fbpx
ΝΑΣΟΣ ΚΑΤΣΩΧΗΣ

ΝΑΣΟΣ ΚΑΤΣΩΧΗΣ

Το βιβλίο Μύθοι παράλληλοι προέκυψε από το πάθος μου για την ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων και αποτελεί ένα απόσταγμα σκέψεων πάνω σε πρωταγωνιστές και γεγονότα των Μουντιάλ. Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκεται ο παραλληλισμός που επιχειρείται σε δέκα πολυσυζητημένες μορφές τους, ανά ζεύγη. Υπάρχει κάτι γενικό, ωστόσο, που συνδέει μεταξύ τους όλα τα επιμέρους αφηγήματα. Και οφείλω να τονίσω πως η συγγραφή του βιβλίου δεν έγινε με «καιροσκοπικά» κριτήρια, λόγω δηλαδή του Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά είναι κάτι που ανέκαθεν ήθελα να δημοσιοποιηθεί, λόγω του πάθους μου αυτού για την ιστορία των Μουντιάλ, της σημαντικότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης παγκοσμίως. Δεδομένου ότι οι ποδοσφαιριστές αποτελούν για εκατομμύρια ανθρώπων πολύ σημαντικές μορφές της προσωπικής τους αναπαράστασης του κόσμου –ειδικά οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές προσλαμβάνουν συχνά, και για συμβολικούς λόγους, μυθικές διαστάσεις στα μάτια μας– μιλάμε κατ' ουσίαν για μια μυθολογία του ποδοσφαίρου, που συναρπάζει τους λάτρεις του σπορ. Κατά βάθος, οι ήρωες του βιβλίου δεν είναι τόσο οι παρουσιαζόμενοι ποδοσφαιριστές, όσο εμείς οι κριτές της ποδοσφαιρικής ιστορίας, με τα στερεότυπά μας, τις αξιολογήσεις μας, τις μεγεθύνσεις και τις υπερβολές με τις οποίες επενδύουμε τα γεγονότα και τα πρόσωπα.

Στον τίτλο Μύθοι παράλληλοι, η λέξη «μύθοι» αναφέρεται καταρχήν σε «μυθικές» μουντιαλικές ιστορίες, και έπειτα στα πρωταγωνιστικά πρόσωπα αυτών των ιστοριών. Βέβαια, πρέπει να τονίσω ότι το βιβλίο δεν συνιστά απάνθισμα βιογραφιών τύπου... Wikipedia, που συνοδεύονται και από στατιστικά στοιχεία. Περισσότερο κινείται ανάμεσα στην καταγραφή και στο μυθιστόρημα. Ωστόσο, για προσωπικούς λόγους απέφυγα εκφράσεις υπερβολικές, που θα ξενίσουν τους μη ποδοσφαιρόφιλους αναγνώστες, ενώ η γραφή είναι πιο ρεαλιστική και –θέλω να ελπίζω– αντικειμενική, καθώς ανιχνεύεται στο βάθος της η ποδοσφαιρική πολιτεία των παικτών, με τρόπο ίσως ώστε να υποβάλλονται σε έλεγχο τα στερεότυπα που επικρατούν γύρω απ' αυτούς.

Το πιο σημαντικό που αποκαλύπτεται, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει τον χώρο του αθλητισμού: το καίριο ανθρώπινο πρόβλημα της υστεροφημίας. Μια υστεροφημία που προκύπτει από το ισοζύγιο ανάμεσα στα θετικά και στα αρνητικά ανθρώπινα πεπραγμένα, αλλά όχι μόνο: υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και οι αρνητικές στιγμές κάποιου μεγεθύνουν, αντί να στιγματίζουν, το προφίλ του. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από το πρόσωπο που εν προκειμένω κρίνεται. Ένα άλλο ζήτημα που θίγεται είναι αυτό των «μεταφυσικών» υποθέσεων: τι θα συνέβαινε, αν τα πράγματα ήταν αλλιώς; Απάντηση λογική δεν υπάρχει ποτέ. Μόνο πιθανολογική. Γι' αυτό και γράφω στην προμετωπίδα του βιβλίου: «Όσα έχουν συμβεί είναι στοιχεία της ιστορίας. Όσα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, γίνονται τα στοιχειά της». Διότι νομίζω πως, πράγματι, συχνά συμβαίνει: να μας ακολουθούν, να μας βασανίζουν ενίοτε, εν είδει στοιχειού, οι υποθέσεις για το «πώς θα ήταν τα πράγματα αν...». Βλέπετε, όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας συνιστούν ένα απειροελάχιστο ίσως κομμάτι ενός τεράστιου ή άπειρου παζλ γεγονότων και συνδυασμών τους. Και ο άνθρωπος θέλει να υπερβεί αυτό που βιώνει. Θέλει να συναρμολογήσει και άλλα κομμάτια αυτού του ιδιαίτερα ελκυστικού παζλ. Σαν να θέλει να ελέγξει ο ίδιος νοερά «παράλληλα σύμπαντα» και να τα κατευθύνει.

Τέλος, θα ήθελα να μην παρερμηνευτεί η απόφασή μου να τοποθετήσω τον Πελέ σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο Πελέ είναι μόνος του, απλώς και μόνο διότι δεν έχω εντοπίσει κάποια αντιστοιχία, κάποιον παραλληλισμό, όπως δείχνει και ο τίτλος, ανάμεσα στη δική του μουντιαλική πολιτεία και στην αντίστοιχη κάποιου άλλου. Πέραν αυτού, όμως, θα είμαι ειλικρινής: θεωρώ προσωπικά πλημμελές, σε οποιοδήποτε πόνημα που αφορά τα Παγκόσμια Κύπελλα, να μην περιέχεται και ο Πελέ, που –ακόμη και αν για κάποιους δεν θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών– νομίζω ότι δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα Μουντιάλ, είναι η μεγαλύτερη μορφή. Η πιο ιστορική.

Μύθοι παράλληλοι

 

 

 

 

 

 

 

Μύθοι παράλληλοι
Νάσος Κατσώχης
Δίαυλος
117 σελ.
Τιμή € 9,59
1-patakis-link

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.