fbpx
«Σοφία Διονυσοπούλου: “Μήδεια˙ μηδέν στο κόκκινο”: μια ποιητική μυσταγωγία» του Πέτρου Ροδόπουλου

«Σοφία Διονυσοπούλου: “Μήδεια˙ μηδέν στο κόκκινο”: μια ποιητική μυσταγωγία» του Πέτρου Ροδόπουλου

Το θεατρικό έργο της Σοφίας Διονυσοπούλου Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο μας γυρίζει πολύ πίσω στον χρόνο, πριν απ’ την εκδοχή του Ευριπίδη όπου η Μήδεια διαπράττει τον στυγερό φόνο των παιδιών της. Μας θυμίζει τους μύθους που προϋπήρχαν, όπου για να τα σώσει από τον λιθοβολισμό των Κορινθίων, τα θυσίασε στην Ήρα ώστε να κερδίσουν την αθανασία. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια τραγωδία όπου δεν χρησιμοποιείται ο φόνος ως μέσον εκδίκησης, αλλά συντελείται η υπέρτατη θυσία. Σπάνια βλέπουμε στο σανίδι ποιητικά κείμενα με τόσο έντονη δραματικότητα.

Στην παράσταση της Διονυσοπούλου, τα δύο πρόσωπα της Μήδειας συγκρούονται αλλά και ταυτόχρονα συγχωνεύονται με υποδειγματική υποκριτική ένταση και ευαισθησία από τη Δέσποινα Σαραφείδου, η οποία από τις πρώτες ακόμα λέξεις δίνει τον τόνο και τις συντεταγμένες του μυθικού όντος που ακούει στο όνομα Μήδεια. Η χρυσαφιά βασίλισσα-μάγισσα και η πορφυρή παθιασμένη γυναίκα «εγκλωβίζονται» μέσα σε μια σπουδαία κινησιολογική παρτιτούρα που υποστηρίζεται εξαιρετικά από το κοστούμι των Alexander Collections. Η μουσική επιμέλεια της Μαρίνας Μέντζου, άλλοτε απόκοσμη, άλλοτε ενεργά παρούσα, συνεργάζεται άψογα με τους λιτούς αλλά υποβλητικούς φωτισμούς του Παναγιώτη Μανούση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σκηνή όπου φωτίζεται η κούνια για να εξαφανιστεί από την ίδια τη σκιά της και ξεκινάει ένας τελετουργικός χορός της Ανατολής, μοναδική αλλά και απειλητική ανάσα στον αδιάπτωτα ρέοντα λόγο.

Η σκηνοθεσία (την οποία υπογράφει η ίδια η συγγραφέας) χρησιμοποιεί το κάθε στοιχείο οργανικά, δημιουργώντας πολλαπλώς σημαίνοντα ταμπλό βιβάν, από όπου ο λόγος αναβλύζει άλλοτε άγριος, σαν χείμαρρος, και άλλοτε ήπιος και ιαματικός για την ψυχή, σαν κελάρυσμα ρυακιού.
Μια αφαιρετική παράσταση με φόρμα τελετουργική, που μας ταξιδεύει από την αρχή μέχρι το τέλος της: μας φέρνει από το όνειρο στο όνειρο, περνώντας ωστόσο μέσ΄ απ΄ τον εφιάλτη.

Συντελεστές
Κείμενο-σκηνοθεσία: Σοφία Διονυσοπούλου
Κοστούμι: Alexander Collections
Μουσική επιμέλεια: Μαρίνα Μέντζου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Γρυλλάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης

Παίζει: Δέσποινα Σαραφείδου

Παραστάσεις
Κάθε Τετάρτη στις 20.00 και κάθε Παρασκευή στις 21.00, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: €10
Μειωμένο: €8
Ατέλειες: €5

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Αγρυπνία» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη στο θέατρο Συγγρού 33

Η «Αγρυπνία» του Δημήτρη Δημητριάδη, με πρωτότυπο τίτλο «Τα δώρα της νύχτας», σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, κάνει πρεμιέρα στις 28 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Συγγρού 33. Οι πρώτοι θεατές θα έχουν την...

ΘΕΑΤΡΟ
«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Άννα και Μάργκοτ Φρανκ: Δύο αδελφές που πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί λίγο πριν από την απελευθέρωση. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει το νέο θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.