fbpx
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ

Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία. Συνδέεται με τα προσωπικά βιώματα και τις εμπειρίες του κάθε συγγραφέα. Η ενασχόλησή μου με την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή άρχισε σε πρώτη φάση όταν σε ένα τεύχος της εφημερίδας Ελευθεροτυπία υπήρχε και το ένθετο Ιστορικά. Το συγκεκριμένο τεύχος του Νοέμβρη 2003 ήταν αφιερωμένο στον Καραθεοδωρή και είχε τον τίτλο: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Έλληνας Αϊνστάιν». Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά το συγκεκριμένο τεύχος με γοήτευσε. Ύστερα από ένα μήνα, το ξαναδιάβασα. Επειδή δεν γνώριζα πολλά για τον διακεκριμένο επιστήμονα, ρώτησα τον ξάδελφό μου Ιωσήφ, ο οποίος ζει στην Πάτρα και είχε σπουδάσει θετικές επιστήμες, να με διαφωτίσει. Ο καλός ξάδελφός μου συγκέντρωσε ό,τι είχε στη βιβλιοθήκη του για τον Καραθεοδωρή, μου έστειλε ταχυδρομικώς το υλικό κι εγώ βυθίστηκα στη μελέτη.

Από αυτά που διάβαζα, καταλάβαινα ότι ο Καραθεοδωρή είναι μεγάλη προσωπικότητα. Η φιλία του με τον Αϊνστάιν αλλά και η συνεισφορά του στην εκπαιδευτική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, με την παραίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Γερμανίας για να προσφέρει στην πατρίδα, μου φανέρωσαν έναν άνθρωπο που είχε ιδανικά και αγάπη για την Ελλάδα. Λίγους μήνες αργότερα, ο ξάδελφος με επισκέφτηκε και έμεινε κάμποσες ημέρες στο σπίτι μου. Αυτές οι ημέρες ήταν σημαντικές, γιατί τότε μου πρότεινε να ασχοληθώ με την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή και να γράψω ένα μυθιστόρημα. «Θα μπορούσες να το ονομάσεις», μου είπε, «short cuts από τη ζωή του Καραθεοδωρή. Πρέπει όμως να ψάξεις και άλλο…». Έμεινα στην τελευταία πρότασή του. Έψαξα σε βιβλιοθήκες και ανακάλυψα και άλλες πηγές.

Τότε μου ήρθε η φαεινή ιδέα να επισκεφτώ την κόρη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που ζούσε στο Ψυχικό. Έκλεισα ένα τηλεφωνικό ραντεβού μαζί της και κανόνισα να την επισκεφτώ στις διακοπές των Χριστουγέννων του 2004, γιατί θα έμενα για λίγες ημέρες στο πατρικό μου σπίτι στο Αιγάλεω. Την ημέρα της επίσκεψης, φαίνεται ότι οι ουρανοί είχαν ανοίξει. Έβρεχε καταρρακτωδώς και επικρατούσε ένα κυκλοφοριακό χάος στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Έπειτα από αυτή την περιπέτεια, έφτασα κοντά στο σπίτι της κόρης του διάσημου μαθηματικού, όπου και πάρκαρα το αυτοκίνητο. Το σπίτι ήταν ένα ισόγειο, που μάλλον προοριζόταν για εξοχικό στη δεκαετία του 1960. Με το άνοιγμα της πόρτας, μια καλοσυνάτη κυρία με υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά. Με οδήγησε στο σαλόνι και μου αφηγήθηκε στιγμές από τη ζωή του πατέρα της. Κατόπιν, με ξενάγησε στο υπόλοιπο σπίτι, όπου είχε το γραφείο και τη βιβλιοθήκη του Καραθεοδωρή. Γύρω από το γραφείο υπήρχαν περίφημοι πίνακες και φωτογραφίες που απεικόνιζαν την οικογένεια Καραθεοδωρή. Νόμισα ότι ο Καραθεοδωρή ζούσε ακόμη σε αυτό το σπίτι. Η κόρη του μου άνοιξε μια νέα σελίδα της μελέτης μου.

Ύστερα από αυτή την επίσκεψη, τα πράγματα πήραν τη σειρά τους. Ξεκίνησα να γράφω και να αναπαριστώ εκείνη την εποχή. Με βοήθησε η εμπειρία της πεντάχρονης διαμονής μου στο Μόναχο. Έτσι γνώριζα τον χώρο της Γερμανίας, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ο Καραθεοδωρή. Το μυθιστόρημά μου ξεκινά με τη γνωριμία του Μιχάλη και της Μαρκέλλας και μέσα από την αγάπη τους ανακαλύπτουν πως στην πόλη του Μονάχου έζησε ο επιφανής μαθηματικός. Επισκέπτονται και διαβαίνουν τα ίδια μονοπάτια που βάδισε και έζησε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Και τα περιγράφουν και τα ζουν με πρωτόγνωρη χαρά. Γιατί δίπλα έχει αφήσει τα ίχνη του ο Καραθεοδωρή, που πέθανε στο Μόναχο, την αγαπημένη του πόλη.

Το μυθιστόρημα Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή είναι μια γνωριμία με την προσωπικότητα του διάσημου μαθηματικού, αλλά και μια προσπάθεια να αναπαραστήσω εκείνη την εποχή που η Ευρώπη έζησε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις. Ακόμη, θέλω να γνωρίσω στους Έλληνες τη σημαντική προσφορά του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στα Γράμματα.

Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης ΣτοχαστήςΗ τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Στοχαστής
176 σελ.
Τιμή € 12,78


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.