Άκης Παρισιάδης

Άκης Παρισιάδης

Στο βιβλίο μου Μόνο τα θηλυκά κουνούπια εκδικούνται αφηγούμαι μια ιστορία εκδίκησης, όπως μαρτυρά και ο τίτλος. Ως γνωστόν, τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι με τα τσιμπήματά τους είναι τα θηλυκά. Η ανάγκη τους για αίμα προκύπτει από το ότι για ν' αναπτυχθούν τα αυγά τους χρειάζονται τις πρωτεΐνες που έχει το αίμα. Η παρατήρηση αυτή, η φροντίδα δηλαδή που δείχνουν τα θηλυκά κουνούπια, από ένστικτο φυσικά, για την επιβίωση των μικρών τους ήταν η αφορμή για τον τίτλο. Βέβαια, ο τίτλος δηλώνει την υπερβολή σε αυτήν τη φροντίδα και την κακώς νοούμενη αφοσίωση και αγάπη για ό,τι κοντινό μάς περιβάλλει.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένας δημοσιογράφος, ο Ιάσων Ανθύλλης. Είναι ένας νέος άνθρωπος, που όμως είναι φύσει συντηρητικός, αγαπάει τη συνήθεια και την τάξη. Στο ίδιο γραφείο εργάζεται η Μαρία Κυριακοπούλου, που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτόν. Οι συγκρούσεις τους είναι συχνές και σφοδρές, και συνήθως εκείνος που σβήνει τις φλόγες των διενέξεών τους είναι ο καλύτερος φίλος του Ιάσονα, δημοσιογράφος και αυτός, Δημήτρης Χαριάδης. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, όταν ο διευθυντής της εφημερίδας θ' αποφασίσει να δώσει τη θέση του αρχισυντάκτη στη Μαρία. Ωστόσο, ο Ιάσων θα αποδεχτεί το γεγονός και θα κρύψει το τσεκούρι του πολέμου, για να διατηρηθεί η καλή λειτουργία της εφημερίδας.

Κάπως έτσι ξεκινά το βιβλίο και η ιστορία τοποθετείται στην Αθήνα του 1952, αμέσως μετά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, ένας γνωστός πολιτικός της εποχής και διατελέσας υπουργός πολλές φορές, από το κόμμα του Παπάγου, θα διοργανώσει ένα δείπνο προς τους φίλους του ενόψει των εκλογών, όπου θα λάβει μέρος. Παρών θα είναι και ο δημοσιογράφος Ιάσων Ανθύλλης. Σε αυτό το δείπνο, λοιπόν, θα διαδραματιστούν αρκετά και η οξυδέρκεια, η παρατηρητικότητα και η κριτική σκέψη του Ανθύλλη θα βοηθήσουν αργότερα την αστυνομία στις έρευνές της, όταν θα αποκαλυφθεί πως κάποιος επιχείρησε να δολοφονήσει τον γνωστό πολιτικό μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Στην ιστορία θα εμπλακούν και άνθρωποι που ανήκαν στο παράνομο, τότε, Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ μια σειρά άλλων γεγονότων, που αρχικά φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, τελικά ενώνονται με κάποιον τρόπο, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Τα κομμάτια του παζλ τοποθετεί στη θέση τους ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, Ιάσων Ανθύλλης.

Θα ήθελα να κλείσω με κάτι που έχει πει ο Αμερικάνος συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών Mickey Spillane. Είναι γνωστό πως το αστυνομικό μυθιστόρημα, ως είδος, πέρασε από πολλές διακυμάνσεις μέχρι να τοποθετηθεί ως ισάξιο στη λογοτεχνία με τα άλλα είδη. Λέει, λοιπόν, ο Spillane με αυτοσαρκαστικό τρόπο: «Κανείς δεν διαβάζει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ως τη μέση. Το διαβάζει για να φτάσει μέχρι το τέλος. Η πρώτη σελίδα εξάπτει το ενδιαφέρον για το βιβλίο. Και η τελευταία σελίδα εξάπτει το ενδιαφέρον για το επόμενο βιβλίο».

Μόνο τα θηλυκά κουνούπια εκδικούνται
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια εκδικούνται

Άκης Παρισιάδης
Χάρτινη Πόλη, 2014
368 σελ.
Τιμή € 13,90
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η Ελένη Λιντζαροπούλου σε α΄ πρόσωπο

Να πω την αλήθεια δεν ξέρω πώς μπορεί να γράφει κανείς σε «μη α΄ πρόσωπο», ακόμη κι όταν χρησιμοποιεί β΄ ή γ΄. Τα ποιήματα και τα κείμενά μου, ακόμη κι όταν μιλούν για ιδέες, εμπειρίες και αισθήματα άλλων ή όταν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: