fbpx
«Αστρική φιλία»

«Αστρική φιλία»

της Ελένης Λαδιά

 

Ο Φρειδερίκος Νίτσε με αυτόν τον τίτλο εννοεί μία ιδιαίτερη κατηγορία φιλίας, η οποία συμβαίνει μεταξύ δύο ατόμων που κάποτε είχαν πολύ αλληλοαγαπηθεί και αλληλοεκτιμηθεί αλλά στον παρόντα χρόνο είναι δύο ξένοι. «Ήμασταν φίλοι, και τώρα είμαστε δύο ξένοι». Παρομοιάζει τα άτομα σαν δύο πλοία που το καθένα έχει τον δικό του σκοπό και δρόμο. Θεωρεί ως αιτία την παντοδυναμία των έργων τους (ασφαλώς και υπονοεί τον άλλοτε αγαπημένο Βάγκνερ) που τους έσπρωξε σε διαφορετικές θάλασσες. Θεωρεί ακόμη πως έτσι έπρεπε να γίνει, γιατί αυτός ο νόμος τους βάραινε. «Και γι' αυτό, χρωστάμε περισσότερο σεβασμό ο ένας στον άλλο! Γι' αυτό πρέπει να μας γίνει ιερότερη η ιδέα της παλιάς μας φιλίας». Φαίνεται, λέει, πως υπάρχει μια αστρική τροχιά, όπου είναι γραμμένοι οι διαφορετικοί δρόμοι και σκοποί μας. Κάτι σαν πεπρωμένο. Γι' αυτό στη γη δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι πλέον. Διαβάζοντας αυτό το απόσπασμα πολλοί άνθρωποι θα θυμηθούν πως είχαν κάποτε μια τέτοια φιλία, κι ας ήταν τα μεγέθη μικρότερα.

Μολονότι γνώριζα το απόσπασμα από παλιά, μόλις τώρα συνειδητοποίησα πως είχα κι εγώ μια τέτοια φιλία, κι αμέσως ήρθε στον νου μου ο έφηβος που σφύριζε το τραγούδι της εποχής, για να τον ακούσω και να του ανοίξω την πόρτα. Ήταν ο αγαπημένος φίλος και συμμαθητής μου, ο εφηβικός ομότεχνος τότε και τώρα ο ώριμος συγγραφεύς. Κάναμε συχνότατη παρέα, διαβάζονταν οι δικές μας εκθέσεις στο Γυμνάσιο και ήμασταν οι συγγραφείς και οι αναγνώστες των διηγημάτων μας. Θυμάμαι με πόση συγκίνηση και αγωνία ανταλλάσαμε τα χειρόγραφά μας, περιμένοντας ο ένας την γνώμη του άλλου, και πόσο ευτυχισμένοι γινόμασταν όταν μας άρεσαν τα διηγήματά μας. Σχεδόν μαζί εμφανιστήκαμε στα Γράμματα και οι δύο με συλλογές διηγημάτων. Μετά άρχισαν να διαφαίνονται οι διαφορετικοί δρόμοι και σκοποί, καθένας μας μαζεύτηκε στο καβούκι του σαν να ήταν πεπρωμένο, σαν να εφαρμοζόταν το «κατά το χρεών» του Αναξιμάνδρου, αλλά πάντοτε θυμόμασταν την παλιά μας φιλία. Τον αγαπώ με ένα αίσθημα που σταθεροποιήθηκε στην αστρική τροχιά, συχνά τον ονειρεύομαι αλλά και τα όνειρα δεν ανήκουν στη γη, καμαρώνω κρυφά για την συγγραφική του πορεία και επιτυχία, όπως κι αυτός φαντάζομαι για την δική μου, γιατί ξέρω πως με αγαπά και βάζει σε περίοπτη θέση την αστρική μας φιλία. Αυτά συμβαίνουν στον ουρανό, στη γη δεν βλεπόμαστε πλέον, ίσως και να διαφωνούμε για την συγγραφική τέχνη, ίσως και να μην ξαναϊδωθούμε αλλά το αστρικό τμήμα δεν μπορεί κανείς μα κανείς να το καταστρέψει. Και τελειώνω συγκινημένη με την υπέροχη φράση του Νίτσε: «Ας πιστέψουμε λοιπόν στην αστρική μας φιλία, έστω κι αν πρόκειται να 'μαστε εχθροί πάνω στη γη».

[Βλέπε Φρειδερίκου Νίτσε Η χαρούμενη γνώση, κεφάλαιο «Αστρική φιλία».]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.