fbpx
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΣΙΑΜΠΑΛΗ-ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΣΙΑΜΠΑΛΗ-ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ

Αγαπώ τη λογοτεχνία για παιδιά για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς, γιατί μας αφήνει να «ζυμώνουμε» τις ιστορίες μας με τα πιο αστεία, παράδοξα ή ανατρεπτικά στοιχεία, αν το θέλουμε. Πρωταρχικός στόχος: η απόλαυση της ανάγνωσης.

Παράλληλα όμως με την απόλαυση, τι άλλο μπορεί να κρύβει μια ιστορία για παιδιά; Πόσα και τι είδους μηνύματα; Και η γνώση; Χωρά χωρίς να περιορίζονται τα όρια της φαντασίας και χωρίς να υπονομεύεται η λογοτεχνική υπόσταση του κειμένου; Αυτό το ερώτημα με απασχολεί σχεδόν σε κάθε μου βιβλίο και ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μένα.

Μέσα λοιπόν σε σκέψεις που περιείχαν τέτοια ερωτήματα αλλά και... ξόρκια, αράχνες, νυχτερίδες και ποντικοουρές, προέκυψε η τελευταία μου ιστορία, Η μαγισσούλα που έτρωγε γράμματα.

Είναι γνωστό πως η γλώσσα στήνει υπέροχα παιχνίδια. Λέξεις που κρύβουν μέσα τους άλλες λέξεις, λέξεις ομόηχες με διαφορετική ορθογραφία και διαφορετική έννοια, ή με την ίδια ορθογραφία και άλλη έννοια. Αυτό το παιχνίδισμα με γοήτευε από την εποχή που ήμουν φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό, αλλά εξίσου με γοήτευαν οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις των παιδιών στα λεκτικά παιχνίδια.

Στριφογύριζε, λοιπόν, καιρό στο μυαλό μου η ιδέα να στήσω μια αστεία ιστοριούλα με αφορμή αυτά τα παιχνιδίσματα της γλώσσας, μια ιστοριούλα που θα στηριζόταν στο γεγονός πως ένα φώνημα ή μια συλλαβή αρκεί για να αλλάξει η σημασία μιας λέξης. Μέχρι που έφτασε η ώρα! Γιατί πόσο απέχει τελικά η ώρα από το τώρα; Μα ένα «τ» μονάχα!

Έτσι γεννήθηκε η μαγισσούλα Πριφινέλα. Ζηλιάρα και ζαβολιάρα καθώς είναι, χαλά τα ξόρκια από τις άλλες μαγισσούλες τρώγοντας γράμματα από τις λέξεις και αλλάζοντας το νόημά τους, με σκοπό να κερδίσει εκείνη στον διαγωνισμό καλύτερης μαγισσούλας. Τα ξόρκια της Φριντανίτας, της Αγερένιας, της Φουφέλιας και της Δανελόης αποτυγχάνουν παταγωδώς και μια σειρά από αστεία περιστατικά συμβαίνουν στην ιστορία μας. Δεν είναι λίγο να σου ζητά η αρχιμάγισσα να εμφανίσεις παγίδες και συ με τα ξόρκια σου να φανερώνεις πεινασμένες γίδες!

Μετά το τέλος του παραμυθιού, υπάρχουν στο βιβλίο πέντε δημιουργικές δραστηριότητες: παιχνίδια κρυμμένων λέξεων με προσθαφαίρεση συλλαβών και γραμμάτων, δραστηριότητα παραγωγής λόγου και δημιουργικής γραφής, για τα παιδιά που έχουν τη διάθεση να περάσουν και έτσι τον χρόνο τους. Σε αυτές θα ανταποκριθούν ιδανικά τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού και τα προχωρημένα, στη γραφή και την ανάγνωση, νήπια.

Παρ' όλα αυτά, το βιβλίο απευθύνεται και στα μικρά νήπια που ακόμη και αν δεν ενδιαφερθούν για το πόσα και ποια γράμματα έφαγε η Πριφινέλα, θα γελάσουν με την απρόσμενη κατάληξη που έχει κάθε ξόρκι και θα ευχαριστηθούν τη ζωντανή εικονογράφηση της Μις Μόλυβ.

Και, ποιος ξέρει; Ίσως παρακινηθούν, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, να ανακαλύψουν παιχνιδίσματα της γλώσσας που δεν χώρεσαν στο βιβλίο...

Η μαγισσούλα που έτρωγε γράμματαΗ μαγισσούλα που έτρωγε γράμματα
Χρυσάνθη Τσιαμπαλή-Κελεπούρη
εικονογράφηση: Μις Μόλυβ
Ψυχογιός
56 σελ.
Τιμή € 7,70

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.