A+ A A-

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥτης Χρύσας Σπυροπούλου

Το βιβλίο της Αγγελικής Νικολούλη, Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου, εκδόσεις Καστανιώτη, το διάβασα μέσα σ’ ένα πρωινό στη βεράντα του σπιτιού μου. Την υπόθεση αυτού του non fiction novel τη γνώριζα ήδη, γιατί συνήθιζα να παρακολουθώ την εκπομπή «Φως στο Τούνελ», μόνο όταν αυτή ασχολείτο με υποθέσεις εξαφανίσεων για τις οποίες υπήρχαν υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας.

Και μπορεί το βιβλίο της Αγγελικής Νικολούλη, το οποίο είναι μια έντιμη αποτύπωση των γεγονότων όπως αυτά διαδραματίστηκαν σε πόλη της Μακεδονίας, όταν το 2005 εξαφανίστηκε μια νεαρή γυναίκα, να μη διεκδικεί λογοτεχνικές δάφνες, ωστόσο είναι αξιοπρόσεχτο για κάποιους λόγους.

Η δημοσιογράφος που ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, με εξυπνάδα και αφοσίωση, στοιχεία που πρώτα την έκαναν αξιόπιστη και έπειτα της έφεραν την επιτυχία, καταγράφει χωρίς ναρκισσισμό και φλυαρίες μια υπόθεση που απασχόλησε την ίδια και τους συνεργάτες της σε αρκετές εκπομπές. Η γραφή διαθέτει τη ζωντάνια της καλής ρεπόρτερ, χωρίς τίποτε άλλο το ιδιαίτερο, και αναδεικνύει την επιμονή της, τη διάθεσή της να κάνει τα αυτονόητα και όχι μόνο, με όσο καλύτερο τρόπο γίνεται. Τι συγκρατεί, όμως, κάποιος διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, όταν μάλιστα η υπόθεση του είναι γνωστή; Διαπιστώνει ότι οι αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών, εν προκειμένω της τοπικής Ασφάλειας, οι αδεξιότητες, οι παραλείψεις, καθώς και η απουσία επαγγελματικής συμπεριφοράς οδηγούν σε καθυστερήσεις στη διαλεύκανση μυστηρίων και ανθρωποκτονιών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φάκελοι σημαντικών ανεξιχνίαστων ζητημάτων μπαίνουν σύντομα στο αρχείο.

Αποκαλυπτική της νωθρότητας που κυριαρχεί σε πολλούς τομείς σ’ αυτή τη χώρα είναι η σκηνή η οποία παρουσιάζει τον ιερέα που εξομολόγησε τον ύποπτο για τη δολοφονία της κοπέλας και γνώριζε τι είχε συμβεί. Ο ιερέας, λοιπόν, αρνείται να συνεργαστεί είτε με τις Αρχές είτε με την ερευνήτρια, επειδή του αρκεί η ευλογία που έδωσε στον νεαρό για την άφεση των αμαρτιών του! Ούτε καν τον προέτρεψε να πάει στην αστυνομία. Δυστυχώς η απουσία στοιχειώδους κοινωνικής συμπεριφοράς από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας, ο οποίος φαίνεται να ικανοποιείται από μια πίστη που δε δημιουργεί απορίες, αμφιβολίες, και δεν υποστηρίζει τους κοινωνικούς κανόνες, δείχνει ότι η απόσταση ανάμεσα στους «ποιμένες» και το «ποίμνιο» είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να μένουν και οι δύο πλευρές στους τύπους και όχι στην ουσία.

Από τον αναγνώστη δε θα διαφύγει και κάτι ακόμα: πολλοί νέοι δεν καλύπτουν το κενό το οποίο νιώθουν με δημιουργικές ενέργειες, με απλές χαρές που προσφέρουν η οικογένεια, η αναζήτηση της γνώσης και η καλλιέργεια δεξιοτήτων. Φαίνεται να επενδύουν πολλά στη εύκολη διασκέδαση και στην εκμετάλλευση του συναισθήματος με έναν τρόπο όπου το νοσηρό μπορεί πολύ εύκολα να συγχέεται με το υγιές.

 

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr