fbpx
Γράμματα από την Αμερική Μάνος Ματσαγγάνης Κριτική

Ο Μάνος Ματσαγγάνης σε α΄ πρόσωπο

Όταν άρχισα να γράφω τα Γράμματα από την Αμερική δεν αισθανόμουν ότι γράφω βιβλίο. Έγραφα άρθρα, κάτι που είχα ήδη κάνει πολλές άλλες φορές στη ζωή μου – αν και αυτή τη φορά επρόκειτο για σειρά άρθρων, που ήταν θεματικά συνεκτικά, δομημένα γύρω από ένα κοινό leit motiv: τις «περιπέτειες» ενός πανεπιστημιακού καθηγητή που επισκέπτεται δύο φημισμένα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, μια χώρα που γνωρίζει ελάχιστα, και γράφει για τις εμπειρίες του και τις σκέψεις που του γεννούν όσα βλέπει γύρω του. Τα άρθρα μου δημοσιεύτηκαν με τη μορφή ανταποκρίσεων στο μηνιαίο περιοδικό Books’ Journal, από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Ιούνιο 2015, και ήταν η «επιτυχία» τους που οδήγησε στην έκδοση τους σε βιβλίο. Βάζω τη λέξη «επιτυχία» σε εισαγωγικά όχι από περιφρόνηση για την έννοια, ούτε από ψεύτικη μετριοφροσύνη, αλλά επειδή μιλάμε για ένα περιορισμένο κοινό ενός περιοδικού οικονομικά υγιούς αλλά περιορισμένης κυκλοφορίας, σε μια χώρα με λίγους αναγνώστες. Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση, η «επιτυχία» έχει διαφορετική μορφή, π.χ. μερικών δεκάδων ανθρώπων, γνωστών μου ή όχι, που μπήκαν στον κόπο να μου γράψουν ή να με σταματήσουν στο δρόμο για να μου πουν ότι τα «Γράμματα από την Αμερική» τους διασκέδασαν – με την αρχική σημασία της λέξης, δηλαδή αποσπώντας την προσοχή τους από τη θλιβερή πραγματικότητα που ζούσε τότε η χώρα μας.

Γράμματα από την Αμερική Μάνος Ματσαγγάνης Κριτική

Η ανταπόκριση των αναγνωστών, μαζί με την ενθάρρυνση του Ηλία Κανέλλη, εκδότη του Books’ Journal, και φυσικά την αμέριστη υποστήριξη της εκδότριας Μάγγης Μίνογλου, αλλά και μια μικρή δόση ματαιοδοξίας (χωρίς την οποία κανείς δεν δημοσιεύει τα γραπτά του), οδήγησαν στην έκδοση των άρθρων σε βιβλίο. Με αυτή την έννοια, τα Γράμματα από την Αμερική είναι ένα υβριδικό βιβλίο: εν μέρει ταξιδιωτικό χρονικό, εν μέρει πολιτικό ημερολόγιο. Ως ταξιδιωτικό χρονικό, περιγράφει ό,τι τράβηξε την προσοχή μου στην επτάμηνη διαμονή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες: εκδηλώσεις στα διάφορα πανεπιστήμια που με φιλοξενούσαν, εντυπώσεις από την καθημερινή ζωή μου, πρώτα στην Ανατολική Ακτή (Βοστώνη) και μετά στη Δυτική (Σαν Φρανσίσκο), συναναστροφές με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ως πολιτικό ημερολόγιο, το βιβλίο καταγράφει τις ενδόμυχες (και, κατά κανόνα, μαύρες) σκέψεις μου για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα το annus horribilis 2015.

Κάπως έτσι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, προέκυψαν τα Γράμματα από την Αμερική. Είναι κάτι σαν φύλλο ταξιδιού ενός επισκέπτη από την Παλαιά Ήπειρο, που διασχίζει τον Ατλαντικό γεμάτος δυσπιστία (και «αφέλεια»), έτοιμος να εντυπωσιαστεί (και να κάνει κριτική), που με το πέρασμα του χρόνου γοητεύεται από όσα βλέπει γύρω του, εξοικειώνεται με τη χώρα που τον φιλοξενεί και καταλήγει να αισθάνεται περισσότερο Ευρωπαίος παρά ποτέ.

Γράμματα από την Αμερική
Μάνος Ματσαγγάνης
Κριτική
152 σελ.
ISBN 978-960-586-128-5
Τιμή € 10,00
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.