fbpx
ΑΘΗΝΑ ΜΠΙΝΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ ΜΠΙΝΙΟΥ

Το λυρικό αυτό βιβλίο το χαρακτηρίζουν η ονειρική φαντασία και τα συμβολικά στοιχεία, με σκοπό να εκφράσουν συναισθήματα τα οποία γεννάει η διαφορετικότητα. Ο πόνος της απομόνωσης, ο φόβος της γνώμης των άλλων, η ελπίδα που ξαναγεννιέται, η λύτρωση που φέρνει η επιστήμη, η συμπαράσταση των αγαπημένων, ο έρωτας και η αγάπη διαχέουν την ιστορία.

Είναι η ζωή της Αναστασίας, στενά δεμένη με πλάσματα και εικόνες της φύσης, δοσμένη σαν παραμύθι μέσα από το οποίο ξετυλίγεται απαλά ο μαγικός κόσμος της κωφότητας.

Αρχίζει με τη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο φλαμίνγκο –πατέρα και γιου– μέχρι την ώρα που οι άλαλες φωνές της αγάπης μεταξύ τους θα φέρουν τη συμφιλίωση.

Έπειτα έρχεται η φιλία του Πιρουλίτο και της Ροζαλίας που, μεγαλώνοντας μαζί από μικροί, ερωτεύονται και χορεύουν τον χορό του ζευγαρώματος.

Στη συνέχεια οι ζωές των πουλιών και του κοριτσιού χωρίς φωνή συνδέονται με βλέμματα, σιωπές και ζωγραφιές. Έτσι ανθίζει η αγάπη και η βαθύτερη σχέση ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο.

Ως αποτέλεσμα έρχεται η υπέρβαση με την άνοδο πουλιών και κοριτσιού στον ουρανό μέσα στο άρμα που κουβαλούν τα φλαμίνγκο.

Τέλος, η Αναστασία βγαίνει από το νερό της θάλασσας, όπως γίνεται στον πρόλογο με την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, και πριν σκοτεινιάσει η μέρα, τρέχει στη δική της φωλιά, στην αγκαλιά των αγαπημένων της, όπου μαζί θα κάνουν ό,τι ποθούν όλα τα πλάσματα στον κόσμο: μέσα από την ένωση με αυτούς που αγαπούν βρίσκουν ασφάλεια, αποδοχή και ευτυχία.

Με συντομία, λοιπόν, μπλέκει πολλούς κόσμους μαζί, χωρίς να χάνουν ωστόσο την κρυστάλλινη διαύγειά τους και την ονειρώδη υφή τους. Ένα παραμύθι είναι το Πιρουλίτο και Ροζαλία, που μιλά για τη σιωπηλή έκφραση της αγάπης ως λύση στα προβλήματα. Προσπάθησα να συνενώσω ένα περιβάλλον εύθραυστο, σαν τις φτερούγες των φλαμίνγκο, μ’ ένα άλλο σκοτεινό, σαν τα αιμοβόρα ξωτικά του πενταδάχτυλου. Το βιβλίο έχει όλα τα στοιχεία του ρομαντισμού, με βραχίονες στον εξπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό, με αχνές αλλά ευκρινείς μνήμες από την ελληνική λαϊκή παράδοση του παραμυθιού με τις δοξασίες και τους θρύλους.

Η σύντομη αυτή ιστορία μου προέρχεται από βαθιά βιωμένες εμπειρίες με τη διαφορετικότητα πάσης φύσεως, οι οποίες άρχισαν εθελοντικά κατά τη φοιτητική μου ζωή στο Σαν Πάουλο της Βραζιλίας. Μέσα στα ιδρύματα εκείνης της μεγαλούπολης γνώρισα φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές, σωματικές και ψυχικές καταστάσεις που δυσχέραιναν τη ζωή βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενήλικων. Από τότε έως τώρα, εδώ στην περιοχή μου, δεν έχω πάψει να προσφέρομαι επί μονίμου βάσεως σε ειδικά παιδιά. Τα παιδιά αυτά είναι απομονωμένα κι έχουν λιγότερη ενημέρωση από τα άλλα παιδιά για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Η ανθρώπινη επαφή, η αφήγηση και η εικονογράφηση των βιβλίων τα βοηθάει να κατανοήσουν το κείμενο, να συμμετέχουν σ’ αυτό, να θέλουν να το αναπαραστήσουν σε απλοϊκό δρώμενο, όπως έγινε πρόσφατα με το βιβλίο μου Ο κρυστάλλινος αετός. Χρειάστηκαν κάποιες πρόβες, για ν’ ανοίξει η φαντασία τους και τα συναισθήματα ικανότητας και χαράς, χωρίς να φοβηθούν κι ούτε να μπερδευτούν. Την ημέρα της εκδήλωσης, οι ρόλοι που ανέλαβαν και ο ενθουσιασμός τους ήταν εντυπωσιακός για το κοινό και ευτυχία για μένα. Σημειώνω ότι το παραπάνω βιβλίο, καθώς και το Πιρουλίτο και Ροζαλία δεν είναι «παιδικά», δεν είναι ευκολοδιάβαστα, ωστόσο τολμώ να τους τα παρουσιάζω, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών ατόμων έχουν διανοητικό επίπεδο και ενδιαφέροντα όμοια με τα κανονικά άτομα. Στα σχολεία, τις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία, όπου κι αν τα έχω παρουσιάσει, τα παιδιά προσεγγίζουν με ευκολία και ευχαρίστηση του ήρωες, ταυτίζονται με τα θέματά τους, εξοικειώνονται, γίνονται φίλοι. Στοχεύω να φύγουν τα παιδιά από τη ρηχότητα της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα βιβλία είναι χαρά και απόλαυση για όλους και όλοι, τελικά, είμαστε κατά κάποιον τρόπο μια «ειδική» περίπτωση.

Πολύ θετική ήταν η στάση των Εκδόσεων Πατάκη, που δεν δίστασαν να εκδώσουν ένα τέτοιο βιβλίο το οποίο δεν αποφέρει κέρδη, αφού αγοράζεται από μια μικρή μερίδα χρηστών-αναγνωστών.

Ωραίες είναι οι υπερρεαλιστικές ζωγραφιές της Έφης Λαδά με τους ανθρώπους-πουλιά-και-ζώα, που αποκτούν λαλιά και συναίσθημα, με τους κόσμους στο υπερπέραν, τους κόσμους του ξεχωριστού και της αποκατάστασης. Είναι παραμύθι για την ενότητα με τη φύση, την αδελφοσύνη, τον έρωτα για την τέχνη και τη ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες για τους αναγνώστες στο www.athinabiniou.gr

Πιρουλίτο και Ροζαλία Αθηνά Μπίνιου εικονογράφηση: Έφη Λαδά ΠατάκηςΠιρουλίτο και Ροζαλία
Αθηνά Μπίνιου
εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Πατάκης
51 σελ.
Τιμή € 14,70

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.