ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

Σκέφτηκα τότε ότι τελικά η λογοτεχνία δεν είναι ακριβώς η τέχνη της γραφής, αλλά μάλλον η τέχνη της αντιγραφής, αφού στο βιβλίο είχα μεταφέρει σκέψεις και αισθήματα φίλων μου που είχαν υιοθετήσει ένα παιδί.

Αντιγράφουμε, λοιπόν, όλοι από το μεγάλο βιβλίο της ζωής, που μπορεί να μην έχει σελίδες και γράμματα αλλά έχει σκέψεις, δράσεις, όνειρα, αισθήματα, ανατροπές και ισορροπίες. Σημασία έχει, ωστόσο, η τέχνη. Γιατί υπάρχει και η άτεχνη, η κακή αντιγραφή...

Πριν από λίγο καιρό, με κάλεσαν σε ένα σχολείο με αφορμή το τελευταίο μου βιβλίο, Ο αγαπημένος μου κολλητσίδας, το οποίο είχαν διαβάσει τα παιδιά της Δ' τάξης. Πρόκειται για την ιστορία ενός δωδεκάχρονου αγοριού, του Γιώργου, ο οποίος νιώθει συναισθηματικά υποχρεωμένος να αγαπά και να ανέχεται κάθε ιδιοτροπία του μικρού Ρούλη, απλά και μόνο επειδή είναι «πνευματικός του αδερφός», δηλαδή γιος της νονάς του. Αυτή η «υποχρέωση» τον καταπιέζει τόσο, ώστε του δημιουργεί αισθήματα αντιπάθειας προς τον κολλητσίδα-Ρούλη, τα οποία με τη σειρά τους του γεννούν τύψεις, μέχρι που ένα οριακό περιστατικό θα τον οδηγήσει στην αναθεώρηση και τη λύτρωση.

Πολλά παιδιά θα έχουν ακούσει φράσεις όπως «εσύ είσαι μεγάλος, μην ξεσυνερίζεσαι τον μικρό» ή «ντροπή σου να μη θέλεις να παίξεις με τον μικρό σου ξάδελφο» ή «πρέπει να τον αγαπάς για χάρη της νονάς σου» κ.λπ. Τις φράσεις αυτές και τις έχω ακούσει και τις έχω πει και η ίδια, θα ήταν πολύ φυσικό να τις εντάξω σε μια φανταστική ιστορία. Ωστόσο, η ιστορία του Γιώργου και του Ρούλη, που ζουν στην ίδια πολυκατοικία και «μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε» είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αληθινή.

Όταν άκουσα τους μαθητές της Δ' τάξης να με ρωτάνε, ποια από τις δυο είμαι εγώ, η μαμά ή η νονά του Γιώργου, χάρηκα. Γιατί εγώ δεν ήμουν ούτε η μαμά ούτε η νονά της ιστορίας, ήμουν απλά η αντιγραφέας της ζωής των πρωταγωνιστών!

Ο αγαπημένος μου κολλητσίδας Σοφία ΠαράσχουΟ αγαπημένος μου κολλητσίδας
Σοφία Παράσχου
εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Ψυχογιός
88 σελ.
Τιμή € 8,80
001-patakis-eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η Ελένη Λιντζαροπούλου σε α΄ πρόσωπο

Να πω την αλήθεια δεν ξέρω πώς μπορεί να γράφει κανείς σε «μη α΄ πρόσωπο», ακόμη κι όταν χρησιμοποιεί β΄ ή γ΄. Τα ποιήματα και τα κείμενά μου, ακόμη κι όταν μιλούν για ιδέες, εμπειρίες και αισθήματα άλλων ή όταν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: