στο πλαίσιο αφιερωμάτων στην ελληνική και διεθνή αστυνομική λογοτεχνία. Επίσης, ήταν συνδιοργανωτής στην avant-première προβολή (Φεβρουάριος 2012) της ταινίας του Τ. Άλφρεντσον Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ) και συμμετείχε με μέλη της (Β. Δανέλλης, Κ. Καλφόπουλος, Π. Μαρτινίδης, Τ. Μιχαηλίδης, Απ. Λυκεσάς, Κ. Μουζουράκης, Μ. Πιμπλής, Φ. Φιλίππου, Αν. Αποστολίδης) στο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα την αστυνομική λογοτεχνία που διοργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού στις 30-31 Μαΐου 2012, καθώς και στον 1ο Διαγωνισμό Αστυνομικού Διηγήματος που οργάνωσαν οι Εκδόσεις Άπαρσις και οδήγησε στον τόμο 15 σφαίρες αναζητούν θύματα (2013).

Επιπλέον, στο διάστημα των πέντε ετών η Ε.Λ.Σ.Α.Λ. έχει εκδώσει τρεις συλλογικούς τόμους με πρωτότυπα αστυνομικά διηγήματα μελών της – Είσοδος κινδύνου (Μεταίχμιο, 2011), Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα (Καστανιώτης, 2012), Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο (Τόπος, 2014). Παράλληλα, διατηρεί και blog (www.crimefictionclubgr.wordpress.com), όπου εκτός από το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής γύρω από την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία (μυθιστορήματα, συλλογές, μελέτες κ.λπ.) για την περίοδο 1928-2011, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό σχετικά με την ελληνική και διεθνή αστυνομική λογοτεχνία, βιβλιοκριτικές, αδημοσίευτα διηγήματα, σύντομες μελέτες, υλικό τεκμηρίωσης κ.ά.

Στην Ε.Λ.Σ.Α.Λ., εκτός από την άτυπη ομάδα συγγραφέων που διεκδικούν την ονομασία «παιδιά του Γιάννη Μαρή», έχει στεγαστεί και μια ολιγομελής ομάδα νεότερων θαυμαστών του συγγραφέα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ο Νεοκλής Γαλανόπουλος (1972), ο Ανδρέας Μιχαηλίδης (1982) και ο Βασίλης Δανέλλης (1982), που πήραν την ονομασία «εγγόνια του Γιάννη Μαρή». Ο όρος γράφτηκε στο εξώφυλλο της free press εφημερίδας Metropolis σε σχετικό αφιέρωμα (αρ.951, 15 Ιουλίου 2011).

Εφέτος, πέντε χρόνια μετά, η Ε.Λ.Σ.Α.Λ. (πρόεδρος η Τιτίνα Δανέλλη, γραμματέας ο Γιάννης Ράγκος), έχοντας πλέον 42 μέλη (από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Καβάλα, τη Σάμο και το Ηράκλειο), κι ένα αναθεωρημένο καταστατικό που ρυθμίζει τα του οίκου της (το έχει συντάξει ο Νεοκλής Γαλανόπουλος), προγραμματίζει εκδηλώσεις στην Αθήνα και αλλού, που περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, προβολές ταινιών και εκθέσεις βιβλίων. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει.

 

Διαβάστε επίσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ο “άθλος” της Ιφιγένειας Μποτουροπούλου» του Γιάννη Βαϊτσαρά

Με αφορμή τη μετάφραση του μυθιστορήματος του Εμίλ Ζολά Στον παράδεισο των κυριών, εκδόσεις Στερέωμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή πως, αν μου άρεσε αυτό το βιβλίο, σίγουρα δεν είναι επειδή βούτηξα ευτυχής...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr