Ιωάννης Γ. Κουρεμπελές

Ιωάννης Γ. Κουρεμπελές

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΚΟΥΡΕΜΠΕΛΕΣΜε τη μελέτη μου περί της διαλογικής συμπεριφοράς του Μητροφάνη Κριτόπουλου (1589-1639) κατά την παραμονή του στην Εσπερία (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία) αναζητώ ουσιαστικά το ταξίδι στην ανατολή της Δύσης και στη δύση της Ανατολής ενός μεγάλου Βεροιώτη Έλληνα των αρχών του 17ου αιώνα, που με την εμπειρία του «ταξιδιού» αυτού διακόνησε κατόπιν ως πατριάρχης το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ανέλαβε, λοιπόν, κατά την περίοδο της πατριαρχίας του Κυρίλλου Λούκαρη στην Κωνσταντινούπολη μια έξοδο συνάντησης με τη γνώση περί των χριστιανικών ομολογιών της δυτικής Ευρώπης και πρόβαλε θεολογικό λόγο που έκανε γνωστή εκεί την ορθόδοξη θεολογία και παράδοση.

Πράγματι, ο Μητροφάνης πρόβαλε κύρια θέματα της ορθόδοξης πίστης με διαλογική προοπτική, συνδέοντας τον θεολογικό διάλογο με τον ορθόδοξο θεολογικό λόγο. Θεωρώ μέσα από την όλη έρευνα της δογματικής του έκφρασης ότι η διαλογική του προσπάθεια δεν κλίνει σε μια κίνηση για την αδιάκριτη ένωση ή σύγχυση με τα άλλα δόγματα και τις χριστιανικές παραδόσεις. Διασαφηνίζονται, λοιπόν, από μέρους μου δογματικά στοιχεία από το έργο του που είχαν παρανοηθεί και προβάλλεται η σύνδεση της έκφρασής του με τον σύγχρονό του θεολογικό προβληματισμό. Η διαλογική-θεολογική εμπειρία του από την επαφή αυτή φαίνεται χαρακτηριστικά κατά την περίοδο όπου θητεύει κατόπιν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (είτε δίπλα στον πατριάρχη Γεράσιμο Σπαρταλιώτη, είτε κατά τη δική του –δυστυχώς σύντομη και ταραχώδη για τα εκκλησιαστικά πράγματα της Κωνσταντινουπόλεως– πατριαρχική περίοδο).

Ο ίδιος είχε ως «έμβλημά του» την έκφραση «Μηδέν κατά της συνειδήσεως», την οποία του «επιστρέφω» διά του πονήματός μου σεμνά, αλλά και δικαίως, με την έκφραση «Μηδέν κατά της Ορθοδοξίας».

Τίποτα ενάντια στη συνείδησηΤίποτα ενάντια στη συνείδηση
Ιωάννης Γ. Κουρεμπελές
Αφοί Κυριακίδη
414 σελ.
Τιμή € 32,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: