A+ A A-

ΜΙΡΚΑ ΓΕΜΕΝΤΖΑΚΗ: ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣ

ΜΙΡΚΑ ΓΕΜΕΝΤΖΑΚΗ: ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣτης Ελένης Λαδιά

3 Αυγούστου του 2013, Σάββατο μεσημέρι στο κοιμητήριο της Καισαριανής, κηδεύσαμε την αγαπημένη μας φίλη με τη σκηνοθετική ιδιοφυία, την Μίρκα Γεμεντζάκη. Ήμασταν λίγα άτομα, (λόγω ανύπαρκτης πληροφόρησης ή διακοπών) αλλά όλοι πενθούντες: οι μαθήτριές της, όμορφα κορίτσια, λυγερόκορμα, ντυμένα στα μαύρα έκλαιγαν ή είχαν βουρκωμένα μάτια, λίγοι οικείοι της και το πιο δικό της πρόσωπο η θυγατέρα της. Η Μίρκα με τεράστιες γνώσεις από σπουδές σε κολλέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού, συνεργάτης μεγάλων σκηνοθετών όπως οι Peter Stein, MichaelGrube, BobWilson, PeterBrook, με βιογραφικό που δε χωρά σ’ αυτή τη μικρή στήλη, επέστρεψε στην Ελλάδα πού λάτρευε.

Όπως συμβαίνει συνήθως το θαυμάσιο σκηνοθετικό της έργο, το οποίο στηριζόταν πρωτίστως στη δική της εμπνευσμένη μέθοδο για την μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας και της ανθρώπινης φωνής, δεν έγινε ακόμη πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Οι παραστάσεις που έδινε σε μικρά θέατρα, όπως ο Φούρνος και το Σημείο, με σκηνογραφικά ευρήματα ένα πιθάρι, ένα ένδυμα, ή μια καρέκλα, προορίζονταν για ένα κοινό μυημένο στην ευαισθησία της μεγάλης Μύστιδος. Η Μίρκα ήταν μύστις και προορισμένη από τη μοίρα να διδάξει και να αναδείξει τον Έλληνα Λόγο. Δε θα γράψουμε για τα έργα της, Φεύγουσα Κόρη, Ορλάντο, Θαλασσινοί έρωτες, Τρωάδες κ.ά. (δε γίνεται εδώ κριτική) αλλά θα σταθούμε στο μεγάλο δώρο της, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, που μας πρόσφερε η Μίρκα. Ένα βράδυ με πανσέληνο (στις 3/9/09) στην ευλογημένη Ελευσίνα, στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, που επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η αισθαντική αρχαιολόγος της Ελευσίνος Πόπη Παπαγγελή, ακούστηκε «ο Ομηρικός ύμνος» στη Δήμητρα. Πάνω από χίλια άτομα, όρθια, σιωπηλά και προσηλωμένα στο παίξιμο και την απαγγελία των τεσσάρων γυναικών ηθοποιών (Μαρία Καστάνη, Νάνα Παπαδάκη, Αλεξία Φωτιάδου και Γεωργία Στουραΐτη), μία απαγγελία στηριγμένη στη μέθοδο της Μίρκας. (φανταστείτε να λένε 500 περίπου στίχους από στήθους.) Τί τιμή για τους Ελευσίνιους και τους άλλους θαυμαστές του τόπου, που έφταναν από διάφορα μέρη της Αττικής, τί τιμή για την Ελευσίνα, για όλους μας!

Αγαπημένη Μίρκα από αυτό το γραπτό σε αποχαιρετώ, αν φθάνει ο αποχαιρετισμός μου στο φως που τώρα βρίσκεσαι. Κι αφού εσύ είδες τα ελευσίνια μυστήρια και το ελευσινιακό δράμα τόσο καλά, σου στέλνω ένα στίχο από τον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα:

«Ευτυχής όποιος απ’ τους γήινους ανθρώπους τα ‘χει δει».

 

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr