«Ένα-αντί-ον»

Όλα τα παραπάνω που ανέφερα λειτουργούν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό στην παράσταση 'Ένα-αντί-ον που παίζεται στο Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα. Πρόκειται για έναν μονόλογο που έγραψε ο Ιορδάνης Κουμασίδης, σκηνοθέτησε η Αγγελική Γκαλμπένη-Παπαγρηγορίου και ενσαρκώνει (κυριολεκτικά!) ο ταλαντούχος Λευτέρης Δημηρόπουλος.

Επί της υπόθεσης δεν έχουμε να πούμε και πολλά: παρακολουθούμε τη μάχη ενός συγγραφέα με την έμπνευσή του, με επίκεντρο την οργή του απέναντι στην κοινωνία, στις γυναίκες, στην πολιτική και στο τέλος, βέβαια, στον ίδιο του τον εαυτό.

Το κείμενο: ιδιαίτερη, στυλιζαρισμένη γλώσσα. Άλλοτε βαθιά διανοητική κι άλλοτε σκληρή. Θα έλεγα πως είναι πιο κοντά στον αμιγώς λογοτεχνικό λόγο παρά σε ό,τι συνηθίζουμε να βλέπουμε στη θεατρική σκηνή. Σίγουρα πάντως είναι πρωτότυπη και αναγνωρίσιμη.

Η σκηνοθεσία: αρκετά λιτή, κοντά όμως στο πνεύμα του κειμένου. Σε πολλά σημεία προσπαθεί να υπερβεί την αφηγηματικότητα και τον γλωσσοκεντρισμό του. Δείχνει να βρίσκεται σε «επικοινωνία» πάντως και με τον ηθοποιό και με το κείμενο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι μια γυναίκα αναλαμβάνει ένα κείμενο που έχει μια -το λιγότερο- κριτική στάση έναντι των γυναικών και είναι γραμμένο από άντρα και το στήνει έχοντας ως «εργαλείο» έναν άλλο άντρα.

Η ερμηνεία: Όλα τα παραπάνω δε θα είχαν νόημα αν δεν υπήρχε μια αξιόλογη ερμηνεία. Ο ηθοποιός πραγματικά πράττει κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, ούτως ή άλλως, μόνο και μόνο λόγω του ότι αποδίδει ένα κείμενο με τέτοια γλώσσα. Παρ' όλα αυτά το αξιοσημείωτο είναι πως δε μένει εκεί. Δίνει ψυχή και είναι πειστικότατος. Σε πολλές στιγμές, η μάχη που δίνει φαίνεται πως είναι κυρίως με τις λέξεις.

Συμπέρασμα: σαν να αναδύεται σιγά σιγά μια γενιά καλλιτεχνών που μεγαλωμένοι, βιοτικά και αισθητικά, με ένα διαφορετικό τρόπο δείχνουν διάθεση να πειραματιστούν και να ξεφύγουν από τα τετριμμένα. Τέτοιες προσπάθειες και παραστάσεις αξίζουν να ενισχυθούν και με το παραπάνω.

Η παράσταση παίζεται στο Θέατρο του Ήλιου (Φρυνίχου 10, Πλάκα), κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Ίων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Ίων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει η Ιόλη Ανδρεάδη σε νέα μετάφραση στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στις 9 Αυγούστου και ώρα 19.00, με το φυσικό φως του ήλιου καθώς...

ΘΕΑΤΡΟ
«Ευγένιος Ιονέσκο: “Το παιχνίδι της σφαγής”» του Στάθη Κουτσούνη

Ο Ευγένιος Ιονέσκο, Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας που έγραψε στη γαλλική γλώσσα, είναι ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου, μαζί με τους Σάμουελ Μπέκετ, Ζαν Ζενέ και...

ΘΕΑΤΡΟ
60 χρόνια Φεστιβάλ Φιλίππων

Το Φεστιβάλ Φιλίππων γιορτάζει τα 60 του χρόνια, με ένα πλούσιο πρόγραμμά θεατρικών, μουσικών και εικαστικών εκδηλώσεων, ενώ ταυτόχρονα καινοτομεί διοργανώνοντας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER