A+ A A-

Νίκη Κάντζου

Νίκη Κάντζου


Η Αριάδνη είναι μια πλαγγόνα με σώμα που κουδουνίζει όταν την πιάνεις στα χέρια σου για να παίξεις. Η γνωριμία μου μαζί της ξεκίνησε σε ένα πωλητήριο μουσείου πριν από μερικά χρόνια. Με μαγνήτισε το βλέμμα της και αποφάσισα να την αγοράσω. Γίναμε φίλες και από τότε πολλές φορές τρύπωνε στην τσάντα μου και ερχόταν μαζί μου στο σχολείο όπου διδάσκω ή στα μουσεία, όταν υλοποιώ εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Έγινε φίλη και με τα παιδιά της τάξης μου και ξαφνικά μια μέρα άκουσα ένα κοριτσάκι, την Κωνσταντίνα, να της λέει: «Η φιλία δεν χαλάει ποτέ». Αμέσως η φράση αυτή έγινε το σύνθημα της ομάδας μας.

Έπειτα από καιρό αποφάσισα να γράψω την ιστορία της, όπως μου την αφηγήθηκε, κι έτσι γεννήθηκε το βιβλίο Η Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Βλέπετε, τα αντικείμενα μπορούν να πουν τη δική τους ιστορία, αρκεί να θέλουμε να την ακούσουμε. Για μένα, κάθε φορά που πηγαίνω σε ένα μουσείο, τα αντικείμενα μου ψιθυρίζουν στο αυτί κάτι από το παρελθόν τους... κάτι από το ταξίδι τους στον χρόνο.

Πιστεύω ότι τα παιδιά που θα διαβάσουν την ιστορία της Αριάδνης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης ακόμα κι αν δεν το έχουν επισκεφτεί, να συγκινηθούν και να καταλάβουν ότι, πέρα από τις σύγχρονες κούκλες και παιχνίδια, μπορούν να παίξουν και με παιχνίδια από το μακρινό μας παρελθόν.

Η Αριάδνη μέσα από την ιστορία της μας βοηθά να γνωρίσουμε εκθέματα που υπάρχουν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Tα αγάλματα παύουν να είναι ακίνητα, αποκτούν κίνηση και φωνή. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η εξαιρετική εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή, που κατάλαβε ότι η Αριάδνη και οι φίλοι της, τα αγάλματα, δεν είναι μόνο αντικείμενα του παρελθόντος αλλά έχουν συναισθήματα. Νομίζω ότι τα απέδωσε με τρυφερότητα και παιχνιδιάρικη διάθεση.

Το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με στόχο να αναπτύξουν μια βιωματική και συναισθηματική σχέση με εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης από εκπαιδευτικούς και μουσειοπαιδαγωγούς. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται δραστηριότητες-παιχνίδια (π.χ. ασκήσεις παρατηρητικότητας, σταυρόλεξα, sudoku, ζαχαροπλαστική στρωματογραφία κ.λπ.), που συνδέουν τα παιδιά με το Μουσείο.

Πιστεύω ότι τα παιδιά που θα διαβάσουν την ιστορία της Αριάδνης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης ακόμα κι αν δεν το έχουν επισκεφτεί, να συγκινηθούν και να καταλάβουν ότι, πέρα από τις σύγχρονες κούκλες και παιχνίδια, μπορούν να παίξουν και με παιχνίδια από το μακρινό μας παρελθόν.

Κι όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση της ιστορίας, φορέστε ένα βραχιόλι φιλίας και δωρίστε ένα και στους φίλους σας! Και μην ξεχάσετε να τους χαρίσετε και... ένα αρχαϊκό χαμόγελο!

Η Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης Νίκη ΚάντζουΗ Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Νίκη Κάντζου
εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
Διάπλαση
60 σελ.
Τιμή € 9,90
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Κωνσταντίνος Α. Τριανταφυλλάκης σε α΄ πρόσωπο

Ώρες ώρες αισθάνομαι ότι είναι στα χείλη το ερώτημα. Από ευγένεια ή διακριτικότητα δεν το εκστομίζουν! «Μα τι έχει να προσφέρει ακόμα ένα βιβλίο στη σημερινή πληθώρα της πληροφόρησης;» Για να είμαι...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr