fbpx
Λέων και Ημισέληνος Λεύκη Σαραντινού Historical Quest

H Λεύκη Σαραντινού σε α΄ πρόσωπο

Γεννήθηκα στο Ρέθυμνο, σε ένα σπίτι όπου τα βιβλία και η μουσική είχαν πάντοτε περίοπτη θέση. Ήταν φυσικό λοιπόν να τα αγαπήσω και τα δύο και να σπουδάσω τελικά ιστορία, αλλά και μουσική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, αλλά και μετά την αποφοίτησή μου, ασχολήθηκα κυρίως με τον Δυτικό Μεσαίωνα και με τα Πρώιμα Νεώτερα Χρόνια, δύο περιόδους που μου άρεσαν ανέκαθεν ιδιαίτερα. Παράλληλα διάβαζα λογοτεχνία, αλλά το αγαπημένο μου είδος ήταν, και εξακολουθεί να είναι, το ιστορικό μυθιστόρημα. Δεν μου είχε περάσει όμως ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσα κι εγώ να γράψω κάτι τέτοιο.

Μέχρι που, εντελώς ξαφνικά, μου προέκυψε καθώς διένυα τον εικοστό έκτο χρόνο της ζωής μου το Χαμσίν, ο άνεμος της ανατολής, το πρώτο μου μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Historical Quest. Το βιβλίο διηγείται τις σταυροφορίες του 13ου αιώνα, την αντεπίθεση του ισλαμικού κόσμου κατά των σταυροφορικών κρατών της Ανατολής και τη διάλυση, τον επόμενο αιώνα, του τάγματος των Ναϊτών ιπποτών, μέσα από τα μάτια δύο φίλων που ανήκουν σε διαφορετικά στρατιωτικά τάγματα, ενός Ναΐτη δηλαδή και ενός Ιωαννίτη. Η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου προέκυψε μέσα από την ανάγνωση του τρίτομου έργου για τις σταυροφορίες του Άγγλου ιστορικού Steven Runciman.

Το επόμενο βιβλίο μου, Λέων και Ημισέληνος, που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Historical Quest, το χρωστούσα κατά κάποιον τρόπο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Η υπόθεσή του διαδραματίζεται στην ωραιότερη, κατά τη γνώμη μου, εποχή που γνώρισε η Κρήτη, αυτή της Βενετοκρατίας του 17ου αιώνα. Είναι η εποχή της περίφημης Κρητικής Αναγέννησης, που μας έδωσε τα αριστουργήματα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου, αλλά και η εποχή που μας κληροδότησε όλα όσα ομορφαίνουν σήμερα το Ρέθυμνο και τα βλέπουμε παντού γύρω μας: τη Φορτέτσα, τη βενετσιάνικη παλιά πόλη, καθώς και το περίφημο ενετικό λιμάνι.

Αυτή η εποχή της πολιτιστικής ακμής όμως τελειώνει απότομα με την έλευση των Τούρκων στο Ρέθυμνο και στα Χανιά το 1645 και την αρχή του περίφημου Κρητικού Πολέμου, της μακροχρόνιας εκείνης σύγκρουσης ανάμεσα στους Τούρκους και τους Βενετούς για τον έλεγχο του Χάνδακα, του σημερινού Ηρακλείου, η οποία έληξε τελικά με νίκη των πρώτων και σηματοδότησε την αρχή μιας άλλης περιόδου κατοχής για τους Κρητικούς, της τουρκοκρατίας. Το βιβλίο αφηγείται την εικοσιπεντάχρονη πολιορκία του Χάνδακα μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας Ρεθυμνιωτών ευγενών, των Βλαστών, και κυρίως της πρωταγωνίστριας Άννας Βλαστού.

Λέων και Ημισέληνος Λεύκη Σαραντινού Historical Quest

Ένας λόγος για τον οποίο επέλεξα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο γεγονός ήταν αφενός η αγάπη μου για το ενετικό Ρέθυμνο και αφετέρου η επιθυμία μου να φωτίσω παραμελημένα γεγονότα της ιστορίας, όπως της πολιορκίας του Χάνδακα, η οποία, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια της ιστορίας, δεν είναι ευρέως γνωστή.

Άλλο γεγονός το οποίο προβάλλεται μέσα και από τα δύο μου βιβλία είναι η διαρκής, από τον έβδομο μεταχριστιανικό αιώνα, σύγκρουση μεταξύ ισλάμ και χριστιανοσύνης, μία σύγκρουση πάντα επίκαιρη, αφού συνεχίζεται, δυστυχώς, μέχρι τις μέρες μας. Θα ήθελα, λοιπόν, να στείλω μέσα από το έργο μου ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα, όπως και ένα μήνυμα ανοχής απέναντι στη διαφορετικότητα του άλλου.

Τέλος, ο λόγος για τον οποίο γράφω ιστορικό μυθιστόρημα είναι γιατί πιστεύω, όπως έχω δει και μέσα από την εμπειρία μου της διδασκαλίας της ιστορίας, πως το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας μπορεί να διδάξει και να ψυχαγωγήσει ταυτόχρονα και ότι είναι επομένως ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς ιστορία περνώντας ευχάριστα την ώρα του. Η συγγραφή είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας του ανθρώπου, πρώτα με τον εαυτό του και ύστερα με όλους τους άλλους, σκοπεύω λοιπόν να συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτήν όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου.

Λέων και Ημισέληνος
Λεύκη Σαραντινού
Historical Quest
460 σελ.
ISBN 978-618-5088-17-0
Τιμή: €15,00
001 patakis eshop


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.