Σωτήρης Παστάκας

Σωτήρης Παστάκας

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΣΤΑΚΑΣΜια ποιητική συλλογή δεν είναι ένα βιβλίο με τα ποιήματα που έγραψα τον προηγούμενο χρόνο. Δεν αποτελείται από το άθροισμα των ποιημάτων μου, αλλά από την αφαίρεση εκείνων που δεν στοχεύουν στην κεντρική ιδέα του βιβλίου. Μια ποιητική συλλογή κτίζεται γύρω από μια ιδέα, μια εικόνα, ένα συναίσθημα και ο ποιητής προσπαθεί να ανακαλύψει συγγένειες με αντίθετες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Μια ποιητική συλλογή αποτελεί μια αισθητική ολοκληρωμένη πρόταση, βρίσκει το ύφος της από το περιεχόμενο, στοιχηματίζει αδιάκοπα με τη γραφή, συνομιλεί με τους άλλους ποιητές και δημιουργεί νέους αναγνώστες της ποίησης. Μια ποιητική συλλογή είναι μια ρήξη με τα ήδη γνωστά και πέρα από τον ορίζοντα αναμονής των ομοτέχνων.

Η Τριλογία αποτελείται από εκατό ποιήματα γραμμένα την τελευταία τριετία (2010-2011-2012), της οικονομικής κρίσης και της Ελλάδος του μνημονίου. Ανοίγει με τους νεκρούς του 2010 στη Σταδίου, και κλείνει με την αποστροφή στην Άνγκελα Μέρκελ πως «μόνον οι νεκροί είναι φτωχοί». Την ιδέα της «τριλογίας» την οφείλω στον ποιητή Πέτρο Γκολίτση (πρωταναγνώστη όλων των τελευταίων μου πονημάτων απ’ το Όρος Αιγάλεω του 2009 και μετά), ο οποίος μετά την ανάγνωση του Συσσιτίου (πριν βγει σε βιβλίο, από τις Εκδόσεις Σαιξπηρικόν), μου είπε πως το έβλεπε σαν το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας. Ένας άλλος συγγραφέας, ο Παναγιώτης Πάκος (που επιμελήθηκε το αρχείο Word) μου επισήμανε πως θέμα της Τριλογίας είναι «ο μοναχός ο άνθρωπος (χαμένο κορμί) – που ανακαλύπτει τη συντροφικότητα (συσσίτιο) – και περιέρχεται σε διονυσιακή έκσταση (ροή ρακής)»… ουφ, το είπα! Ο Βασίλης Λαλιώτης τη βάφτισε Τριλογία. Ο Ανδρέας Νικολάου τη ζωγράφισε. Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος με το γραφιστικό του γραφείο (moebius design), το έστησε. Ο Κωνσταντίνος Μπούρας έγραψε το οπισθόφυλλο. Ο Βασίλης Χατζηβασιλείου διεύθυνε με σταθερό χέρι όλους εμάς τους μουσικούς, για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Μια ποιητική συλλογή είναι μια ομαδική δουλειά και δεν έχει καμιά σχέση με τον ποιητή που γράφει μόνος του χάρη στην επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Είχα την τύχη να είμαι πρωταναγνώστης του Μιχάλη Γκανά κι άλλων ποιητών της γενιάς του ’70, συνομήλικων και πολύ νεότερων. Οι πρωταναγνώστες είναι τα πρώτα άτομα που επιλέγει ο ποιητής να μοιραστεί τη συλλογή του πριν πάρει το δρόμο για το τυπογραφείο, και τους ακούω πάντα προσεκτικά και με κατάνυξη.

Μια ποιητική συλλογή είναι μια πράξη ιερής Κάμπαλας. Όντας πολύ κακός στα μαθηματικά, είχα από παιδί μια ιδιαίτερη αγάπη για τη γεωμετρία. Τώρα, χρησιμοποιώ μια δικιά μου αριθμολογία που δεν έχει καμιά σχέση με την επιστήμη, για να κατασκευάζω τις εκάστοτε ποιητικές μου συλλογές. Να το πω διαφορετικά: μόνον όταν έχω τον αριθμό των ποιημάτων στο μυαλό μου μπορώ να ολοκληρώσω τη συλλογή. Ξέρω αμυδρά το τι λέει η αριθμολογία για τον αριθμό «τρία», 3. Ψυχαναλυτικά, ο αριθμός τρία δηλώνει το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, τις σχέσεις τριγώνου ανάμεσα στον γιο, τον πατέρα και τη μητέρα.

Μια ποιητική συλλογή δεν είναι μονοδιάστατη. Πρέπει να δημιουργεί νοήματα και να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη. Πρέπει να αντέχει στο χρόνο, να μην ντρέπομαι να την ξαναδιαβάσω ύστερα από τριάντα χρόνια, όπως δεν ντρέπομαι να ξαναδιαβάζω την πρώτη μου ποιητική συλλογή, το Αθόρυβο γεγονός (20 μόλις ποιήματα χωρισμένα σε 2 μέρη), που είχε κυκλοφορήσει από το Μικρό Δέντρο το 1986.

Τριλογία Σωτήρης Παστάκας ΠαρουσίαΤριλογία
Σωτήρης Παστάκας
Παρουσία
116 σελ.
Τιμή € 10,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: