fbpx
Ελένη Σβορώνου

Ελένη Σβορώνου

Μπορεί ένα παιδί να περάσει μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα περιπέτεια σε ένα μουσείο; Όχι να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα μουσειακής αγωγής. Υπάρχουν θαυμάσια τέτοια προγράμματα, αλλά εδώ μιλάμε για μια περιπέτεια με άρωμα αστυνομικού μυστηρίου.

H τριλογία μου «Μυστήρια στην πόλη» επιχειρεί να κάνει ακριβώς αυτό. Να προσφέρει στα παιδιά από 8 ετών τη δυνατότητα να δούνε τα μουσεία αλλιώς. Ο Πότης και η Μηλίτσα, τα αδέρφια που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες, είναι εκκολαπτόμενοι ντετέκτιβ. Οσμίζονται μυστήρια παντού, ιδίως στα μουσεία.

Στο Όλα για τη φανέλα το πεδίο δράσης είναι το Μουσείο της Βραυρώνας: ένα μουσείο που ξεχειλίζει από τη γλύκα της παιδικής ηλικίας και δυστυχώς παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό. Οι μικρές άρκτοι, οι ιέρειες της Άρτεμης, με τα χαμογελαστά πρόσωπά τους και παιδιά που προσφέρουν τα παιχνίδια τους στη θεά, στην τελετή ενηλικίωσής τους, όλα αυτά μας περιμένουν σμιλεμένα στο μάρμαρο στο Μουσείο της Βραυρώνας. Ο Πότης και η Μηλίτσα όμως δεν ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα! Εκείνο που ξέρουν είναι ότι κάποιος έχει παραβιάσει μια βιτρίνα στο Μουσείο και αναλαμβάνουν να ρίξουν φως στη σκοτεινή υπόθεση. Αρχαιοκαπηλία; Όχι! Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε μια προσθήκη εκθέματος σε βιτρίνα και όχι σε κλοπή! Και η αποκάλυψη του μυστηρίου θα φέρει στο προσκήνιο την αρχαιολογία του πιο αγαπημένου αθλήματος της εποχής μας: του ποδοσφαίρου!

Παρουσιάζοντας αυτά τα βιβλία στα παιδιά, σε σχολεία, βιβλιοπωλεία, μουσεία και αλλού, πέρασα πάρα πολύ ωραία και είδα κι εγώ η ίδια πόσες δυνατότητες ανοίγονται προσέγγισης των μουσείων, της Ιστορίας και της γνώσης μέσα από ένα γαϊτανάκι από γρίφους, αινίγματα και παιχνίδια οπτικής απάτης. Έτσι κι αλλιώς ο ερευνητής του παρελθόντος, και κάθε επιστήμονας, έχει το πάθος της έρευνας, της επίλυσης μυστηρίων και ερωτημάτων που έχει την ικανότητα να θέτει και να προσεγγίζει με μέθοδο, συνέπεια και επιμονή.

Τα δεκατρία φτερνίσματα φέρνουν τον Πότη και τη Μηλίτσα στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα επιστρατεύσουν όσφρηση και ακοή για να ανιχνεύσουν τα κόλπα δυο τρελών ερευνητών της Βυζαντινής Ιστορίας, της Μουσειολογίας και της Τεχνολογίας. Στο μεταξύ, μια βαρυσήμαντη ομιλία διάσημου καθηγητή Αρχαιολογίας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Ο κύριος καθηγητής ξεναγεί στο Μουσείο, αλλά οι μυρωδιές και οι ήχοι από ένα βυζαντινό δείπνο κατακλύζουν την αίθουσα. Πότης και Μηλίτσα κινούνται με προσοχή, ακρίβεια και ταχύτητα για να λύσουν και αυτή την υπόθεση.

Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί για την Ακρόπολη. Αλλά ξέρετε ποιος σπέρνει κηλίδες χρώματος στον Ιερό Βράχο; Ξέρετε γιατί όλη η αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό για να προστατεύσει το αριστούργημα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής; Ούτε ο Πότης και η Μηλίτσα ξέρουν την απάντηση, αλλά τα μάτια και τα αυτιά τους είναι ραντάρ. Το μυαλό τους κοφτερό και η οικογενειακή τους παράδοση ισχυρή στις αστυνομικές υποθέσεις (ο παππούς Μιχάλης έχει δουλέψει χρόνια στο αστυνομικό ρεπορτάζ). Στο Πιάστε τους γκραφιτάδες λοιπόν θα τσακώσουν το «κακοποιό» στοιχείο στα πράσα μελετώντας κάθε χρωμοκηλίδα αλλά και πέφτοντας σε ατελείωτες γκάφες. Ο σκύλος τους, ο Ρεζίλης, πρώτος και καλύτερος γκαφατζής, δίνει τον τόνο.

Παρουσιάζοντας αυτά τα βιβλία στα παιδιά, σε σχολεία, βιβλιοπωλεία, μουσεία και αλλού, πέρασα πάρα πολύ ωραία και είδα κι εγώ η ίδια πόσες δυνατότητες ανοίγονται προσέγγισης των μουσείων, της Ιστορίας και της γνώσης μέσα από ένα γαϊτανάκι από γρίφους, αινίγματα και παιχνίδια οπτικής απάτης. Έτσι κι αλλιώς ο ερευνητής του παρελθόντος, και κάθε επιστήμονας, έχει το πάθος της έρευνας, της επίλυσης μυστηρίων και ερωτημάτων που έχει την ικανότητα να θέτει και να προσεγγίζει με μέθοδο, συνέπεια και επιμονή. Ε, αυτό κάνουν και οι αδερφοί Λαγωνίκα, ο Πότης και η Μηλίτσα, κι ας ασχολούνται με πιο ταπεινές υποθέσεις διαχείρισης πολιτισμικής κληρονομιάς!

Όλα για τη φανέλαΌλα για τη φανέλα
Ελένη Σβορώνου
εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου
Μεταίχμιο
89 σελ.
Τιμή € 8,80
1-patakis-link

 

 

 

 

 

Τα δεκατρία φτερνίσματαΤα δεκατρία φτερνίσματα
Ελένη Σβορώνου
εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου
Μεταίχμιο
89 σελ.
Τιμή € 8,80
1-patakis-link

 

 

 

 

 

Πιάστε τους γκραφιτάδεςΠιάστε τους γκραφιτάδες
Μυστήρια στην πόλη
Ελένη Σβορώνου
εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου
Μεταίχμιο
96 σελ.
Τιμή € 8,80
1-patakis-link

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικολέττα Αλεξάνδρου

Τέσσερα χρόνια μετά το Ήχοι και Σιωπές νιώθω έντονη τη διαφορά –θα έλεγα, ίσως, και την εξέλιξη–, αλλά ταυτόχρονα και τη συνέπεια στον τρόπο σκέψης και έκφρασής μου. Έχω «μεγαλώσει» τόσο ώστε να καταφέρω...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάριος Φούσκας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, λοιπόν.Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεκατρία διηγήματα που επιλέχθηκαν να δεθούν μαζί για πάντα, συνεπιβάτες σε ένα μαγικό ταξίδι. Μόνο η αφετηρία είναι...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Λάμπρος Στεμνής

Πώς να τα βάλω με τον κόσμο των παιδιών; Πώς να αναμετρηθώ με την αχαλίνωτη φαντασία τους; Πώς να μετουσιώσω το αδιόρατο σε κάτι συναρπαστικό; Ίσως με την έμπνευση, η οποία με ωθεί σχεδόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.