fbpx
Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού Λίζα Βάρβογλη Εικονογράφηση: Γεώργιος Πετρίδης Mamaya
Φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος

Η Λίζα Βάρβογλη σε α΄ πρόσωπο

Γράφω απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Στην αρχή με μολύβι, μετά με ένα μοβ Parker, σε ροζ, σιελ, λιλά, βεραμάν φύλα χαρτιού. Τώρα γράφω στο laptop μου. Αγαπώ τις λέξεις και τις ιστορίες. Η φαντασία μου μερικές φορές καλπάζει και αυτό με έχει βάλει σε μπελάδες, όπως όταν ήμουν στην Τρίτη Δημοτικού και είχα βαρεθεί να γράφω κάθε Δευτέρα πρωί ημερολόγιο στο σχολείο. Κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια... Μια μέρα άφησα τη φαντασία μου ελεύθερη και έγραψα για ένα ταξίδι που έκανα με την οικογένειά μου στο Παρίσι. Η δασκάλα μου εντυπωσιάστηκε και το σχολίασε στη συνάδελφό της και γιαγιά μου, που ήρθε να με πάρει το μεσημέρι. Η γιαγιά μου, αντί να χαρεί που έγραψα μια τόσο ωραία ιστορία, με μάλωσε επειδή είπα ψέματα! Όμως, είναι ψέμα αυτό που είναι αληθινό στη φαντασία; Όταν με ρωτάνε τα παιδιά μου αν υπάρχουν νεράιδες, αν υπάρχει ο Αη-Βασίλης, αν..., απαντάω «αν πιστεύεις, τότε υπάρχει». Γιατί αυτή η πίστη είναι η πόρτα της φαντασίας, που οδηγεί στη δημιουργία. Είμαστε αυτό που πιστεύουμε. Το αποδεικνύει και η επιστήμη στην οποία έχω εντρυφήσει και ασκώ ενεργά, η ψυχολογία, με διδακτορικό και μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Πάντως, οι ιστορίες είναι με κάθε τρόπο στη ζωή μου: είτε γράφοντας είτε διαβάζοντας στα παιδιά μου είτε βοηθώντας επαγγελματικά, ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, τους ανθρώπους που έρχονται σε εμένα να «ξαναγράψουν» την ιστορία τους, να αφήσουν πίσω τους τα τραύματα και τις στεναχώριες τους και να δημιουργήσουν τη ζωή που τους αξίζει και τους ευχαριστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι και η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί λέξεις, και διαλέγοντας τις κατάλληλες λέξεις διαμορφώνουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και την ίδια την ποιότητα της ζωής μας!

Διαβάζω πολύ, τον τελευταίο καιρό κυρίως παιδικά βιβλία, που τα λατρεύω, αλλά και μυθιστορήματα και ποίηση. Διαβάζω επίσης και πολλά βιβλία ψυχολογίας για το άλλο κομμάτι της δουλειάς μου. Το βιβλίο έχει στο σπίτι μας και στη ζωή μου σημαντική θέση. Μια ωραία παιδική μου ανάμνηση είναι να επιστρέφει η μαμά στο σπίτι και να την κοιτάζω στα χέρια για να δω ποιο βιβλίο μου έφερε. Το στοιχείο της έκπληξης πάντα είναι δυνατό!

Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού Λίζα Βάρβογλη Εικονογράφηση: Γεώργιος Πετρίδης Mamaya

Μια πρόσφατη, υπέροχη, απίστευτη έκπληξη για μένα ήταν το πρώτο βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Public! Στο βιβλίο μου Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Γλυκού, οι «Κυνηγοί Μυστηρίων» ήρωές του Ανελάντα και Μάξιμος έχουν ως μότο τη φράση «Μπορώ και τα καταφέρνω», γραμμένη μάλιστα σε 34 γλώσσες στο εσώφυλλο. Αυτό λοιπόν που έβαλα τους ήρωες μου να λένε και να δείχνουν με τις πράξεις τους στο βιβλίο συνέβη σε εμένα: μπόρεσα και τα κατάφερα! Αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα, γιατί η Mamaya είναι ένας νέος, μικρός εκδοτικός οίκος που εμφανίστηκε πάνω στην κρίση και το πρώτο παιδικό βιβλίο που εξέδωσε, το δικό μου, βραβεύτηκε! Για μένα αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα! Πέρα από την υπέροχη εικονογράφηση του Γιώργου Πετρίδη, που έδωσε πνοή και ζωντάνεψε τους χαρακτήρες της ιστορίας μου, νιώθω ευγνωμοσύνη για τη μικρή αλλά θαυματουργή εκδοτική ομάδα της Mamaya. Να εκμυστηρευθώ ότι, γράφοντας αυτό το βιβλίο, στο στόμα μου είχα τη γεύση από τα σοκολατοκαρυδωτά, ένα πεντανόστιμο γλυκό που έφτιαχνε κάθε Χριστούγεννα η γιαγιά μου, αυτή που με μάλωσε για την πρώτη μεγάλη γραπτή ιστορία που κατέθεσα δημοσίως στο σχολείο! Η αλήθεια είναι πως η έμπνευση μου έρχεται από μικρά πράγματα γύρω μου, μια λέξη, μια εικόνα, ένα βιβλίο... Νομίζω πως αν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά πάντα βρίσκουμε μικρές ομορφιές για να μας κινητοποιήσουν... Το παράξενο όνομα της ηρωίδας μου υπάρχει στο χώρο της φαντασίας και αποτελεί σύνθεση από κομμάτια των ονομάτων των τριών κοριτσιών μου: ΑΝ (αστασία), ΕΛ (ενα), (αμ) ΆΝΤΑ, φτιάχνουνε την Ανελάντα! Μόνο που στην πορεία ήρθε στη ζωή μας και ο μικρός μου γιος, αλλά αφότου είχε δημοσιευθεί το βιβλίο, και έτσι δεν πρόλαβα να βάλω και το δικό του όνομα στην ιστορία! Σε επόμενο κύκλο, όμως, δεν θα τον αφήσω παραπονεμένο! Προς το παρόν, στη σειρά «Κυνηγοί Μυστηρίων», κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο, Το Μυστήριο του Μεγάλου Μαύρου Σκύλου, και τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια της Ανελάντας και του Μάξιμου. Ελπίζω ότι δεν ακούγεται κλισέ από μία συγγραφέα-ψυχολόγο, αλλά θα ήθελα να σας θυμίσω τα εξής σημαντικά: να χαμογελάτε, να διαβάζετε ωραία βιβλία και να βλέπετε τη ζωή με την αισιόδοξη ματιά και τον θαυμασμό για κάθε τι καινούργιο που έχουν τα παιδιά!

Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού
Λίζα Βάρβογλη
Εικονογράφηση: Γεώργιος Πετρίδης
Mamaya
32 σελ.
ISBN 978-618-5224-05-9
Τιμή: €6,50
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.