ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΗ ιστορία αυτού του βιβλίου είναι στην ουσία η ιστορία και η κατάληξη μιας μεγάλης περιπέτειας δέκα ετών. Όλα άρχισαν το 2001, όταν ξεκινώντας τις διδακτορικές μου σπουδές στη Γερμανία βρέθηκα ξαφνικά από την πρώτη τάξη στην έκτη. Ο λόγος ήταν τα μεγάλα γνωστικά κενά στο αντικείμενο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, που μου είχαν κληροδοτήσει διάφορες γνωστές και άλλες λιγότερο γνωστές παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της επίπονης διαδικασίας, όχι μόνο της κάλυψης των κενών αυτών, αλλά κυρίως της πλήρους χαρτογράφησής τους, τέθηκε ένας (τότε μακροπρόθεσμος) στόχος. Να γραφεί κάποια στιγμή ένα βιβλίο που, εκτός των όποιων άλλων σκοπών του, θα είχε και έναν συγκεκριμένο εγχειριδιακό χαρακτήρα. Θα προσπαθούσε, δηλαδή, να προσφέρει ένα βασικό φροντιστήριο Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο πλαίσιο μιας όσο το δυνατόν πιο γλαφυρής και εύληπτης αφήγησης. Με άλλα λόγια, ο στόχος ήταν να γραφεί ένα βιβλίο που να είναι αυτό ακριβώς που θα ήθελα να είχα ο ίδιος κάποτε στη διάθεσή μου.

Το τέλος της περιπέτειας των διδακτορικών σπουδών είχε τη γεύση μιας αποτυχημένης επένδυσης. Ναι μεν τα κενά είχαν καλυφθεί, ο βασικός στόχος είχε επιτευχθεί και το διδακτορικό είχε τελειώσει, όμως στα χρόνια που αυτό διήρκεσε, η σπουδή της Αρχαιολογίας εντός του πανεπιστημίου είχε συνοδευτεί από μια ακούσια μεν, πλην όμως εκτεταμένη επιτόπια ανθρωπολογική έρευνα εκτός των τειχών του. Το αποτέλεσμά της ήταν η απόφαση επιστροφής στην Ελλάδα, όπου μέσα στο ζοφερό τοπίο της επαγγελματικής αποκατάστασης οι πολύχρονοι κόποι κινδύνευαν να αποβούν μάταιοι, εκτός κι αν έβρισκε κανείς έναν εναλλακτικό τρόπο εξαργύρωσης και αξιοποίησής τους. Το βιβλίο αυτό ήταν τελικά το μέσον όχι μόνο για να μην πάνε όλα χαμένα, αλλά και για να εκτονωθεί το «εγχειριδιακό» απωθημένο των πρώτων χρόνων των διδακτορικών σπουδών. Το θεμελιώδες ζήτημα της «ελεύσεως των Ελλήνων», δηλαδή της προέλευσης και της χρονικής αφετηρίας του ελληνικού πολιτισμού, ήταν ιδανικό για την εκπλήρωση αυτών των στόχων. Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο στην ελληνική βιβλιογραφία δεν υπήρχε μια επιστημονική μονογραφία που να προσφέρει στον αναγνώστη μια κατανοητή, νηφάλια και υπεύθυνη επισκόπηση του προβλήματος και της διεθνούς επιστημονικής του διερεύνησης. Η πρόσδεση της προέλευσης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στο ευρύτερο ινδοευρωπαϊκό πρόβλημα προσέφερε μια πρώτης τάξεως δυνατότητα για τον συνδυασμό του εγχειριδιακού με το ερευνητικό. Και τούτο διότι όχι μόνον η όποια απόπειρα λύσης του προβλήματος, αλλά ακόμη και η βασική κατανόησή του απαιτούν έναν ευρύ γεωγραφικό, χρονολογικό, βιβλιογραφικό και διεπιστημονικό ορίζοντα της έρευνας. Προϋποθέτουν την πλήρη επιστράτευση και αξιοποίηση όλων των γνώσεων που διαθέτει κανείς.

Εκτός αυτού, η μεθοδολογική κατάρτιση που αποκτά κανείς εντός της επιστήμης μπορούσε στο πλαίσιο αυτού του βιβλίου να αξιοποιηθεί με έναν ιδιαίτερα εξωστρεφή τρόπο. Και αυτό γιατί η «καταγωγή των Ελλήνων» ανήκει σε εκείνα τα ερευνητικά πεδία, τα οποία στη χώρα μας έχουν περιέλθει προ πολλού στη δικαι­οδοσία κύκλων που κινούνται στην περιφέρεια ή εκτός της επιστή­μης. Ένα πλήθος «ερευ­νών» και «ερευνητών» από τον δαιδα­λώδη χώρο του αρ­χαιογνωστι­κού ψευδεπιστημονικού ερασιτεχνι­σμού έχει νοθεύσει τη σχέση μεταξύ της υπεύθυνης έρευνας και του ευ­ρύτερου κοι­νού, ώστε ακόμη και τα ίδια τα ερευνητικά ερωτήματα να προ­καλούν άσχημους συνειρμούς. Ήταν, επομένως, μια καλή ευκαιρία να επιχειρηθεί η ανασκευή διάφο­ρων δημο­φιλών υπε­ραπλουστεύ­σεων, παρα­νοή­σεων ή εκούσιων διαστρεβλώσεων πολλών ευαίσθητων πτυχών του ευρύτερου θέματος (π.χ. της σχέσης έθνους, γλώσσας και «φυλής») μέσω μιας δοκιμιακού ύφους αντιπαραβολής τους με την υπεύ­θυνη επιστημονική μεθοδολογία.

Κατά συνέπεια, το τρίπτυχο αυτό συγγραφικό εγχείρημα, ερευνητικό, εγχειριδιακό και δοκιμιακό, προέκυψε μέσα από μια πολυετή περιπέτεια έντονων προσωπικών ανησυχιών, ανατροπών, αλλά και της συγκρουσιακής αλληλεπίδρασης δύο πολύ διαφορετικών κόσμων που προσπαθούν μάταια να λειτουργήσουν ως ένας: του γερμανικού και του ελληνικού.

«Πόθεν και πότε οι Έλληνες;» Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος επιμέλεια σειράς: Άγγελος Χανιώτης Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης«Πόθεν και πότε οι Έλληνες;»
Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού
Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος
επιμέλεια σειράς: Άγγελος Χανιώτης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
646 σελ.
Τιμή € 25,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: