fbpx
Σοφία Δημοπούλου-Πύρζα

Σοφία Δημοπούλου-Πύρζα

Η ιστορία του καινούριου μου βιβλίου γεννήθηκε ένα πρωί κάπου στα βόρεια προάστια, όταν αναγκάστηκα να περάσω από μιαν υπόγεια διάβαση. Γενικά οι υπόγειες διαβάσεις με φοβίζουν. Μου δημιουργούν την αίσθηση πως βρίσκομαι κάπου στα έγκατα της γης, αισθάνομαι θαρρείς το βάρος της λεωφόρου πάνω μου.

Σε μια τέτοια κλειστοφοβική λοιπόν διάβαση, ένα γκράφιτι στον τοίχο της έγραφε με μεγάλα γράμματα: «Άλμα σ’ αγαπώ». Ο άγνωστος καλλιτέχνης προσπαθούσε μάλλον να εκφράσει τον έρωτά του για την άγνωστή μου Άλμα μέσα από μια ζωγραφιά, όπου τα γράμματα μπλέκονταν με την εικόνα ενός τεράστιου πουλιού με γαμψά νύχια. Μου φάνηκε πολύ τρομαχτική εικόνα για να εκφράσει τον έρωτα, αλλά πάλι, σκέφτηκα, ο καλλιτέχνης κάτι θα ξέρει περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, εκείνο το παράξενο γκράφιτι με στοίχειωσε. Καθώς οι μέρες περνούσαν, ένιωθα πως εκείνη η διάβαση είχε εντοιχίσει κάποια αόρατη απειλή που έσταζε λίγο λίγο πάνω στους ανυποψίαστους διαβάτες. Και τότε σκέφτηκα: «Κι αν οι διαβάτες τελικά δεν ήταν τόσο ανυποψίαστοι; Κι αν εκείνη η ζωγραφιά ήθελε απλά να δείξει πως ο έρωτας, η αγάπη, το καλό περπατούν χέρι χέρι με το κακό, την αναλγησία, τα κρυμμένα μυστικά;» Έτσι γεννήθηκε η ιστορία σχεδόν αυτόματα, λες και εκείνο το γκράφιτι μου την είχε υπαγορεύσει.

Βασική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μαρία, μια γυναίκα με όλα τα προσόντα να ζήσει μια λαμπερή ζωή. Στην υπόγεια όμως διάβαση, έρχεται αντιμέτωπη με ένα γεγονός που αλλάζει εντελώς τη ζωή της και κλονίζει με αλυσιδωτές αντιδράσεις τις ισορροπίες των ανθρώπων γύρω της. Το «γιατί» και το «διότι» αυτού του γεγονότος, τα αίτια του οποίου είναι καλά κρυμμένα, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν η Ισμήνη με τον Στέφανο, φτάνοντας ως την εσχατιά της Ελλάδας. Και οι δυο έχουν καθένας τους δικούς του λόγους να θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Με τη βοήθειά τους, η Μαρία θα συνειδητοποιήσει εντέλει τους πραγματικούς υπαίτιους της ιστορίας και τότε ο κόσμος της θα καταρρεύσει.

Τα βασικά ερωτήματα που θέλησα να θέσω σ’ αυτό το βιβλίο είναι τα εξής:

1) Κατά πόσο τα κείμενά μας μπορούν να επηρεάσουν τους αναγνώστες μας, τι εξουσία δηλαδή μπορεί να έχει ο συγγραφέας πάνω σ’ αυτόν που διαβάζει τα γραπτά του;

2) Πόσο εύκολα ένας άνθρωπος μπορεί να βάλει στην άκρη τα συναισθήματα και το προσωπικό του σύστημα αξιών στην προσπάθειά του να αποκτήσει φήμη; Πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που πρέπει κανείς να διανύσει για να περάσει από την όχθη της ηθικής στην αντίπερα, σ’ εκείνη του ηθικού του υποβιβασμού;

3) Πώς η ζωή, και λέγοντας ζωή εννοώ την ενσάρκωση όλης της ζωτικής ενέργειας του σύμπαντος, επιλέγει να καταστρέψει κάποιο πλάσμα για να προστατέψει κάποιο άλλο; Με ποια κριτήρια γίνεται αυτή η φυσική επιλογή;

Με το πέρας της ιστορίας δεν ξέρω αν απάντησα σε τούτα τα ερωτήματα, που εξακολουθούν να σφυροκοπούν το κεφάλι μου, εκείνο που ξέρω είναι πως, εμβαθύνοντας λίγο στην ψυχή των ηρώων, επιβεβαίωσα για μιαν ακόμα φορά αυτό που ήξερα ήδη: οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τις πιο σπουδαίες, αλλά και για τις πιο ολέθριες πράξεις. Ίσως αυτή η συνειδητοποίηση να είναι από μόνη της ένα ελάχιστο κέρδος.

Άλμα θα πει ψυχήΆλμα θα πει ψυχή
Σοφία Δημοπούλου-Πύρζα
Ωκεανός
379 σελ.
Τιμή € 16,90

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.