Στέλιος Λουκάς

Στέλιος Λουκάς

ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣΌπως γράφω σε ένα πρόσφατο ποίημά μου, «είναι το πρόσωπό μου μεταφρασμένο στη γλώσσα της ποίησης / είναι ο δικός μου φόβος μπροστά στην αναπόφευκτη συνάντησή μου με την άβυσσο / κι είναι το γέλιο το δικό μου όταν συνάντησα τη θάλασσα και γέμισε ο κήπος μου φως».

Θέλω να πω ότι, όσο λιγοστεύει στον κόσμο μας το πνευματικό φως, το εσωτερικό όραμα του κάθε ανθρώπου, τόσο πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα για το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών. Κοινωνία από την οποία απουσιάζει ο «Κήπος», δηλαδή όλες εκείνες οι μεγάλες και πραγματικές ανθρώπινες αξίες που βοήθησαν τον έκπτωτο από τον Παράδεισο άνθρωπο να σταθεί στα πόδια του και να αντέξει τις θύελλες των αιώνων, είναι καταδικασμένη να ζει ανελεύθερη και μέσα στο σκοτάδι. Κάθε Κήπος δημιουργεί έναν κύκλο αγάπης στον οποίο μόνο οι άνθρωποι που κονιορτοποιούν την αλαζονεία τους, την απληστία, την αγριότητα και τα μοχθηρά ένστικτά τους μπορούν να μπουν.

Αυτό φαντάζει ακατόρθωτο, ακούγεται ουτοπικό. Όμως η ποίηση και γενικά οι τέχνες δεν είναι ένας ωραίος και άνετος περίπατος στην εξοχή. Μπορούν να είναι και αυτό, αλλά μόνο με μια διαρκή άσκηση, με πόνο, με παραίτηση από τα κίβδηλα και ασήμαντα της ζωής, με υπακοή στην αξία της σιωπής και της μόνωσης, και με την αφοσίωση στο ωραίο και αληθινό.

Ο λόγος της ποίησης μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, οι εγερμένες συνειδήσεις μπορούν να πράξουν και να αλλάξουν τον κόσμο μας. Ο αγώνας ξεκινά πάντα ατομικά, από μέσα μας, από τη μεταμόρφωση του δικού μας εσωτερικού σύμπαντος, και μετά γίνεται ένα συλλογικό όραμα, ένα κίνημα αλλαγής προς τα υψηλότερα ιδανικά του ανθρώπου.

Ο στίχος μου «Λυγμούς συλλέγει σήμερα ο κήπος» είναι μια κραυγή, μια επισήμανση για όλα όσα διαχρονικά έχει –με βαρβαρότητα– διαπράξει ο άνθρωπος σε βάρος της ίδιας της ύπαρξής του και του μέλλοντός του. Απέναντι στη φύση που είναι ο άλλος μας εαυτός, απέναντι στο δικό του φως και στη δική του ξεχωριστή οντότητα.

Το βιβλίο Αμύθητος κήπος καλεί τον αναγνώστη σε μια νέα ευαισθησία. Σε έναν επαναπροσδιορισμό των αξιών του και των πραγματικών αναγκών του. Γιατί αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία τελικά στη ζωή όλων μας είναι να βρίσκεται η ψυχή μας πάντα στο φως, στην αλήθεια, την αθωότητα και την ομορφιά.

Κι όπως λέει ο Ελύτης, το ζήτημα είναι να κάνεις άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά.

Αυτό όμως είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και θέμα εσωτερικού οράματος και αναζητήσεων.

LOUKAS-KIPOSΑμύθητος κήπος
Στέλιος Λουκάς
Κέδρος
79 σελ.
Τιμή € 12,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: