Λίλα Κονομάρα

Λίλα Κονομάρα

ΛΙΛΑ ΚΟΝΟΜΑΡΑ Όλα ξεκινούν από ένα δείπνο μεταξύ φίλων μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά. Αβρότητες, γέλια, ανάλαφρες κουβέντες… Μέχρι που η εικόνα ανατρέπεται. Κάποιος σχεδιάζει μια εκδίκηση, κάποιος ερωτεύεται, κάποιος πεθαίνει. Αυτό είναι ένα βιβλίο για το τυχαίο και την ευθύνη. Κανένα από τα πρόσωπα της ιστορίας δεν φαντάζεται την απρόβλεπτη αλληλουχία γεγονότων που θα θέσει σε τροχιά εκείνη η βραδιά, ούτε τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η επιλογή του ενός στη ζωή του άλλου. Οι περιπέτειες των ηρώων –εσωτερικές και μη– μας γίνονται γνωστές μέσα από τρεις διαφορετικές αφηγήσεις οι οποίες έχουν κοινό άξονα μεν, αναπτύσσονται όμως η καθεμιά προς άλλη κατεύθυνση. Η δομή του βιβλίου αντανακλά αυτό που συμβαίνει και στην πραγματικότητα: οι ιστορίες των ανθρώπων συμπορεύονται για λίγο κι ύστερα αποκλίνουν. Η μία μπορεί να αποτελεί την αφετηρία ή απλώς ένα σύντομο επεισόδιο μιας άλλης. Ορισμένες αποφάσεις για τις οποίες οι ήρωες φέρουν την απόλυτη ευθύνη φαίνεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή τους, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο αποδεικνύεται ότι μπορεί να παίξει και το τυχαίο, ανατρέποντας όλα τους τα σχέδια.

Μέσα από ημερολογιακές καταγραφές, εξιστορήσεις και εσωτερικούς μονόλογους, μια αρχαιολόγος, η Λήδα, ο Αντώνης, ένας αποτυχημένος μουσικός, και η Λι, μια μετανάστρια από την Άπω Ανατολή, ξετυλίγουν το μίτο της αφήγησης σε τρεις διαφορετικούς τόπους: στη σύγχρονη Αθήνα, στον αρχαιολογικό χώρο της Κέρου και στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι ένα βιβλίο για τη ματαίωση, για ήρωες που αδυνατούν να ζήσουν τα όνειρά τους. Που αδυνατούν να αρθούν πάνω από αυτό που τους συμβαίνει, εμμένοντας σε παλαιότερους ρόλους. Αντιμέτωποι με την αγάπη, τη φιλία, την επιτυχία ή το επερχόμενο γήρας κατασκευάζουν αφηγήσεις, ψεύδονται, παρασιωπούν γεγονότα και συντηρούν αυταπάτες προκειμένου να συγκροτήσουν μια ταυτότητα και η ζωή τους να αποκτήσει νόημα και συνοχή. Σ’ έναν κόσμο όπου όλα κατονομάζονται, καταγράφονται και οριοθετούνται, τι γίνεται όμως με τα διάκενα; Με το νόημα που διαρκώς μετατοπίζεται και διαλανθάνει; Αυτό είναι ένα βιβλίο για ένα λόγο διαβρωμένο και διαβρωτικό, που αδυνατεί να αποτυπώσει το παρόν φτάνοντας στον ίδιο του τον ακρωτηριασμό.

Οι δυσκολίες της επιβίωσης και οι διαδοχικές ματαιώσεις υπαγορεύουν σε ορισμένα από τα πρόσωπα της ιστορίας ακραίες λύσεις, που υπονομεύουν τη ζωή ακόμη και των πιο κοντινών τους προσώπων. Γιατί ο Αντώνης επιβουλεύεται τη θέση του καλύτερού του φίλου; Ποιος είναι ο άγνωστος άντρας στον οποίο διηγείται την ιστορία της η Λι; Τι σχέση έχει μαζί του; Είναι η υπηρέτρια ή η δεσμοφύλακάς του; Tα όρια ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο, στο δίκαιο και το άδικο ανατρέπονται συνεχώς και οι έννοιες αποκτούν άλλο νόημα ανάλογα με το αν είσαι λευκός ή όχι, αν κατοικείς σε μια χώρα της Ασίας ή στο δυτικό κόσμο. «Ξαφνικά», λέει η Λι, «το πολύ έγινε λίγο ή μπορεί και το πολύ, το λίγο, το λάθος, το σωστό να αλλάζουν σε κάθε μεριά της γης». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χτίζει την αφήγησή της γύρω από το φαγητό, δηλαδή την επιβίωση, σε αντίθεση με τους άλλους δυο ήρωες που αντιλαμβάνονται και συνθέτουν την πραγματικότητα με άξονα αυτό που o καθένας τους αγαπά, τη μουσική και την αρχαιολογία. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι η αφήγηση της πρώτης περιορίζεται ως επί το πλείστον σε γεγονότα, ενώ οι άλλες δύο έχουν την πολυτέλεια του στοχασμού και της ανάλυσης των αισθημάτων. Αυτό είναι ένα βιβλίο για την ανθρώπινη συνθήκη μέσα σ’ έναν κόσμο που κλονίζεται και καταρρέει. Για την πείνα, την εξαθλίωση και την επιβίωση απ’ τη μια, την παρακμή απ’ την άλλη. Για το σώμα και τη βία.

Μέσα σ’ αυτό τον καταρράκτη από κίβδηλες εικόνες που πνίγει τους ήρωες, είναι δυνατόν να υπάρξει μια ερωτική ιστορία; Μήπως το ημερολόγιο που κρατάει η Λήδα είναι τελικά μια απελπισμένη προσπάθεια να επινοήσει ξανά τον έρωτα, δηλαδή ένα λόγο που έχει για πάντα χαθεί;

TO DEIPNOΤο δείπνο
Λίλα Κονομάρα
Κέδρος
264 σελ.
Τιμή €

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: