Κωσταντής Σταυρόπουλος

Κωσταντής Σταυρόπουλος

Το ταξίδι, η φιλία, ο έρωτας, η αποδοχή και η υπέρβαση του θανάτου, η συντροφικότητα, η περιπέτεια, η αντίσταση στην αδικία, η τύχη και το ρίσκο είναι αξίες που θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουν, αυτό δεν σημαίνει πως δεν άξιζε η προσπάθεια.

Βεγγάζη, 2013. Ζώντας πια στη βόρεια Αφρική, έχοντας μαζί μου τις πρώτες σελίδες, έχω κατασταλάξει οριστικά στην πλοκή του μυθιστορήματος. Το λιμάνι της Λιβύης θα προστεθεί στα άλλα δύο λιμάνια της Ιταλίας, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Τα λιμάνια ήταν πάντα στο μυαλό μου το ιδανικό σκηνικό για ν' αγκαλιάσει «μαύρες» ιστορίες. Εκεί που οι άνθρωποι υποδέχονται κι αποχαιρετούν ταξιδιώτες, αλλά στην πλειονότητά τους δεν ταξιδεύουν ποτέ αν δεν είναι ναυτικοί. Έχουν όμως στο μυαλό τους χαραγμένες τις ιστορίες που άκουσαν και μπορούν να σ' τις πουν καλύτερα κι απ' τους πρωταγωνιστές τους. Άνθρωποι που έχουν μάθει να ζουν και να αγκαλιάζουν τους «ξένους», βλέποντας τη διαφορετικότητα ως κάτι γοητευτικό και όχι σαν απειλή.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξεσπά στη Λιβύη δεν αφήνει ήρεμες στιγμές στην καθημερινότητά μου για να συνεχίσω, όσο θα ήθελα, το γράψιμο. Με γεμίζει όμως με δυνατές εμπειρίες και συναισθήματα. Ξένος κι εγώ πια, σε μια πόλη και μια χώρα που, παρά τα προβλήματά της, σε αφήνει να νιώσεις ντόπιος. Σου ανοίγει τα σπίτια της, σε καλωσορίζει στην άγρια ομορφιά της και εκτιμά που μένεις και αγωνίζεσαι κι εσύ σε μια αιματοβαμμένη καθημερινότητα.

Άμπου Ντάμπι, Έρημος Ρουμπ Αλ Κχάλι, 2014. Ένα χρόνο μετά την αναγκαστική φυγή μου απ' τη Λιβύη, βρίσκομαι πλέον μόνιμα στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η ηρεμία στην καθημερινή ζωή, τα έντονα συναισθήματα και οι εμπειρίες γίνονται πια λέξεις και γεμίζουν τις σελίδες.

Ο ήρωας ένας ντετέκτιβ που πληρώνεται για να μην ασχοληθεί με δύο υποθέσεις που κάποιοι προτιμούν να μείνουν άλυτες. Δίπλα του, ένας φίλος και μια γυναίκα. Το ταξίδι, η φιλία, ο έρωτας, η αποδοχή και η υπέρβαση του θανάτου, η συντροφικότητα, η περιπέτεια, η αντίσταση στην αδικία, η τύχη και το ρίσκο είναι αξίες που θα μπορούσαν ν' αλλάξουν τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουν, αυτό δεν σημαίνει πως δεν άξιζε η προσπάθεια.

Ο χορός των λέμινγκς Κωσταντής Σταυρόπουλος Κριτική
Ο χορός των λέμινγκς

Κωσταντής Σταυρόπουλος
Κριτική
296 σελ.
Τιμή € 12,50
001 patakis eshop

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η Ελένη Λιντζαροπούλου σε α΄ πρόσωπο

Να πω την αλήθεια δεν ξέρω πώς μπορεί να γράφει κανείς σε «μη α΄ πρόσωπο», ακόμη κι όταν χρησιμοποιεί β΄ ή γ΄. Τα ποιήματα και τα κείμενά μου, ακόμη κι όταν μιλούν για ιδέες, εμπειρίες και αισθήματα άλλων ή όταν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: