Ο Δημόκριτος Τσουκάπας σε α΄ πρόσωπο
Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας... Δημόκριτος Τσουκάπας Δίαυλος

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας σε α΄ πρόσωπο

Εντρυφώντας στα άδυτα της Ελληνικής Μυθολογίας όσο να αποκομίσω στοιχεία και λεπτομέρειες που θα χρησίμευαν στο χτίσιμο της συγγραφικής μου “τριλογίας” (Οιδιπόδεια Συμ..πλέγματα, Της Τροίας το... κάγκελο, Η Αργώ και το χρυσόμαλλο... τέρας), όλο κι έπεφτα πάνω σε ιστορίες λίγο ως πολύ άγνωστες στο αναγνωστικό κοινό που τυχόν θα ενδιαφερόταν για την εν λόγω θεματολογία. Ιστορίες που, πέρα από την ακαταμάχητη φαντασία των αρχαίων προγόνων μας, έκρυβαν μέσα τους κι αλήθειες βάσιμα στοιχειοθετημένες από τη μακραίωνη επιβίωση του ανθρώπου πάνω στη Γη.

Όσο όμως κι αν η πρώτη ανάγνωση των ιστοριών αυτών εμπεριείχε το στοιχείο της έρευνας, στεκόταν παντελώς αδύνατο με τη δεύτερη ή και την τρίτη ματιά να μην διακρίνω, πέραν της τραγικότητας που περικλείουν συνήθως οι μύθοι, και στοιχεία που καθιστούσαν το σατιρικό τους διάνθισμα επιβεβλημένο. Πώς θα μπορούσες, λόγου χάρη, να αφηγηθείς ή να περιγράψεις το γεγονός της τύφλωσης του Τειρεσία από την Ήρα, που αποκάλυψε ενώπιον του Δία πως η γυναικεία ηδονή υπερτερεί καταφανώς της ανδρικής, μιας και υπήρξε το μοναδικό πλάσμα στον κόσμο που διετέλεσε και άνδρας και γυναίκα; Ο συγχρωτισμός και μόνον των θεών και των ανθρώπων στα πρώτα στάδια της δημιουργίας, το καθημερινό τους μπλέξιμο σ’ όλες τις εκφάνσεις της κοινής διαβίωσής τους, καθιστά αυτό καθεαυτό το σατιρικό στοιχείο αναπόσπαστο κομμάτι της αφηγηματικής περιγραφής των πράξεών τους.

mithistories arx trelas

Επηρεασμένος τα μέγιστα από την ανεπανάληπτη τσιφορική θεώρηση της Ελληνικής Μυθολογίας άδραξα λοιπόν την ευκαιρία και κίνησα κατά καιρούς να δραπετεύω από το κύριο συγγραφικό μου έργο, σκαρώνοντας αυτοτελείς μυθιστορίες, διανθισμένες μάλιστα με φανταστικούς διαλόγους που είχαν ως μοναδικό σκοπό το γέλιο και τη σάτιρα. Έτσι, με τον τρόπο αυτό κατόρθωνα αφενός να ξεφεύγω από τον βραχνά της συνεχούς ενασχόλησης με θέματα που με κούραζαν κι αφετέρου να διασκεδάζω με την ανάλαφρη και σκωπτική δομή των ιστοριών που έπλαθα.

Αποτέλεσμα ήταν στα δεκαπέντε και πλέον χρόνια της συγγραφικής μου δουλειάς να συγκεντρώσω πάνω από πενήντα τέτοιες αυτοτελείς... μυθιστορίες τις οποίες και φύλαγα στα συρτάρια μου δίχως να ’χω κατά νου να τις βγάλω ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Μέχρι που σε κάποια προσωπική γιορτή, μέσα στον οίστρο της αφηγηματικής διάθεσης της βραδιάς, βγήκαν απ’ το συρτάρι και διαβάστηκαν όλες μέχρι τα χαράματα μέσα σε παροξυσμό γέλιου από ολόκληρη τη φιλική ομήγυρη.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη από γέλιο, τι τις κρατάς και δεν τις εκδίδεις»... ήταν η μόνιμη επωδός κάθε φορά που έφτανε στο τέλος της η επόμενη μυθιστορία. Κι έτσι αποφασίστηκε να επιλεγούν οι πρώτες εικοσιπέντε και να γίνουν το πρώτο μέρος του βιβλίου με τον τίτλο Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας... με ένα εξίσου χαριτωμένο εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον φίλο Νίκο Πολυχρονόπουλο. Οι Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας... είναι ένα ανάγνωσμα για κάθε ώρα της μέρας ή της νύχτας, ένα βιβλίο που έχει πρώτιστο σκοπό το φευγιό απ’ τις έγνοιες της καθημερινότητας, εξασφαλίζοντας, πέρα από τη γνώση και τη διασκέδαση, άφθονο κι ανεπιτήδευτο γέλιο.

Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας...
Δημόκριτος Τσουκάπας
Δίαυλος
213 σελ.
ISBN 978-960-531-349-4
Τιμή € 11,00
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: