fbpx
Ντανιέλα Σταματιάδη, υποψήφια για το βραβείο Αντερσεν

Ντανιέλα Σταματιάδη, υποψήφια για το βραβείο Αντερσεν

της Μαρίας Αγγελίδου

Η Ντανιέλα Σταματιάδη ασχολείται πάνω από δέκα χρόνια με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει στο ενεργητικό της πάνω από εβδομήντα βιβλία. Συνεργάζεται με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – και με όλους τους σημαντικούς συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στη χώρα μας. Και, ασφαλώς, η έμπνευση και η δημιουργικότητά της δεν περιορίζονται στις σελίδες των βιβλίων.

Η δουλειά της ούτως ή άλλως ξεφεύγει από τα όρια της εικονογράφησης. Οι εικόνες της δεν συνοδεύουν απλώς μια ιστορία: την αφηγούνται από την αρχή με τον δικό τους τρόπο. Την ερμηνεύουν. Και το καταφέρνουν αυτό μ’ έναν πολύ ξεχωριστό και ουσιαστικό τρόπο: όπως η μουσική αγκαλιάζει τους στίχους των τραγουδιών, έτσι κι ο ζωγραφιστός κόσμος της Ντανιέλας αγκαλιάζει τα λόγια μιας ιστορίας.

Παρακολουθώντας τη δουλειά της μέσα στα βιβλία, ξεκινώντας από την Πολυλογού και την Τουλιπίτσα, φτάνοντας στο Ωραιότερο πράγμα του κόσμου και στους Τρεις φίλους του γίγαντα, που είναι ίσως το τελευταίο της μέχρι σήμερα βιβλίο, έχει κανείς την αίσθηση πως μπαίνει σ’ έναν κόσμο κυριολεκτικά μαγικό, έναν κόσμο που συλλαμβάνει και αποτυπώνει τα όνειρα και την πραγματικότητα σαν ιστορίες που τις ακούει κανείς με τα μάτια, σαν αφηγήσεις που τις βλέπει κανείς σε μια στιγμή μέσα. Ακόμα και οι λέξεις, ακόμα και οι αριθμοί της έχουν πρόσωπα! 

Είναι ένας κόσμος που έχει ακόμα δράκους και μάγισσες, ένας κόσμος που βρίσκεται σε ζωντανή και στενή σχέση με τη φαντασία, ένας κόσμος γεμάτος εικόνες παράξενες αλλά όμορφες, μυστηριώδεις αλλά και κοντινές, οικείες. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο: εικόνες αστείες και λυπημένες μαζί, εικόνες «παιδικά σοφές». Χάρη σ’ αυτό το ιδιαίτερο και πολύτιμο χαρακτηριστικό τους, οι εικονογραφήσεις της Ντανιέλας Σταματιάδη δεν έχουν ηλικία, δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά. Σαν όλες τις καλές ιστορίες, είναι δώρο για όλους όσοι χαίρονται ν’ ακούν και να βλέπουν την ομορφιά.

Σαν άνθρωπος που μετράει τη ζωή με λέξεις και όχι με χρώματα, έχω ένα τελευταίο να πω σε σχέση με τις εικόνες της: τις ξεχωρίζω και τις αγαπώ ιδιαίτερα, επειδή δεν κολακεύουν, δεν υμνούν, δεν κοροϊδεύουν. Οι εικόνες της Ντανιέλας συναρπάζουν. Τα δέντρα, τα σύννεφα, οι φιγούρες, τα μάτια τους, τα πουλιά που πετούν και τα πουλιά που ακούν και τα πουλιά που μιλούν, οι αρκούδες και τα πρόβατα, οι σκάλες και οι γέφυρες, οι ήλιοι και τα φεγγάρια και τα άστρα της... σε κοιτάζουν. Είναι σαν καθρέφτες, που στέκεσαι μπροστά τους και βλέπεις τον εαυτό σου και τον κόσμο. Είναι εικόνες που σε ταξιδεύουν – μέσα σου και μέσα στη ζωή. Τόσο τη δική σου όσο και των άλλων. Σε μια εποχή απόλυτης σχεδόν κυριαρχίας των εικόνων, η Ντανιέλα Σταματιάδη έχει καταφέρει να δημιουργεί εικόνες που μιλούν, εικόνες που λένε τις δικές τους ιστορίες.

Μέσα από την πορεία της, η Ντανιέλα Σταματιάδη αποδεικνύεται πιστή στον εαυτό της: εξακολουθεί να αφηγείται με εικόνες τις πιο μαγικές πραγματικότητες, τις πιο φανταστικές αλήθειες. Είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα να φανταστεί το επόμενο βιβλίο. Όχι ίσως το επόμενο που θα γράψω. Αλλά σίγουρα το επόμενο που θα διαβάσω.

Ανά διετία, η ΙΒΒΥ απονέμει τα Βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε ένα συγγραφέα και έναν εικονογράφο, των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην παιδική λογοτεχνία. Το Βραβείο Άντερσεν, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων. Γι’ αυτό και λέγεται «Το Μικρό Νόμπελ». Οι υποψηφιότητες δίνονται από τα εθνικά τμήματα της ΙΒΒΥ (το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ είναι ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου). Οι αποδέκτες του Βραβείου επιλέγονται από διεθνή επιτροπή, που αποτελείται από διακεκριμένους παράγοντες της παιδικής λογοτεχνίας.

ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΕΡΣΕΝΝΤΑΝΙΕΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.