fbpx
Η Μάρα Χωματίδη σε α΄ πρόσωπο

Η Μάρα Χωματίδη σε α΄ πρόσωπο

Από μικρή θυμάμαι ότι μου κέντριζε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον να παρατηρώ οτιδήποτε κινείται, πετάει, κολυμπάει, περπατάει, αναπνέει, δρα και αντιδρά σε οποιοδήποτε ερέθισμα.

Αναρωτιόμουν για τη φύση της ύπαρξής όλων των όντων, την πορεία τους μέσα στη ζωή, τη συμπεριφορά τους, τον προορισμό τους, πώς συνδέονται και φυσικά πώς επηρεάζουν μέσα απο τις πράξεις τους το ένα το άλλο.

Όσο τα χρόνια περνούσαν και οι απορίες μου γινόντουσαν ολο και περισσότερες, συνειδητοποίησα οτι το πιο δύσκολο και συνάμα πιο εύκολο και συναρπαστικό είδος προς παρατήρηση ήταν το δικό μου, το ανθρώπινο. Άβυσσος η ανθρώπινη ψυχή, μια καθημερινή έκπληξη οι συμπεριφορές των ανθρώπων μεταξύ τους.

Πιστεύω ότι γεννιόμαστε με τις καλύτερες προοπτικές, εφοδιασμένοι με εξαιρετικής ποιότητος «εξαρτήματα», όπως ο εγκέφαλός μας, για παράδειγμα. Ενας μικρός ουράνιος λαβύρινθος, ενας γαλαξίας γεμάτος ήλιους, φάρους αλλά και μαύρες τρύπες. Το σώμα μας, μια προηγμένη μηχανή με καλογυαλισμένα γρανάζια. Η ψυχή, που μαρτυράει τη θεική μας υπόσταση κατά την γνώμη μου.

Επιλέγουμε να είμαστε η Mήτρα ή αφηνόμαστε στο πρωτόγονο ένστικτο της επιβίωσης και συμπεριφερόμαστε ως εν δυνάμει δολοφόνοι;

Το θέμα είναι αν εμείς οι ίδιοι κατανοούμε ποιοι είμαστε, απο τι είμαστε φτιαγμένοι, γιατί ξαφνικά γεννηθήκαμε και πώς ορίζουμε τον ρόλο μας εδω στη γη. Επιλέγουμε να είμαστε η Mήτρα ή αφηνόμαστε στο πρωτόγονο ένστικτο της επιβίωσης και συμπεριφερόμαστε ως εν δυνάμει δολοφόνοι;

To βιβλίο μου Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας, είναι, θα μπορούσα να πω, μια αστυνομική φάρσα απολύτως εμπνευσμένη από τους ίδιους τους ανθρώπους και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Οικογένεια, δεσμοί αίματος, δεσμοί φιλίας, γάμου, συνεργασίες, όλα εξελίσσονται μέσα από κωμικοτραγελαφικές καταστάσεις που θεωρώ οτι όλοι μας κατά κάποιο τρόπο έχουμε ζήσει ή, αν όχι, έχουμε ακούσει να μας διηγούνται.

Τις περισσότερες αλήθειες, τα μεγαλύτερα ψέματα, έντονες διαφωνίες, άγρια βλέμματα, αμήχανες κινήσεις τα έχω παρατηρήσει σε τραπέζια φιλικά, επίσημα και επαγγελματικά. Πολλές φορές αναρωτήθηκα εκείνη τη στιγμή ποιος απ’ όλους τους παρευρισκόμενους σκεφτόταν ειλικρινά να δολοφονήσει τον διπλανό του. Γι’ αυτό και τοποθέτησα τους ήρωες μου γύρω απο ενα τραπέζι.

Ένα τραπέζι με ραγού ενώνει ή καταστρέφει σχέσεις όταν η επιβίωση του ενός εξαρτάται απο την πρόθεση του άλλου; Πόσα μυστικά μπορούν να αποκαλυφθούν τη συγκεκριμένη στιγμή, πόσοι μπορούν να αντέξουν τη βαρύτητά τους και ποιοι είναι ικανοί να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους; Ποιος τελικά επιλέγει να αντιμετωπίσει την αλήθεια, να φερθεί έντιμα και να γίνει ο καθρέφτης των πιο σκοτεινών μας σκέψεων;

Δεν θα σταματήσω ποτέ να μας παρατηρώ, να με παρατηρώ, ψάχνοντας απάντηση στο αν τελικά γεννιόμαστε ή γινόμαστε όλοι εν δυνάμει δολοφόνοι

Όταν γράφω συνήθως ακούω μουσική, κλασική, τζαζ και ειδικά σάουντρακς. Στο συγκεκριμένο βιβλίο μου, άκουγα Nino Rota, Τσαικόφκσι –από τον Καρυοθραύστη το «Βαλς των λουλουδιών»– και Henry Mancini, Ροζ Πάνθηρα.

Η αίσθηση της συγκεκριμένης μουσικής με βοήθησε να δω τους ήρωές μου καθαρά να κινούνται στον χώρο μπροστά μου. Οι φωνές τους, οι επιθυμίες τους, οι εμμονές τους, τα απωθημένα τους, τα πονηρά βλέμματά τους, οι φοβίες τους, ο πανούργος τρόπος που προσπαθούν να ξεφύγουν απο τα δεσμά που οι ίδιοι έχουν βάλει στις ζωές τους ξεπηδούσαν αστείρευτα και απροκάλυπτα, μέσα απο μελωδίες χαρούμενες, έξυπνες, αναδεικνύοντας με αστείο αλλά και καυστικό τρόπο τις χειρότερες πτυχές τους. Θύμιζε ατμόσφαιρα κηδείας που όμως μπορούν να συμβούν οι πιο τραγελαφικές καταστάσεις, γέλιο και κλάμα μαζί.

Δεν θα σταματήσω ποτέ να μας παρατηρώ, να με παρατηρώ, ψάχνοντας απάντηση στο αν τελικά γεννιόμαστε ή γινόμαστε όλοι εν δυνάμει δολοφόνοι και δεν θα σταματήσω να σκέφτομαι αν ο Σωκράτης είχε δίκιο όπως διαβάζουμε στις τελευταίες λέξεις της Πλατωνικής Ομολογίας: «Αλλά έφτασε πια η ώρα να πηγαίνουμε, εγω για να πεθάνω κι εσείς για να ζήσετε. Ποιος απο τους δυο μας πηγαίνει σε καλύτερη μοίρα, δεν το ξέρει κανείς άλλος παρά μόνο ο Θεός».

 

*Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο του Ιανού (Σταδίου 24, Αθήνα) την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 20.30.

Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας
Μάρα Χωματίδη
Επιμέλεια σειράς: Ελένη Γκίκα
Διάπλαση
160 σελ.
ISBN 978-960-567-136-5
Τιμή: €9,90
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.