Gabriel Calderon: «...Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές» στο Θέατρο 104
Gabriel Calderon: «...Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές» στο Θέατρο 104

Gabriel Calderon: «...Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές» στο Θέατρο 104

Η μαύρη κωμωδία του βραβευμένου συγγραφέα Γκαμπριέλ Καλντερόν ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο 104 σε μετάφραση Δημήτρη Ψαρρά και σκηνοθεσία Πάνου Κούγια.

Υπόθεση
Η Άννα, μια νέα κοπέλα που προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για το τι συνέβη στην οικογένειά της την περίοδο της δικτατορίας της Ουρουγουάης, αποφασίζει με τη βοήθεια του συντρόφου της, του Ταδέο, να συγκεντρώσει ξανά όλους τους συγγενείς της –ζωντανούς και νεκρούς– γύρω απ’ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η «αλήθεια» είναι τελικά υποκειμενική; Όταν στην προσπάθειά της να ειπωθεί, αυτοκαταστρέφεται; Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αλήθεια και ούτε ποτέ υπήρξε σε αυτόν τον κόσμο; Μήπως είναι, απλά, μια ακόμη υπερεκτιμημένη έννοια; Ποιος θυμάται τον πρώτο πρώτο πόλεμο; Ποιος την πρώτη δικτατορία; Ποιος τους νεκρούς και ποιος τους νικητές; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές, τελικά, και ποιο ειδεχθές αμάρτημα διέπραξαν για να πρέπει να «ψοφήσουν»;
Μια απρόσωπη κοινότητα που ξεκινά από το απόλυτο μηδέν, μια κοινότητα χωρίς παρελθόν και παρόν, χωρίς ταυτότητα, μια κοινότητα «καθαρή», ειρωνική, καγχάζουσα, επιθετική, προκλητική, μια αναρχική κοινότητα, έχει μόνο έναν σκοπό: να επέλθει η «κάθαρση», ακόμα και αν το τίμημα που πληρώνει εμπεριέχει τη συντέλεια του κόσμου.

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο γράφτηκε κατόπιν ανάθεσης από το Le Théâtre des Quartiers d'Ivry, στο Παρίσι. Τον Σεπτέμβριο του 2012 παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μανισάλες (Κολομβία). Κατόπιν, το έργο ανέβηκε στην Ουρουγουάη τον Νοέμβριο του 2012, ενώ τον Μάρτιο του 2013 ανέβηκε στο Παρίσι. Επιπλέον, έχει παρουσιαστεί στα εξής φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ Santiago a mil, Χιλή· Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Santa Cruz de la Sierra, Βολιβία· Φεστιβάλ Cena Contemporánea, Βραζιλία· 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Θεάτρου του Μαϊάμι, ΗΠΑ· και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γκουανταλαχάρα, Μεξικό. Τέλος, έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, τον Απρίλιο του 2018, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα πορτογαλικά, στα καταλανικά και στα ελληνικά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γκαμπριέλ Καλντερόν γεννήθηκε το 1982 στο Μοντεβιδέο και είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έχει γράψει πάνω από 20 θεατρικά έργα κι έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία: Βραβείο Florencio (2005) για τον καλύτερο σκηνοθέτη της χρονιάς (Σύλλογος Κριτικών Θεάτρου της Ουρουγουάης)· Βραβείο Iris (2008) για το έργο του Obscena· Βραβείο για Νέους Δραματουργούς (2003), το οποίο του απένειμε το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για τρία διαφορετικά έργα, κ.ά. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ουρουγουάης: το 2011, για το έργο του Mipequeño mundo porno (Ο μικρός πορνογραφικός κόσμος μου) και το 2016 για το έργο του Tal vez la vida sea ridícula (Ίσως η ζωή να είναι γελοία). Το 2009, έγινε δεκτός στο Διεθνές Πρόγραμμα Φιλοξενίας Θεατρικών Συγγραφέων του Θεάτρου Royal Court Theatre (International Playwrights’ Programme). Είναι μέλος, από το 2011, του Lincoln Center Theater Directors Lab, καθώς και φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στη Γαλλία, στο Θέατρο Théâtre des Quartiers d'Ivry, στο Παρίσι. Τα έργα του έχουν παρασταθεί στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία και το Περού, ενώ έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα καταλανικά και στα πορτογαλικά. Στην ελληνική γλώσσα, έχει μεταφραστεί το έργο του Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές, για να ενταχθεί στη συλλογή Ουρουγουάη: Τρία σύγχρονα θεατρικά έργα, η οποία βρίσκεται υπό έκδοση από τις εκδόσεις Isuku Verlag (επιμέλεια συλλογής: Δημήτρης Ε. Ψαρράς). Οι παραστάσεις των έργων του έχουν συμπεριληφθεί επανειλημμένως στο πρόγραμμα δεκαπέντε και πλέον Διεθνών Φεστιβάλ Θεάτρου στην Αμερική και την Ευρώπη. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις, μαθήματα, εργαστήρια και σεμινάρια: στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κούβα, το Μεξικό, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ελβετία. Το 2012 και το 2013, πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Θέατρο Théâtre des Quartiers d´Ivry, στο Παρίσι, ο κύκλος «Radical Calderón – Τριλογία της Ουρουγουάης». Ο εν λόγω κύκλος αφορούσε το ανέβασμα δύο εκ των έργων του στα γαλλικά, με γάλλους ηθοποιούς (Uz και Or), καθώς και τη μετάκληση της παράστασης του έργου του Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Επιπλέον, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Actes Sud Papiers η τριλογία των έργων του (Uz, Or και Ex [Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές]). Το γαλλικό θεατρικό περιοδικό Fricción αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος στο θέατρο του Καλντερόν και δημοσίευσε στα γαλλικά το έργο του Un día en la vida de Monseñor Nicolás Rasguño (Μια μέρα στη ζωή του Σεβασμιότατου Νικολά Ρασγούνιο). Έχει αναλάβει σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ουρουγουάη, όπως, μεταξύ άλλων, του Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Σκηνικών Τεχνών (2014-2015) και του Γενικού Διευθυντή Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Εθνικής Διεύθυνσης Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (2006-2010).

Συντελεστές
Συγγραφέας: Gabriel Calderon
Μετάφραση: Δημήτρης Ε. Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Πάνος Κούγιας
Σκηνικά-κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Παίζουν: Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αργύρης Γκαγκάνης, Δάφνη Μανούσου, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Αδριανός Γκάτσος, Χρήστος Καρανικόλας, Γεωργία Παντέλη

Post production: David Teissier
Δημόσιες σχέσεις: Γκέλλυ Σαρηγιάννη ( Τηλ. επικ. 6974063551)
Παραγωγή: Square Theater Company

Παραστάσεις
Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 19:00
Έως την 1η Απριλίου
Διάρκεια: 90' χωρίς διάλλειμα

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: €12
Μειωμένο: €10 (φοιτητικά, ΑΜΕΑ, άνω των 65, κάρτα ανεργίας κλπ.)
Ατέλεια: €5
Προπώληση στα ταμεία του θεάτρου, στο τηλ. 210 3455.020, από 18.00 έως 22.00 καθώς και μέσω viva.gr.

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854 Αθήνα
Τηλ: 210 3455.020

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
O Λευτέρης Ελευθερίου στο έργο «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα "ξένος"»

Μια παράσταση που αφηγείται την ιστορία ενός μετανάστη, τον οποίο ενσαρκώνει ο ταλαντούχος ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, και που αποτελεί αναφορά στην Ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: