fbpx
VIVIANA SEBASTIO

VIVIANA SEBASTIO

Μου αρέσει να αφηγούμαι παραμύθια, κυρίως ελληνικά παραμύθια. Τα μεταφράζω στα ιταλικά και τα διηγούμαι σε παιδιά διαφορετικών ηλικιών, στα σχολεία, τις δημοτικές βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, χρησιμοποιώ την ελληνική γλώσσα με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Τα γράμματα της αλφαβήτου, ζωγραφισμένα και κρεμασμένα σε ένα σκοινάκι, σαν πολύχρωμα σημαιάκια στον ήλιο, διασχίζουν και στολίζουν τον χώρο που μας φιλοξενεί. Τα παιδιά σχηματίζουν λέξεις, αναγνωρίζουν, απομνημονεύουν και μαθαίνουν. Έτσι αρχίζει η πρώτη τους επαφή με την ελληνική γλώσσα, με τον εσωτερικό πλούτο των ήχων, των σημείων και των συμβόλων της.

Είχα την ευτυχία να αφηγηθώ κάποια ελληνικά παραμύθια σε μαθητές του Δημοτικού που προέρχονταν από διαφορετικές χώρες και δεν μοιράζονταν μία κοινή μητρική γλώσσα: ήταν ξένα παιδιά υιοθετημένα ή παιδιά μεταναστών πρώτης γενιάς. Λοιπόν, αυτά τα παιδιά, ως επί το πλείστον απομονωμένα και εσωστρεφή, μετά την ακρόαση και την ερμηνεία των παραμυθιών που τους αφηγήθηκα και στα ελληνικά, βρήκαν σημεία επαφής μεταξύ τους και ήρθαν πιο κοντά το ένα στο άλλο. Η περιέργειά τους για τη γλώσσα αυτή αποδείχθηκε ευκαιρία διαπολιτισμικής μεσολάβησης. Με τρόπο σχεδόν μαγικό, η ελληνική γλώσσα ενθάρρυνε τα παιδιά να αρχίσουν να εκφράζονται και να μιλήσουν για τον εαυτό τους, για την προσωπική τους εμπειρία της ζωής. Το κάθε παιδί, διαφορετικό ως προς τη γλώσσα και την καταγωγή, χάρη σ' αυτή την «άγνωστη και μαγική» γλώσσα, ένιωσε συνδεδεμένο με τα άλλα παιδιά.

Το ταξίδι στον κόσμο των ελληνικών παραμυθιών βοήθησε στη σύγκλιση των διαφορών δημιουργώντας επικοινωνία, συμμετοχή και κατανόηση.

Τα πρώτα εργαστήρια παραμυθιών γεννηθήκανε χάρη στη συνάντησή μου, ως μεταφράστρια, με τη συγγραφέα Παυλίνα Παμπούδη, η οποία έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 100 παραμύθια. Ένα από τα πολλά παραμύθια της που αφηγήθηκα έγινε και eBook (Εκδόσεις Dragomanni), εικονογραφημένο από τους μικρούς «παραμυθάδες» ενός δημοτικού σχολείου της Ρώμης κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου (δείτε εδώ).

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.