Χρήστος Δημόπουλος

Χρήστος Δημόπουλος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣΌταν ήμουν μικρός, εκεί, τριών ή τεσσάρων χρονών περίπου, ανακάλυψα κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας μας μια μεγάλη πλαστική λεκάνη που ήταν γεμάτη με υδραυλικά. Είχε μέσα σωλήνες, βρύσες, ρουμπινέδες, παξιμάδια, βίδες κι ένα σωρό άλλα εξαρτήματα που δεν ήξερα βέβαια ούτε πώς τα λέγανε, αλλά ούτε και σε τι χρησίμευαν. Δεν ήμουν, βλέπετε, υδραυλικός! Αλλά επειδή γυάλιζαν και μου φαίνονταν πολύ όμορφα, ρώτησα τη μητέρα μου αν μου επέτρεπε να παίξω με όλ’ αυτά τα περίεργα αντικείμενα κι εκείνη με άφησε.

Από την πρώτη στιγμή, το παιχνίδι εκείνο με μάγεψε. Γιατί, αφήνοντας τη φαντασία μου να με οδηγήσει, εκείνη μεταμόρφωνε τους σωλήνες σε φίδια, τις βρύσες σε δράκους, τα εξαρτήματα με τις βίδες και τα παξιμάδια σε άμαξες, τους ρουμπινέδες σε πύργους κι εγώ, ξαφνικά, έγινα ο βασιλιάς του παραμυθιού.

Πολύ αργότερα, ανακάλυψα το χαρτί. Και το χαρτί, κάθε φορά κατάφερνα να το μεταμορφώσω σε κάτι άλλο. Μια σαΐτα, ένα κουτί, ένα βατραχάκι, μια κάρτα, ένα μπλοκάκι...

Σήμερα, μπορούμε ν’ αγοράσουμε παιχνίδια που ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου δεν υπήρχαν όταν ήμουν μικρός. Αλλά τα παιχνίδια αυτά είναι τόσο όμορφα και τόσο αληθινά, που δεν αφήνουν χώρο στη φαντασία μας να πλάσει και να ονειρευτεί.

Δεκαπέντε χρόνια τώρα, μέσα από την εκπομπή «Ουράνιο Τόξο» που παρουσιάζω στην ΕΡΤ, έχω έρθει σ’ επαφή με εκατοντάδες παιδιά, έχω λάβει χιλιάδες γράμματα και e-mail. Αφουγκράζομαι την αγωνία τους, τη μοναξιά τους, τη δίψα τους για κάτι διαφορετικό, την ανάγκη τους να επικοινωνήσουν. Στην εκπομπή προσπαθώ να τα στρέψω –έστω και για λίγο– μακριά από τον κόσμο της ταχύτητας, της υπερπληροφόρησης, του ψηφιακού εντυπωσιασμού, και να τους μιλήσω για το βιβλίο, το διάβασμα, τη χαρά της απλότητας που προσφέρει ένα κομμάτι χαρτί, ένα ψαλίδι και λίγο σελοτέιπ. Πολλά παιδιά μού ζητούν να κάνω περισσότερες κατασκευές κι από κει γεννήθηκε και η σκέψη για το βιβλίο μου Κατασκευές από το ουράνιο τόξο.

Στις 112 σελίδες του, έχω συγκεντρώσει 40 από τις πιο αγαπημένες μου κατασκευές –άλλες πανεύκολες κι άλλες πιο δύσκολες– και με απλά σκιτσάκια και οδηγίες βήμα βήμα δείχνω στα παιδιά πώς μπορούν να τις φτιάξουν.

Προσπαθώ να ανοίξω ένα μικρό παραθυράκι στη φαντασία των παιδιών. Να τα ωθήσω, αντί να βλέπουν με τις ώρες τηλεόραση, να κάθονται όλη μέρα πάνω από τον υπολογιστή ή να παίζουν ανούσια βιντεοπαιχνίδια, να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας κάτι δημιουργικό. Να πιάσουν στα χέρια τους χαρτιά, μολύβια, μπογιές και ψαλίδια, να εξασκήσουν τη δεξιοτεχνία τους, να αισθανθούν τη χαρά της δημιουργίας!

Κατασκευές από το ουράνιο τόξοΚατασκευές από το ουράνιο τόξο
Χρήστος Δημόπουλος
Ψυχογιός
112 σελ.
Τιμή € 11,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: