ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΜΠΛΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΜΠΛΗΣ

Η ηλικιωμένη κυρία μού έκανε πολλές φορές την παρατήρηση για το παράδοξο στιλ γραφής και υπήρξε σαφής απέναντί μου: «Δεν γίνεται να γράφεις έτσι!» Περιέργως, στη ζωή μου τελικά έγινα… γραφιάς.

Μέχρι σήμερα έτσι κρατάω το μολύβι. Παρόλο που απ’ την εφηβεία μου άρχισα να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή (η χρήση του οποίου έγινε υποχρεωτική επαγγελματικά στη συνέχεια) πάντοτε έχω δίπλα μου μια λευκή κόλλα κι ένα μολύβι και κρατώ σημειώσεις. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, η εξωτερική πλευρά του δεξιού μου χεριού είναι μουτζουρωμένη απ’ τις σημειώσεις που κρατώ, για να μην ξεχάσω όσα θέλω να σας πω. Μοιάζω μάλλον με ζωγράφο-συγγραφέα, με λερωμένα χέρια. Κι όντως, μ’ αρέσει η ιδέα του ζω-γράφου. Ζω απ’ τη γραφή. Όχι μόνο επαγγελματικά (ως δημοσιογράφος), αλλά πνευματικά, ως ανθρώπινη οντότητα.

Το πρώτο μου βιβλίο ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή. Μέχρι τότε είχα τη χαρά να κάνω ένα επάγγελμα που αγαπώ και να λειτουργώ κατά παραγγελία, αναλόγως με τα καθήκοντα που αναλάμβανα (δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, σενάρια, τηλεοπτικά κείμενα, ντοκιμαντέρ, ραδιοφωνικές ιστορίες, σατιρικά σκετς, αστείες ερωτήσεις για τηλεπαιχνίδια, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς…). Το πρώτο μου μυθιστόρημα, όμως, είχε τη σημασία του πρώτου βήματος σ’ ένα εντελώς ελεύθερο, φαντασιακό σύμπαν. Η θεία Δίκη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Είναι μια κωμωδία, όπου η… θεία του πρωταγωνιστή (η οποία λέγεται Δικαιοσύνη, και τη φωνάζουν Δίκη) μπλέκεται στη ζωή του μ’ έναν παράλογο κι αναπάντεχο τρόπο. Μου ’δωσε μεγάλη φόρα αυτό το βιβλίο. Θυμάμαι να πετυχαίνω τυχαία στο μετρό μια κοπέλα, να διαβάζει τη θεία Δίκη και να γελά. Ήταν η πιο όμορφη αληθινή κινηματογραφική σκηνή που είχα ζήσει μέχρι τότε.

Ακολούθησε μία ακόμα υπαρξιακή κωμωδία –αυτή τη φορά για το θέατρο– κι αμέσως μετά έγραψα τις 12 ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια. Ένα εσωτερικό έργο, το οποίο περιέχει υλικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε περισσότερα βιβλία, αλλά η απόφασή μου ήταν να μπει σ’ αυτό το συγκεκριμένο. Πρόκειται για ΜΙΑ ιστορία (την ιστορία της ζωής μας), που είναι χωρισμένη σε δώδεκα κομμάτια. Όσο προχωρά ο αναγνώστης, τα φαινομενικά ασύνδετα κομμάτια γίνονται μέρος του Όλου. Το βιβλίο αρχίζει και τελειώνει σε μία μοναδική στιγμή – ενώ έχει ταξιδέψει μέσα στο χρόνο, στο σύμπαν, στην καθημερινότητα. Η προσοχή στις λεπτομέρειες του «κάθε μέρα», της ρουτίνας, της «λάντζας» της ζωής μπορεί να προσφέρει λυτρωτικά μια άλλη οπτική στις ανώτερες σκέψεις μας. Όλα είναι αλληλένδετα, όλα αργά ή γρήγορα (σε οποιοδήποτε κεφάλαιο της ζωής μας) θα μας φανερώσουν την ενότητά τους.

Οι 12 ιστορίες είναι ένα βιβλίο που μου χάρισε αληθινή ευτυχία – και κατά τη διάρκεια της γραφής, αλλά και από την ψυχική ανταπόδοση απ’ τους αναγνώστες του. Ένιωσα να συντονίζομαι πνευματικά με πολλούς ανθρώπους κι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει εύκολα – ή τυχαία.

Δεν ξέρω τι θα γράψω στη συνέχεια (αν και πότε θα ξαναγράψω). Δεν ξέρω πόσα βιβλία μου θα εκδοθούν (αν και πότε θα εκδοθούν). Το μόνο που ξέρω είναι πως, όσο ζω, θα τριγυρνώ στους δρόμους αυτού του κόσμου με μουτζουρωμένο χέρι. Κι εσείς πια θα ξέρετε το μικρό μου μυστικό.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΜΠΛΗΣ12 ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια
Πέτρος Κουμπλής
Άνεμος Εκδοτική
296 σελ.
Τιμή € 16,33

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: