Για την αυθαίρετη μείωση της τιμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το Υπουργείο Παιδείας της Μάγγης Μίνογλου
Για την αυθαίρετη μείωση της τιμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το Υπουργείο Παιδείας της Μάγγης Μίνογλου

Για την αυθαίρετη μείωση της τιμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το Υπουργείο Παιδείας της Μάγγης Μίνογλου

Εμείς οι εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων εκδίδουμε, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, υψηλής ποιότητας πανεπιστημιακά συγγράμματα, ελληνικά και μεταφρασμένα. Εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να κάνουμε καλά τη δουλειά μας και αγωνιζόμαστε –στo πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού– να παραμείνουμε υγιείς, παρά την εντεινόμενη κρίση.

Ο βασικός μας αντισυμβαλλόμενος για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, το Υπουργείο Παιδείας, μας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες κοινή υπουργική απόφαση για οριζόντια μείωση («κούρεμα») της τιμής κοστολόγησης όλων των συγγραμμάτων κατά 15%. Δηλαδή, η μείωση αυτή αφορά όλα τα συγγράμματα, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση ως προς το κόστος και την ποιότητα των βιβλίων, και αποφασίστηκε εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς άλλη αιτιολόγηση, παρά μόνο τις εντολές της Τρόικας, για περιορισμό του κονδυλίου των συγγραμμάτων στον προϋπολογισμό από 62 εκατομμύρια ευρώ σε 52. Σημειωτέον ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου έχει αρνηθεί οποιονδήποτε διάλογο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εκδοτών.

Το πρόβλημα, συνεπώς, δεν αγγίζει μόνο τις εκδοτικές επιχειρήσεις αλλά και όσους διδάσκουν ή φοιτούν στα ΑΕΙ της χώρας, όσους έχουν παιδιά που σπουδάζουν, όποιους θεωρούν σημαντική την ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών.

Ακόμα χειρότερα: η μείωση ανακοινώνεται τώρα, για να τεθεί άμεσα σε ισχύ από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, παραμονή έναρξης της διανομής των βιβλίων στους φοιτητές!

Το ζήτημα είναι πολιτικό. Εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο. Σε απόλυτη αντίθεση από την επαγγελλόμενη ανάπτυξη. Και εξηγούμαι: Το ηλεκτρονικό σύστημα διανομής «Εύδοξος» του Υπουργείου μάς ζητάει κάθε άνοιξη να αποδεχτούμε τους όρους της μεταξύ μας συνεργασίας και να δεσμευτούμε υπεύθυνα για τη διαθεσιμότητα όλων των βιβλίων προς διανομή. Έτσι κάναμε και φέτος. Προχωρήσαμε στην παραγωγή των βιβλίων μας, που στη συνέχεια προεπέλεξαν στον «Εύδοξο» οι διδάσκοντες, και είμαστε πανέτοιμοι για τη διανομή τους στους φοιτητές τον Οκτώβριο.

Είναι προφανές πως η μείωση κατά 15% του κ. Λοβέρδου τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλο τον προγραμματισμό μας και μας σπρώχνει στην αγκαλιά της αντιπολίτευσης. Χωρίς να θεωρεί απαραίτητη την παραμικρή τεκμηρίωση, ο νομομαθής κ. Λοβέρδος, και δι' αυτού η κυβέρνηση, ακυρώνει τη συμβατική της υποχρέωση απέναντι σε μας τους εκδότες, καταρρακώνοντας την αξιοπιστία της, και θέτει σε κίνδυνο τη δουλειά των εργαζόμενων στους εκδοτικούς οίκους, αλλά και του πλήθους των εξωτερικών συνεργατών τους, συγγραφέων, μεταφραστών, επιμελητών, σελιδοποιών και τυπογράφων, ανάμεσα σε άλλους.

Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως το Υπουργείο το καταφέρει στην Ανώτατη Παιδεία και την ποιότητα των σπουδών. Με αυτή την αυθαίρετη και απροειδοποίητη απόφαση υπονομεύει την έκδοση έγκυρων και ποιοτικών συγγραμμάτων, που απαιτούν χρόνο, κόπο και επένδυση από τη συγγραφή ή τη μετάφραση μέχρι την εκτύπωσή τους. Το πρόβλημα, συνεπώς, δεν αγγίζει μόνο τις εκδοτικές επιχειρήσεις αλλά και όσους διδάσκουν ή φοιτούν στα ΑΕΙ της χώρας, όσους έχουν παιδιά που σπουδάζουν, όποιους θεωρούν σημαντική την ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών.

Για αυτό το κρίσιμο για την Ανώτατη Παιδεία ζήτημα, ο μόνος τρόπος να βρεθούν λύσεις είναι ο διάλογος – χωρίς αποφάσεις εν μια νυκτί, χωρίς απαξίωση της δουλειάς και της συνεισφοράς μας.

Μάγγη Μίνογλου, εκδότρια – Εκδόσεις Κριτική

 

Τα σχόλια σας  

#1 P. I. 07-10-2014 15:00
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι πράγματι εντελώς αυθαίρετη και οι εκδότες, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στην δημιουργία και στην παραγωγή των βιβλίων, ουσιαστικά δεν μπορούν να αντιδράσουν. Και καλούνται απλώς να τα βγάλουν πέρα με ένα ακόμα μαχαίρι στα έσοδά τους.
Αλλά αυτή η κίνηση είναι που θα "μας σπρώξει στην αγκαλιά της αντιπολίτευσης" ; Δεν είναι η μόνη κίνηση που υπονομεύει τον κόσμο του βιβλίου (αναφέρω μόνο τα όσα έγιναν με την ενιαία τιμή, με την παύση σχεδόν οποιασδήποτε υποστηρικτικής δράσης για το βιβλίο και τους ανθρώπους του κ.ά.).
Κι επιπλέον, δεν είναι όλα τα πανεπιστημιακά συγγράματα επιπέδου, όσοι πέρασαν από πανεπιστήμια έχουν πάρει στα χέρια τους και απαράδεκτα συγγράμματα, ενώ και η διαδικασία κοστολόγησης από τον 'εύδοξο' μπορεί να διαβληθεί προς την κατεύθυνση της υπερκοστολόγηση ς.
Οι τελευταίες εξελίξεις έτσι κι αλλιώς είναι ένα ακόμα πλήγμα, μια ακόμη αρνητική εξέλιξη και ο διάλογος είναι τουλάχιστον προαπαιτούμενο, όπως αναφέρεται.
Παράθεση
#2 D. V. 08-10-2014 09:56
Ναι είναι όντως απαράδεκτη η κίνηση αυτή και όντως θίγει πρωτίστως τους εκδοτικούς οίκους και ιδιαίτερα τους μικρούς.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να θιχτεί είναι αυτό που αφορά τους κατακτήριους φοιτητές, οι οποίοι δε δικαιούνται πανεπιστημιακά συγγγράμματα δωρεάν μέσω Εύδοξου. Οι εκδοτικοί οίκοι έμειναν ουσιαστικά αμέτοχοι σε αυτό το ζήτημα 2 χρόνια τώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν απλά 30% έκπτωση στην αρχική/ ονομαστική τους τιμή για τους εν λόγω φοιτητές. Η πραγματική έκπτωση όμως είναι ουσιαστικά της τάξης του 10% καθώς (σχεδόν) όλα τα βιβλιοπωλεία έχου πάντα έκπτωση 20% επί της αρχικής λιανικής.
Θα μου φαινόταν κατά πολύ πιο δίκαιο οι φοιτητές αυτοί να προμηθεύονται τα βιβλία αυτά στην τιμή που τα αγοράζει το υπουργείο παιδείας (50%) ή σε τιμή χονδρικής.
Παράθεση

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μάθημα ελευθερίας» του Φάνη Κωστόπουλου

Πολύς θόρυβος έχει γίνει εδώ και κάμποσο καιρό για το ιστορικό γεγονός του Ζαλόγγου. Η συνάδελφος και αιρετή τότε αντιπρόσωπος του λαού τάραξε πάλι τα νερά της ιστορίας… Έτσι, μετά το κρυφό σχολειό, αμφισβητείται...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “Ανθολογία βαλκανικής ποίησης”, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των βαλκανικών λαών» της Ζντράβκα Μιχάιλοβα

Το 2012 στην Πάτρα διεξήχθη ένα επιστημονικό συμπόσιο οργανωμένο απο το Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Το περιοδικό Αντί από τη δικτατορία στη...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«“Έχουμε... θέμα!”: Πέντε δημιουργικοί μήνες σε βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας» της Άννας Κώτση

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρων Παιδείας, όπου η γνώση αποτελεί ένα διαρκές...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: