fbpx
«Το τότε μιλάει για το τώρα» του Αλέξη Πανσέληνου

«Το τότε μιλάει για το τώρα» του Αλέξη Πανσέληνου

Το βιβλίο του Ασημάκη Πανσέληνου Τότε που ζούσαμε είναι ασφαλώς εκείνο από το οποίο τον γνωρίζουν και σήμερα όλοι εκείνοι που τριάντα χρόνια ύστερα από τον θάνατό του τον αναφέρουν σαν να είναι ακόμα ζωντανός.

Γραμμένο στα σκοτεινά χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, σαν μια πράξη αντίστασης στη μαυρίλα που έπνιγε όσους σ' αυτόν τον τόπο διατηρούσαν κάποια ίχνη κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης (ίσως όχι η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, φοβούμαι) αλλά και σαν μια πράξη αντίστασης στον θάνατο, ο οποίος, στην ηλικία που βρισκόταν γράφοντάς το, είναι μια παρουσία όλο και πιο έντονη στη ζωή των ανθρώπων, το Τότε που ζούσαμε είχε από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του (σαράντα χρόνια πριν) γίνει δεκτό με ενθουσιασμό που διατηρείται ως σήμερα.

Όλες τις ιστορίες που περιέχονται στις κάπου 400 σελίδες αυτού του χρονικού τις ήξερα καλά από τις διηγήσεις του πατέρα μου στις σχεδόν καθημερινές βεγγέρες της οδού Γεωργίου Γενναδίου 2, στο πατρικό μου. Αλλά γραμμένες, και μάλιστα τυπωμένες, έκαναν πολύ διαφορετική εντύπωση. Ο μνημειωμένος λόγος αποκτά βαρύτητα συμβόλου. Και οι ιστορίες αυτές, που άλλοτε συνοδεύονταν από τα χάχανα των καλεσμένων μας και άλλοτε από τα σιωπηρά χαμόγελα της συνενοχής και της κοινής ανάμνησης των γεγονότων και των εποχών, τώρα αποκτούσαν μια βαρύτητα και μια ουσία πολύ πέρα από αυτήν που είχαν οι προφορικές τους αφηγήσεις. Ευτυχώς, στο γράψιμό του ο Ασημάκης είχε το καλό γούστο (και τη συγγραφική πονηριά) να επαναλάβει αυτό το ανάλαφρο, ζωηρό, έντονο ύφος των προφορικών του αφηγήσεων, έτσι που το βιβλίο να κυλάει σαν νεράκι γάργαρο. Οι γλωσσικές του επιλογές, που υπαγορεύονταν εν μέρει από την πεισματική του στράτευση στην υπόθεση της δημοτικής (που τότε ήταν στόχος σημαντικός μιας ολόκληρης ομάδας προοδευτικών λογίων σε όλους τους χώρους του πνεύματος και της τέχνης) και εν μέρει από τη ζωηρή αίσθηση της παλλόμενης καθομιλουμένης, που ο ίδιος απολάμβανε, όντας ικανός να αναμειγνύει την καθαρεύουσα των δικογράφων με τον ευθύ λόγο και τη σύνταξη της δημοτικής και τους προκλητικούς μαλλιαρισμούς, είναι το αλατοπίπερο που ζωντανεύει με τρόπο μοναδικό αυτές τις ιστορίες που εναλλάσσουν το τραγικό με το κωμικό, τις αποφθεγματικές αποστροφές με τις ποιητικές εικόνες και τη σύνεση της πολιτικής του σκέψης με την προκλητικότητα του αναρχικού που ήταν κατά βάθος.

Όντας ο ίδιος σήμερα στην ηλικία που ήταν ο Ασημάκης όταν έγραφε το Τότε που ζούσαμε, πραγματοποιώ με τη νέα του έκδοση στον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο ένα τάμα και μια υποχρέωση, να παρατείνω τη ζωή ενός βιβλίου που δικαίως θεωρείται κλασικό – όσο και αν αποσιωπήθηκε από τους εκπροσώπους της Γενιάς του '30, που ακόμα καθόριζε τα πράγματα όσο ζούσε, γιατί μιλούσε για όσα κανένας τους ποτέ δεν τόλμησε να μιλήσει.

Το Τότε που ζούσαμε, γραμμένο σαράντα χρόνια πριν, και αφηγούμενο ιστορίες και γεγονότα που τότε που γράφτηκε ήταν ήδη παλιά για άλλα τριάντα χρόνια πίσω, είναι βλέπουμε σήμερα τόσο επίκαιρο όσο ήταν τότε που γράφτηκε, αλλά και τότε που ο Ασημάκης και η γενιά του ολάκερη, η γενιά των διανοούμενων αριστερών τα βίωνε και πάλευε ενάντια στο σκότος και στο έρεβος της πολιτικής πραγματικότητας του τόπου.

Τότε που ζούσαμεΤότε που ζούσαμε
Ασημάκης Πανσέληνος
Μεταίχμιο
528 σελ.
Τιμή € 16,60
1-patakis-link

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.